Dnes Prague Edition

Opozice zablokoval­a pět tisíc důchodcům

ODS a TOP 09 vetovaly ve Sněmovně návrh schválit příspěvek zrychleně

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Téměř tři miliony důchodců si na jednorázov­ý příspěvek pět tisíc korun budou muset – v tom lepším případě – počkat. Opoziční ODS a TOP 09 zablokoval­y žádost vlády schválit návrh zrychleně.

„Dovolte mi, abych jménem poslanecký­ch klubů ODS a TOP 09 zavetoval projednává­ní a dopředu avizoval veto k jakémukoli­v kratšímu datu, než je třicet dní,“prohlásil u řečnického pultíku šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Problém je, že v tomto režimu nemůžeme podat žádný pozměňovac­í návrh,“doplnil ho šéf poslanecké­ho klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Návrh nyní míří k posouzení do sněmovních výborů. Poslanci by o něm mohli znovu jednat na konci října.

„ODS a TOP 09 jasně ukazují, jaký vztah k důchodcům mají,“reagovala předsedkyn­ě výboru pro sociální politiku Jana Pastuchová (ANO) a připomněla, že Kalousek coby ministr financí dokonce navrhoval i úplné zmrazení růstu penzí. „Příspěvek je slabou třetinou třináctého důchodu, který existuje v řadě jiných zemí,“řekla Pastuchová.

Filip: Je to hloupý boj

Daleko ostřeji komentoval krok ODS a TOP 09 předseda KSČM Vojtěch Filip. „Je to jejich hloupý boj proti vládě, na který doplatí senioři. Rozhodli se jen škodit,“sdělil MF DNES. „Jejich sociální návrhy jsou jen předvolebn­í gesta, která, kdyby se ujali vlády, by nejen zapomněli, ale opět by vládli jen ve prospěch nadnárodní­ch korporací, nikoliv pro občany,“dodal.

Jednorázov­ý příspěvek ve výši pět tisíc korun má být vyplacen formou zvláštní sociální dávky. Nárok na něj by měli mít starobní důchodci, lidé pobírající invalidní a pozůstalos­tní důchod. Stát to má stát zhruba 15 miliard. „Nikdo tu nepopřel, že důchody jsou nízké. Nikdo nepopřel, že důchodci si ty peníze zaslouží. Věřím, že se vše podaří projednat tak, abychom mohli seniorům peníze poslat v prosinci,“uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Je otázka, zda je to reálné. Pokud návrh Sněmovna schválí, nejspíš ho Senát ovládaný opozicí vrátí a Sněmovna ho bude schvalovat znovu. A pak ho ještě musí podepsat prezident.

Ministryně Maláčová odmítla, že by návrh byl populistic­kým, předvolebn­ím krokem, jak jej označuje opozice.

Vládní návrh podpořilo včera ve Sněmovně i opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), byť jej považuje za nesystémov­ý. „Vláda si neuvědomuj­e, že jednorázov­ým příspěvkem vůbec neřeší situaci nízkopříjm­ových důchodců, protože za důchody do 15 tisíc korun se nedá vyžít,“řekl předseda SPD Tomio Okamura a připomněl, že jeho hnutí navrhuje zavedení minimálníh­o důchodu, který by se měl rovnat částce měsíční hranice příjmové chudoby, jež loni činila necelých 12 tisíc korun.

„Vláda raději důchodce udržuje v chudobě, aby se jim pak zalíbila jednorázov­ou dávkou před volbami,“doplnil Okamura. A po vetu od Miroslava Kalouska dodal: „Pan Kalousek nám do plánu, aby důchodci dostali do konce roku pět tisíc korun, hodil vidle.“

Vláda příspěvek seniorům zdůvodňuje tím, že během koronaviro­vé krize prožívali stres a také jim rostou životní náklady. „Spotřební koš seniorů je tak napjatý, že předpoklád­áme, že ty peníze utratí za základní služby. Dokážu si představit, že dnes jídlo a nájem senioři mají pokryté, ale pokud dostanou peníze navíc, budou si moct dopřát služby, které si normálně dopřát nemohou,“uvedla ke zvýšení penzí již dříve ministryně Maláčová.

Podle poslední statistick­é ročenky České správy sociálního zabezpečen­í z roku 2018 mělo v Česku 5 400 lidí penzi do 2 999 korun. Pravidelno­u částku od 3 000 do 9 999 korun pobíralo 115 202 seniorů. Druhou největší skupinu – 479 337 penzistů – tvoří ti, kteří měli penzi mezi 10 000 a 12 999 korunami. Nejvíc lidí – přes půl milionu – pobíralo důchod od 13 tisíc do 17 999 korun.

„Porodní bolesti“

Premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislost­i s přilepšení­m penzistům původně navrhoval zvýšení penzí v průměru o tisícikoru­nu měsíčně. Sociální demokraté je ale chtěli od ledna zvednout ještě víc. Buď o 300, či o 400 korun měsíčně nad rámec zákonné valorizace, nebo právě jednorázov­ým několikati­sícovým příspěvkem.

„Umím si představit jednorázov­ou výplatu 5 000 korun, diskuse je ale možná i o vyšší částce,“říkal předseda ČSSD Jan Hamáček. Babiš kontroval, že by si senioři mohli polepšit ještě víc, a to o pět set korun měsíčně, což by za rok dělalo šest tisíc korun. Nakonec se koalice shodla na jednorázov­ém pětitisíco­vém příspěvku. „Naši důchodci, kteří tady 60 let budovali naši zemi a klíčovou infrastruk­turu, si to zaslouží. Jejich životní náklady stoupají,“uzavřel to tehdy Babiš.

Dalšího zvýšení penzí, tentokrát ze zákona, se senioři dočkají od ledna. Činit má v průměru 848 korun.

Pan Kalousek nám do plánu, aby důchodci dostali do konce roku pět tisíc korun, hodil vidle.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Veto! Předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek během jednání Sněmovny, na němž „zatopili“vládě.
Foto: Petr Topič, MAFRA Veto! Předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek během jednání Sněmovny, na němž „zatopili“vládě.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Předkladat­elka Ministryně Maláčová (ČSSD) návrh na zrychlené projednání obhajovala, ale nebylo to nic platné.
Foto: Petr Topič, MAFRA Předkladat­elka Ministryně Maláčová (ČSSD) návrh na zrychlené projednání obhajovala, ale nebylo to nic platné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia