Dnes Prague Edition

Německé školy virus zvládají

Na školách jsou povinné roušky i rozestupy. V Itálii chybí ve třídách lavice a učitelé se bojí nákazy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Už je to víc než měsíc, kdy začali malí Němci v některých spolkových zemích proudit zpět do škol, například v Hesensku či v Hamburku. Jaké jsou zkušenosti?

Jednotlivé spolkové země mají vlastní postupy. Jako poslední se vrátili do lavic žáci v Bádensku-Württember­sku na jihozápadě země. Nošení roušek je většinou povinné, sejmout si je mohou žáci ve třídách, ale třeba v Bavorsku s nimi musí vydržet i během vyučování.

Pokud dítě jen škrábe v krku a smrká, v Sasku či Durynsku se nic neděje. Naopak v Severním Porýní -Vestfálsku už musí žák zůstat doma. Celkově ale dospěly německé úřady k závěru, že školy nejsou místem masivního přenosu nákazy. Vládne opatrný optimismus.

„Vypadá to slibně, nevyskytla se velká ohniska nákazy, spíše jen jednotlivé případy,“řekl novinářům Johannes Hübner, předseda Německé společnost­i pro pediatrick­á infekční onemocnění.

Itálie: převládají obavy

Německá zkušenost přitom hodně zajímá jiné evropské země, jako je třeba Řecko či Itálie, kde studenti usedli ve většině regionů do lavic teprve tento týden.

Po dlouhé, šestiměsíč­ní pauze. Zahájení školy provázejí organizačn­í zmatky i hlasité obavy rodičů. Někteří se bojí o zdraví dětí, jiní zase protestují proti rouškám.

Hlavně ale v italských školách chybí lavice. Úřady objednaly 2,6 milionu nových jednomístn­ých, aby žáci nemuseli sedět blízko sebe. Jenže se to nestihlo, stejně tak se nepodařilo obsadit tisíce nových pedagogick­ých míst. Starší učitelé mají obavy z nákazy. Polovina italských pedagogů na základních a středních školách je starší 50 let. „Cítím opravdu velké obavy,“říká Valentina

Balsamová, jedenašede­sátiletá učitelka ze základní školy v sicilském Palermu. „Rozumím tomu, že školy se musí otevřít, přesto ale cítím strach. Učitelé podstoupí časté testy, děti ale nikoli,“uvedla. Výuka na základních školách je podle ní založena na úzkém fyzickém kontaktu s dětmi a sociální odstupy bude podle ní jen velmi obtížné dodržovat.

Učitelé musí mít roušky i během vyučování, stejně tak žáci. Všem bude denně měřena u vchodů teplota. Každý pozitivně testovaný, učitel či student, okamžitě poputuje do karantény. Mnoho starších učitelů to ale neuklidnil­o a píší ministerst­vu, aby byli zproštěni svých povinností ve škole.

„Je zjevné, že nemohu podstupova­t testování každý den,“netají se obavami šestašedes­átiletá Dara Novarová. „A také mohu těžko kontrolova­t, jak se studenti chovají, když odejdou ze školy domů,“dodává.

Obavy jsou pochopitel­né. V šedesátimi­lionové Itálii zemřelo během pandemie 35 600 lidí, nejvíc z celé Evropské unie.

Také v nedalekém Řecku provázely otevření škol obavy z nárůstu nových infekcí. Mnozí rodiče současně kritizoval­i povinné nošené roušek. Aténský deník Kathimerin­i citoval rodiče, podle kterých nošení roušek nemá smysl a může dokonce škodit. Úřady však varovaly, že studenti bez roušek nebudou do školní budovy vpuštěni.

Opačný problém mají někteří rodiče žáků v Německu. V Severním Porýní-Vestfálsku, kde se povinnost nošení roušek během vyučování před časem uvolnila, si mnozí rodiče stěžovali, že žáci bez této ochrany čelí šikanování a posměškům.

Celé Německo každopádně představuj­e nadějný náznak, že mezi mladými se přenáší virus spíše jinde, v klubech či koncertníc­h sálech, než ve škole. „Čekal jsem, že virus se bude mezi dětmi na školách mnohem víc šířit,“konstatova­l Tobias Kurth z berlínské nemocnice Charité. „To se ale zatím nestalo.“

 ?? Foto: Reuters ?? Jak se učí v Bosně Například na základce v bosenském Kacuni čelí koronaviru tak, že lavice vynesli ven a žáci udržují bezpečný odstup.
Foto: Reuters Jak se učí v Bosně Například na základce v bosenském Kacuni čelí koronaviru tak, že lavice vynesli ven a žáci udržují bezpečný odstup.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia