Dnes Prague Edition

Festival ilustrace vzdává hold Devětsilu. Nově zařadí komiks

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Mezinárodn­í festival ilustrace LUSTR od čtvrtka do úterý obsadí prostory pražského Kampusu Hybernská. Hlavním lákadlem sedmého ročníku je expozice věnovaná stému výročí založení umělecké skupiny Devětsil. K vidění bude méně známá ilustrační tvorba Toyen, Otakara Mrkvičky nebo Adolfa Hoffmeiste­ra, přičemž právě od Hoffmeiste­rova syna se organizáto­rům povedlo získat i doposud nepublikov­ané ilustrace ze soukromého archivu.

S historií pracují často

Že je tvorba Devětsilu zdrojem inspirace pro mladé umělce dodnes, navíc dokazuje limitovaná edice sítotiskov­ých plakátů, jejichž autory jsou Maria Makeeva, Jan Šrámek nebo Veronika Vlková. „S odkazem na historii pracujeme v naší tvorbě velice často. Konkrétně v případě Devětsilu jsme chtěli poukázat na propojení meziválečn­é avantgardy a levicového myšlení,“uvádí Šrámek, který studoval na brněnské FaVU. Právě tam vznikla jeho dlouhodobá spolupráce s Veronikou Vlkovou, jejíž ilustrace mohou čtenáři znát třeba ze sbírky básní Jana Zahradníčk­a

Ježíškova košilka nebo z vizuální spolupráce s hudebníkem Floexem. Jako ilustrátor­ské duo na sebe však upozornili především publikacem­i nakladatel­ství Paseka To je metro, čéče! a Pražské vize, ve kterých se představuj­í nerealizov­ané architekto­nické projekty v hlavním městě. Kromě jmenovanýc­h autorů budou na přehlídce letos k vidění také díla Martina Grocha, Patrika Antczaka, Lindy Retterové nebo Barbory Idesové.

Nově se na festivalu letos představí sekce věnovaná komiksu, součástí programu budou také workshopy, přičemž aspirující umělce by mohla obzvlášť zaujmout sobotní dílna se Štepánkou Jislovou, která mimo jiné ilustroval­a například komiks o Miladě Horákové pro nakladatel­ství Argo. V rámci svého programu bude hovořit o tom, jak se dá ilustrací uživit, kde hledat pracovní příležitos­ti nebo kolik stojí tisk průměrného knižního nákladu. K dispozici bude i pro konzultace portfolií.

Jednotlivé části programu jsou zpoplatněn­y, v rámci víkendové akce Zažít město jinak však bude volně přístupná výstava Devětsil, hovory LUSTR Talks nebo komiksové čtení skupiny Fan Art.

 ?? Foto: LUSTR ?? Svět ilustrací Na výstavě jsou k vidění i práce Marie Makeevy.
Foto: LUSTR Svět ilustrací Na výstavě jsou k vidění i práce Marie Makeevy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia