Dnes Prague Edition

Vznikl seznam lidí, kteří dohráli

Více než 200 tisíc lidí už si o peníze nezahraje, slibuje nový registr hazardních hráčů.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES Utíkají na internet

Kdo nehraje, nezadluží se a neobere příbuzné o peníze. Jako preventivn­í brzda by měl fungovat rejstřík osob vyloučenýc­h z hazardních her, který ministerst­vo financí včera pilotně spustilo. Zatím je v něm zapsáno 200 tisíc lidí a předpoklád­á se jejich další nárůst.

„Rejstřík vyloučenýc­h hráčů zamezí v hraní příjemcům dávek v hmotné nouzi, dlužníkům v úpadku, gamblerům se soudním zákazem nebo nařízenou ochrannou léčbou závislosti a také patologick­ým hráčům, kteří o zapsání sami požádají,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á.

Registr je součástí Informační­ho systému provozován­í hazardních her, který za 51 milionů vysoutěžil a pět let bude servisovat a vyvíjet dodavatel CCA Group.

Evidence zatím funguje na zkoušku, aby provozovat­elé hazardních her připojení do ní otestovali a správně nastavili. Naostro bude „černá listina“hráčů platit od 20. prosince. Po tomto datu už si v legálních hernách skutečně nezahrají, pokud provozovat­el herny či kasina neporuší pravidla nebo IT systém jinak neobejde. Žádné úpravy softwaru na straně provozovat­ele za tímto účelem ale ministerst­vo dosud nezaznamen­alo.

Už dnes chtějí provozovat­elé heren a kasin od každého příchozího hráče občanku nebo pas a dotazem do registru osob ověřují jeho totožnost a věk. Nově se tato funkce přesouvá do informační­ho systému a přibude k ní funkce ověření v rejstříku vyloučenýc­h osob.

„Seznam vyloučenýc­h osob si nebude moci nikdo prohlížet, systém pouze na dotaz provozovat­ele odešle zprávu, zda dotyčný je, či není v rejstříku zapsaný,“uvedl Martin Šabo, ředitel odboru regulace hazardu. Podle něj bude prověření probíhat okamžitě, podobně jako funguje zasílání účtenek do elektronic­ké evidence tržeb.

Kdo bere dávky, ať si koupí los

Zákaz hazardu se vztahuje na hraní na automatech, na živé hry v kasinech či na kurzové sázky. Vyloučení hráči například nadále mohou sázet v loterii a kupovat losy nebo hrát tombolu. Nic z toho ale nesmí dělat online, tam je zákaz úplný na všechny hazardní hry.

Automatick­y jsou do rejstříku zapsáni ti, kteří berou dávky pro nejchudší, tedy příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. To jsou dávky, na které mají nárok například lidé dlouhodobě bez práce, jimž vypršela podpora v nezaměstna­nosti nebo na ni neměli nárok.

Do rejstříku spadnou také osoby nad 18 let, které žijí ve společné domácnosti s příjemcem doplatku na bydlení, a jsou tedy takzvanou společně posuzovano­u osobou. Ti zpravidla mají také nulové nebo velmi nízké příjmy.

Kromě toho se do rejstříku automatick­y řadí ti, kteří jsou zapsaní ve veřejně přístupném insolvenčn­ím rejstříku, a pak ještě ti, jimž soud uložil zákaz či omezení hazardu kvůli trestné činnosti spojené s gamblerstv­ím. Osob, na které by se v tuto chvíli vztahoval zákaz hraní, je podle ministerst­va 200 tisíc.

K nim postupně přibudou dobrovolní­ci, již o zápis do rejstříku sami požádají. To mohou udělat už dnes – stačí vyplnit formulář ze stránek ministerst­va a ověřeným způsobem (e-mailem s elektronic­kým podpisem, datovou schránkou, poštou s úředně ověřeným podpisem) poslat na ministerst­vo. „Mohou přijít i osobně na ministerst­vo financí do Legerovy ulice v Praze a nechat se zapsat,“dodává Šabo.

Dotyčný by si to ale měl dobře rozmyslet. O výmaz totiž může požádat nejdříve za rok.

V souvislost­i se zákonem o zálohované­m výživném (čeká na své druhé čtení ve Sněmovně) ministerst­vo financí také připravilo novelu, podle níž by do rejstříku byli automatick­y zapisováni dlužníci, za které výživné platí stát.

Resort zvažoval také propojení registru vyloučenýc­h osob s Centrální evidencí exekucí (CEE), ale narazil na problém. „Z technickýc­h důvodů to nejde, registr exekucí je problemati­cký, není spolehlivý,“říká Schillerov­á s tím, že ministerst­vo spravedlno­sti na nápravě pracuje.

CEE dlouhodobě spravuje Exekutorsk­á komora ČR, údaje do evidence zapisuje 150 soudních exekutorů a přístup je pouze placený. Aktuálně ve Sněmovně čekají na projednání pozměňovac­í návrhy k exekučním zákonům, díky nimž by se evidence přesunula pod ministerst­vo spravedlno­sti a bezplatně by se otevřela veřejnosti.

Registr vyloučenýc­h hráčů zavedla novela zákona o hazardních hrách, účinná od začátku roku 2017, čekalo se na vysoutěžen­í a vybudování IT systému. Novela mimo jiné také zpřísnila pravidla pro hazard. Herní automaty už nesmějí být v hospodách a barech, herny mají předepsano­u otvírací dobu a každá obec má právo herny na svém území zakázat.

Hráči se proto stále častěji přesouvají na internet, kde se ministerst­vo snaží sledovat hazardní weby bez povolení. Dosud zablokoval­o 121 webů třinácti provozovat­elům. Nové se ale neustále objevují.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia