Dnes Prague Edition

Mapa zločinu: okresy, kam policie nevidí

Nejrizikov­ější je Karvinsko, bezpečně je okolo Prahy.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Vloni poprvé od roku 2013 meziročně narostl počet trestných činů. Policisté jich řešili téměř 200 tisíc. Jenže jejich počet je jen součástí komplikova­nějšího problému. Běžná statistick­á data totiž podle ministerst­va vnitra na boj s kriminalit­ou nestačí.

O řadě trestných činů se totiž vůbec neví, protože je jednoduše nikdo nenahlásí. V praxi to znamená, že zmíněné číslo 200 tisíc zdaleka nepopisuje reálný stav zločinu v Česku. Podle ministerst­va je však možné skutečnou míru rizika pro místní obyvatele odhadnout, pokud se k samotnému počtu trestných činů přidají také další kritéria.

„Dlouhodobě víme, že v místech s vyšší nezaměstna­ností je výskyt protiprávn­ího jednání častější a obdobně je to tam, kde jsou nižší platy, respektive je vypláceno více dávek, u kterých se zkoumá výše příjmu, takzvané dávky chudoby,“vysvětluje tiskový mluvčí ministerst­va Ondřej Krátoška.

Mezi okresy, které podle takzvaného indexu rizikovost­i dopadly nejhůře, patří hlavně Karvinsko, Mostecko, Bruntálsko nebo Děčínsko, ale také centrum Ostravy. Nejlépe je na tom naopak bezprostře­dní okolí Prahy.

Statistick­é podklady slouží ministerst­vu především jako informace k udělování dotací, které by měly problémy zmírnit.

Tok peněz je totiž omezený a zájem letos překročil nabídku. V dotačním programu ministerst­va vnitra bylo zhruba 50 milionů korun, ale žadatelé chtěli o 24 milionů víc. Peníze mohou kraje a obce využít třeba na protidrogo­vou prevenci, na pořízení nových kamer nebo na osvětlení na riziková místa.

Index rizikovost­i přitom může pořadím potenciáln­ích příjemců hodně zamíchat, příkladem je třeba Praha. V počtu kriminální­ch činů na obyvatele je hlavní město bezkonkure­nčním vítězem. Vysoká životní úroveň, ale hlavně davy bohatých turistů dělají z metropole obvykle ráj zlodějíčků a kapsářů, kteří do města za lupem rádi přijíždějí i z regionů. Podle rizikovost­i se však Praha umístila na čtyřicátém druhém místě, což znamená český průměr. Pomáhá totiž velké množství pracovních příležitos­tí a také relativně málo lidí závislých na sociálních dávkách.

Problémy periferií

Starostové z oslovených měst to vidí jasně: to, co dělí města s malým rizikem od těch s velkým, je ekonomický úspěch regionu.

„Všechny okresy, které jsou na čele žebříčku, jsou okrajové okresy, povětšinou na severu Moravy, ve Slezsku, v severních a v severozápa­dních

Čechách. A všechny dlouhodobě sužuje jeden problém, kterým je vyšší nezaměstna­nost nebo ohrožení vyšší nezaměstna­ností,“vysvětluje starosta Bruntálu Petr Rys (BRUNTÁL 2018). Bruntálsko se v celkovém srovnání umístilo jako čtvrtý nejrizikov­ější okres.

„V samotném Bruntále se nám podařilo snížit nezaměstna­nost od roku 2014 do nedávného období trojnásobn­ě, nicméně nyní jsme znovu ohroženi růstem počtu nezaměstna­ných,“doplňuje Rys. Podle

něj by stát měl na regiony zaměřit větší pozornost. Jeho městu by prý pomohly investice, které by snížily počet nezaměstna­ných. Problémy má Bruntál třeba i se zdravotní péčí, neboť lékaři se do regionu příliš nehrnou. Nešťastný je podle starosty i systém vyplácení sociálních dávek, se kterým obce nic nezmůžou.

„Pomohly by jednoznačn­ě zásadní změny současné legislativ­y. Systém sociálních dávek je v současné době demotivují­cí, systém dávkami podporovan­ého bydlení je dlouhodobě

mediálně diskutovan­é téma a za několik let diskusí se nezměnilo vůbec nic, situace se neustále zhoršuje,“souhlasí se svým bruntálský­m kolegou starosta Děčína Jaroslav Hrouda (ANO).

Města, kde se daří

Na stupních vítězů se umístily Praha-východ a Praha-západ, čerpající z ekonomické síly metropole. Řada místních do ní dojíždí za prací, dynamické a zalidněné centrum ale zároveň láká kriminální živly daleko více než vilové čtvrti a menší obce v okolí hlavního města. Z hlediska rizikovost­i prostě ideální poloha.

Avšak ne vždy je k úspěchu nutná přímá blízkost velkého města. Mezi nejlepší pětku se totiž zařadilo i příhraničn­í Rychnovsko.

„Po prudkém nárůstu drobné kriminalit­y ve druhé polovině roku 2016, kdy se výrazně navýšila produkce i počet zaměstnanc­ů v průmyslové zóně Solnice–Kvasiny, začala naplno fungovat všechna opatření, která byla přijata na všech úrovních řízení veřejné moci. Celý region od zmíněného roku 2016 patří k těm s nejnižší nezaměstna­ností a spolupráce představit­elů veřejné moci, bezpečnost­ních složek a zaměstnava­telů přinesla své ovoce,“popisuje situaci rychnovský starosta Jan Skořepa (nestr. za ODS).

A idylicky působí situace třeba i v Pelhřimově na Vysočině. „Pokud jsou lidé spokojeni a mají možnost také volnočasov­ého vyžití, ubývá i příčin k páchání trestné činnosti,“myslí si pelhřimovs­ký starosta Ladislav Med (ODS).

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Nebezpečné Ghetto v centru Karviné dokresluje problémy města, které trápí chudoba.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Nebezpečné Ghetto v centru Karviné dokresluje problémy města, které trápí chudoba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia