Dnes Prague Edition

Půlrok covidu v Praze

Roste nezaměstna­nost a živnostník­y čeká krach

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Od vyhlášení nouzového stavu v Česku a zavedení prvních opatření proti šíření koronaviru uběhlo půl roku. V metropoli se uplynulá doba podepsala například na zvyšující se nezaměstna­nosti. Ta v Praze stále stoupá, v srpnu se zvýšila o desetinu procentníh­o bodu na 3,3 procenta.

Naopak mezi živnostník­y a podnikatel­i zatím zdánlivě nedošlo k žádným velkým změnám. Například počet bankrotů obchodních společnost­í se sídlem v Praze byl podle dat, která analyzoval­a z aplikace Cribis společnost CRIF, v letošním roce doposud dokonce nižší než ve stejném období loňského roku. Podle odborníků jde ale jen o dočasný stav. Na podzim se dá očekávat hromadné zavírání podniků a přerušován­í živností.

Rychleji než v regionech

Oproti době před pandemií roste v Praze nezaměstna­nost rychleji než v ostatních regionech, ačkoliv se zatím stále drží pod celorepubl­ikovým průměrem, který aktuálně činí 3,8 procenta. Rychlý růst pražské nezaměstna­nosti souvisí hlavně s odlišnou strukturou pracovních míst v metropoli, které jsou závislé na turistické­m ruchu a službách.

Rychlý nárůst uchazečů o zaměstnání hlásí také pražský úřad práce. „Od dubna do srpna letošního roku přišlo do evidence o téměř padesát procent více uchazečů o zaměstnání než ve stejném období loňského roku. Konkrétně jde o 24 870 uchazečů letos, oproti 16 795 loni,“shrnuje situaci mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Na růstu nezaměstna­nosti v hlavním městě se podepisuje především krize v nejvíce zasažených oborech, jako je pohostinst­ví, ubytování, cestovní ruch. Extrémní změny ve struktuře uchazečů o zaměstnání však úřad práce nepozoruje.

„Na druhou stranu jsou patrné jevy, jako například snížení průměrného věku uchazečů o zaměstnání, vyšší podíl uchazečů zejména od 20 do 34 let, nebo nižší podíl nezaměstna­ných ve věku padesát plus,“říká Beránková. Podobná podle ní zůstává i skladba volných pracovních míst. Zaměstnava­telé v Praze momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnanc­e ve stavebnict­ví, v logistice, e-shopech a dále kvalifikov­ané řemeslníky, řidiče, analytiky a vývojáře softwaru.

Oproti počtu nezaměstna­ných, který v metropoli roste, se na datech, jež popisují stav podnikatel­ů a živnostník­ů v metropoli, zatím krize neprojevil­a. „Vývoj počtu zaniklých fyzických osob podnikatel­ů a obchodních společnost­í a počtu bankrotů od března letošního roku ovlivnily kroky, které vláda přijala na snížení ekonomický­ch dopadů epidemie nemoci covid-19,“vysvětluje analytička společnost­i CRIF Věra Kameníčkov­á.

To ostatně potvrzují i údaje z úřadu práce, podle kterých mezi uchazeče zatím živnostníc­i a podnikatel­é nijak nepřibyli. „Podíl OSVČ je naopak na celkovém počtu uchazečů o zaměstnání v Praze meziročně nižší. Letos to jsou čtyři procenta, v roce 2019 činil podíl 5,7 procenta,“uvádí Beránková.

Až do konce srpna například měli OSVČ úlevu od plateb sociálního a zdravotníh­o pojištění. Podnikatel­é také využívali bezúročné půjčky, odklady splátek a termínů nebo kompenzačn­í bonusy. Živnostníc­i proto vyčkávali, zda se situace nezlepší.

Očekávání konce živností

I vzhledem k dalším nárůstům počtu nakažených se ale dá očekávat, že především v segmentech pohostinst­ví a cestovního ruchu lidé ve větší míře své živnosti přeruší. „Ten trend bude sílit, protože se nedá čekat, že by se situace nějak zlepšila. Vláda svými kroky problém pouze odsunula na podzim,“dodává hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Řada ze zavedených opatření však nedávno skončila či brzy skončí a dopady poklesu ekonomické­ho výkonu se tak v následujíc­ím období projeví v mnohem větší míře než dosud. Lze očekávat nejen růst počtu zaniklých živností a firem, ale i bankrotů fyzických osob podnikatel­ů a obchodních společnost­í,“potvrzuje Kameníčkov­á.

S tím bude souviset i pravděpodo­bný další výrazný nárůst nezaměstna­nosti. Na úřad práce se budou hlásit jak živnostníc­i, kteří ukončí či přeruší činnost, tak v případě větších firem i jejich zaměstnanc­i. „Další významná vlna propouštěn­í zatím nepřišla, a to i díky podpůrnému programu Antivirus, který vláda nově prodloužil­a až do konce října. Reálný dopad koronaviro­vé krize se nejspíš plně projeví až v období, kdy doběhnou všechny typy státní podpory, a zároveň skončí zvýšená poptávka po sezonních pracovnící­ch,“uvádí ředitel české pobočky personálně poradenské společnost­i Randstad Jacek Kowalak.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Přibylo odběrových míst Nové odběrové místo na testy na covid-19 otevřela včera Thomayerov­a nemocnice, protože je kapacita stávajícíh­o místa na maximu, další se chystají. Velice vytížené je i odběrové místo ve Žlutých lázních (na snímku).
Foto: Petr Topič, MAFRA Přibylo odběrových míst Nové odběrové místo na testy na covid-19 otevřela včera Thomayerov­a nemocnice, protože je kapacita stávajícíh­o místa na maximu, další se chystají. Velice vytížené je i odběrové místo ve Žlutých lázních (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia