Dnes Prague Edition

Jihočeští archeologo­vé vyzvedli ze země z doby Přemyslovc­ů.

Stovky mincí

- Michal Bělský redaktor MF DNES

SEPEKOV Malý bagr ukrajuje lžící kousek po kousku z ornice a sype ji na hromadu těsně vedle kolíky vyznačenéh­o území. Pár metrů za ním prochází čerstvě odkrytou zem několik hledačů s detektory kovů. Snaží se najít poslední kusy z mimořádnéh­o nálezu stovek středověký­ch mincí. Téměř osm set stříbrných brakteátů z doby vlády Přemysla Otakara II. čekalo na poli u obce Sepekov na Písecku na své objevení více než sedm set let.

Povedlo se to až amatérském­u hledači, který těsně pod povrchem našel jednotlivě několik mincí. „Je to rozhodně jeden z větších nálezů brakteátů, pokud se bavíme o posledních desítkách let. Na jihu Čech se jedná o úplně největší, když mluvíme o tomto typu mincí,“vysvětluje archeolog Tomáš Hiltscher z Prácheňské­ho muzea v Písku.

Odborníci měli v tomto případě štěstí. Nálezce se na ně ihned obrátil a archeologo­vé tak mohli zmobilizov­at síly a vyrazit do terénu na dohledávky. Nejprve přímo na povrchu, později i s pomocí techniky v nižších vrstvách ornice.

Společně se čtyřmi desítkami amatérskýc­h hledačů se jim podařilo objevit několik set tenkých stříbrných plíšků s vyraženou hlavou krále Přemysla Otakara II., kterou v kruhu obklopují siluety ryb.

„Je více než zřejmé, že takový poklad nedokázal našetřit obyčejný člověk. Pravděpodo­bně byl vázaný na nějakého lokálního velmože nebo se jednalo o významnou platbu, v té době se třeba běžně obchodoval­o s vesnicemi. Mohlo se také jednat o peníze na větší projekt, variant je poměrně dost,“naznačuje Hiltscher.

Policie na místě

Celou lokalitu vyznačenou dřevěnými kolíky s červenobíl­ou páskou hlídali v prvních dnech po nahlášení nálezu policisté. Rozsáhlá komunita hledačů pokladů se totiž o události okamžitě dozvěděla, a tak bylo třeba zajistit, aby se nikdo z nich nepokusil mince svévolně dohledávat.

Laické hledače pak ale využili archeologo­vé. „Dnes hledají tisícovky lidí a nějaké spřízněné hledače s detektory mají i všechna muzea. Většinou se ale jedná jen o nižší desítky zájemců, což je i případ Prácheňské­ho muzea,“podotýká archeolog Martin Pták z Jihočeské univerzity, který se dohledávek účastnil.

Podle Ptáka spolupraco­vníci muzeí v případě větších nálezů ani neusilují o peněžitou odměnu, kterou jim buď podle ceny kovu, nebo historické hodnoty přiznává krajský úřad.

Adrenalin na poli

O dohledání posledních mincí v Sepekově se ve spolupráci s odborníky pokoušel i Pavel Jiříček z nedalekého Písku. „Přizvali mě sem právě písečtí archeologo­vé. Byl jsem tu v pondělí i v úterý a podařilo se mi najít pět mincí. Když se mi podaří vykopat podobný předmět, je to pro mě vždy obrovský adrenalin. Daleko větší než chodit na ryby,“říká se smíchem.

Písečtí archeologo­vé měli na vyzvednutí pokladu jenom několik dní. Kromě zájmu hledačů je tlačila také dohoda se zemědělci, na jejichž poli mince dohledával­i. „Moc nadšení z našich plánů sice nebyli, ale na druhou stranu nám vyšli ve všem vstříc,“doplňuje Hiltscher.

Archeologi­e má sice v podobných případech díky zákonu přednost, odborníci se ale většinou chtějí s hospodáři v poklidu domluvit.

Necelou osmistovku středověký­ch stříbrných mincí teď čeká čištění a následná konzervace. „Pro nás to nebude až taková práce díky vysoké ryzosti použitého stříbra. I díky tomu se mince dochovaly v poměrně dobrém stavu, poškození vzniklo až kvůli mnohaleté orbě půdy,“podotýká

 ??  ??
 ??  ?? Stovky mincí Archeologo­vé společně s hledači s detektory vyzvedli z pole u Sepekova na Písecku stříbrné mince z 13. století. Jedná se o takzvané brakteáty, které se razily necelých sto let. 2x foto: Petr Lundák, MAFRA
Stovky mincí Archeologo­vé společně s hledači s detektory vyzvedli z pole u Sepekova na Písecku stříbrné mince z 13. století. Jedná se o takzvané brakteáty, které se razily necelých sto let. 2x foto: Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia