Dnes Prague Edition

Česká diplomacie po sérii karambolů

Opakované roztržky s Čínou a totéž ve vztahu s Ruskem. Do české zahraniční politiky vstoupili noví hráči – a výsledkem nekoordino­vaného postupu je diplomatic­ký chaos. Náprava bude dlouhá, Česko si při ní nesmí sypat popel na hlavu, ale nejednat vůbec by b

- Cyril Svoboda bývalý ministr zahraničí, poradce premiéra

Už je to českoslove­nská a česká tradice, že se ve všem možném v rámci zahraniční politiky naší země přou a soupeří Černínský palác a Pražský hrad. Na to jsme si zvykli. Nyní se ale počet vzájemně se na dané téma dohadující­ch aktérů rozrůstá.

K zahraniční politice České republiky se začal silně vyslovovat Senát. Jsou přijímána výborová a plenární usnesení na téma vztahu k Číně. Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost se dokonce stavěl proti nominaci na velvyslanc­e v Pekingu a poté si stěžoval na jeho práci.

Jsou také slyšet představit­elé hlavního města. Praha v roce 2016 schválila dohodu o formalizac­i svých vztahů s Pekingem na úroveň sesterskýc­h měst. Tato smlouva byla uzavřena na dobu pěti let. V textu není žádné ustanovení, které by umožnilo smlouvu vypovědět. Po dalších volbách ustanovená nová rada hlavního města se postavila proti článku smlouvy, který zní: „Hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území“, a požadovala jeho vypuštění. Na to čínská strana nepřistoup­ila, a protože česká strana na svém požadavku trvala, čínská strana prostě od smlouvy odstoupila a učinila odvetná opatření, mj. zrušila pozvání pro pražská umělecká tělesa do Pekingu.

Od Němcova po Vlasova

Dále zastupitel­stvo hlavního města Prahy na základě petice, kterou podepsalo kolem 4 500 občanů, rozhodlo o změně pojmenován­í náměstí před velvyslane­ctvím Ruské federace. Původní náměstí Pod kaštany bylo přejmenová­no na náměstí Borise Němcova. Praha tak vyslyšela autory petice, kteří požadovali: „Je namístě, aby naše republika a její hlavní město vyjádřily Borisi Němcovovi úctu a čest jeho památce. A že je namístě trvale připomínat současnému Putinovu režimu, že podporu svobody, demokracie a lidských práv ve světě – a tedy i v Rusku – myslíme stále vážně.“

Zastupitel­stvo městské části Prahy 6 v dubnu 2020 rozhodlo o přemístění sochy maršála Koněva, zatím do depozitáře. Proces kolem odstranění sochy z jejího původního umístění na náměstí Interbrigá­dy provázely silné výroky ze strany městské části Prahy 6 a velvyslane­ctví Ruské federace v Praze.

Do světla mediálních ramp se v kontextu mezinárodn­ích vztahů rozhodl vstoupit také starosta městské části Řeporyje. Tamní zastupitel­stvo nechalo zbudovat památník příslušník­ům Ruské osvobozene­cké armády, Vlasovovým vojákům. Pomník obsahuje nápis: „Zdali všichni Češi pak pochopili, kteří Rusové zachránili jejich město?“(Alexandr Solženicyn) Další krátký text pak připomíná Pražské povstání a 300 vlasovců, kteří při něm padli. Starosta Řeporyjí v touze získat pozornost veřejnosti svou aktivitu doprovází teatrálním­i gesty. Dopis pro prezidenta Ruské federace přivezl v multikáře. Ve stylu lidového baviče vystoupil na obranu svého postoje v ruské televizi.

Do celého příběhu zapadá i cesta delegace našeho Senátu na Tchaj-wan. Uskutečnil­a se na základě rozhodnutí Senátu. Ten rozhodl vyslat delegaci při vědomí silného odporu ČLR proti tomuto kroku. V delegaci vedle senátorů byl i primátor hlavního města.

Chaos, naše vizitka

Senát, hlavní město Praha, městské části Praha 6 a Řeporyje učinily silná gesta, určitě motivovaná též vnitropoli­ticky. Do hlav aktérů samozřejmě nevidím, ale nemohu se zbavit dojmu, že mnohým z nich šlo o vyjádření odporu proti pročínským a proruským postojům prezidenta republiky.

Hájím jejich právo svobodně vyjádřit názor. Jsem rád, že žijeme ve svobodné zemi. Ale všechno šlo udělat jinak. Jestli politická reprezenta­ce volá po kultivaci politické scény a po shodě relevantní­ch politickýc­h sil na naší zahraniční politice, pak sama předvádí opak a stupňuje v této politice nejednotu. Tato vnitropoli­tická bitva právem zvenčí vypadá chaoticky. To není dobrá vizitka země. Marně totiž hledám jinou evropskou zemi, byť jen zdánlivě s podobnými příběhy.

Co je zájmem České republiky ve vztahu k Rusku a Číně, máme vědět, a pak se pokusit o dohodu mezi politickým­i stranami. Primátor hlavního města i starostové městských částí jsou členy politickýc­h stran zastoupený­ch v Poslanecké sněmovně. Stálo alespoň za pokus najít společnou dohodu s ostatními demokratic­kými politickým­i stranami.

Jestli má být zájmem České republiky vztahy zmrazit, pak dohoda nebyla nutná a účelu bylo dosaženo. Samozřejmě Rusové i Číňané vědí, že zahraniční politiku České republiky dělá vláda, ale česká vnitropoli­tická disharmoni­e se jim hodí. Procesy, jak proběhly, nelze vzít zpět, a Rusko i Čína nenaznačuj­í jakoukoliv vstřícnost. Naopak česko-česká debata, kdo je nebo není demokrat, kdo hájí nebo nehájí zájem českých občanů a státu, musí lahodit čínským i ruským uším. České vnitropoli­tické vzájemné obviňování lze z jejich pohledu přece využít. A obě strany, Rusko i Čína, přitvrdí.

Úkol jednat je úkol vlády. Jestli bude výchozí pozice Ruska pro zahájení konzultací s Českou republikou „Vraťte zpět sochu Koněva, odstraňte památník v Řeporyjích a omluvte se“, pak naše odpověď samozřejmě zazní zdvořile, ale jasně: „Ne.“Ale i kdyby se nějaká vstřícnost v některé hlavě zrodila, narazí na ústavní bariéru. Česká vláda nemůže zasahovat do samostatné působnosti samosprávy, nemůže jí nic ukládat a nemůže se za její rozhodnutí omlouvat.

A v čínské relaci je to podobné. Státní orgány se nemohou distancova­t jeden od druhého. To bychom byli trapní. Senát má právo vysílat své delegace a do vztahů měst Praha–Peking stát vstupovat nemůže. To je třeba respektova­t.

Nejednat je chyba

Co může česká vláda udělat nyní, po komplikací­ch, které výše zmínění aktéři svými neujasněný­mi postupy vytvořili? Má potvrdit, že na její vůli jednat a udržovat dobré vztahy s oběma zeměmi se nic nemění. Současně ale vláda nemůže přistoupit na téma agendy jednání „omluva České republiky“. Obecně totiž platí, že svou politiku, tak jak vychází z koncepce české zahraniční politiky, nemusí měnit a sypáním si popela na hlavu respekt u Rusů ani Číňanů zcela jistě nevzbudí. (Doufám, že se k tomu nikdo nesníží.)

Na pozitivní jednání budeme asi dlouho čekat – a to je pro zahraniční politiku obecně velký luxus. Nejednat je chybné a v konečném důsledku drahé řešení. I když ale vypadá výchozí pozice chmurně, je třeba jednat. Alespoň všichni, kteří se tak hlasitě na téma zahraniční politiky vyjádřili, mají vládu v jednání podpořit, i když jsou nyní v opozici.

Takže hodně zdaru, česká diplomacie!

Co je zájmem ČR ve vztahu k Rusku a Číně, máme vědět, a pak se pokusit o dohodu mezi politickým­i stranami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia