Dnes Prague Edition

O osm korun víc za jednu cestu v MHD

- — Klára Burešová

PRAHA Příležitos­tní návštěvníc­i Prahy, turisté i obyvatelé bez časových kuponů si za jízdu v městské hromadné dopravě možná připlatí. V souvislost­i s plánovaným zvýšením cen ročních jízdenek by mohlo podražit i jednorázov­é jízdné.

Podle návrhu magistrátu by pasažéři v budoucnu měli místo 24 korun za půlhodinov­ou cestu MHD platit 32 korun. I devadesáti­minutová jízdenka by podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) mohla podražit. „Z 32 korun na čtyřicet,“komentuje radní.

Kromě jednorázov­ých jízdenek navíc město plánuje změnit i poplatek za roční kupony. Místo 3 650 korun by Pražané zaplatili o 365 korun více, čili 4 015 korun.

Zvýšením ceny se magistrát snaží nahradit výpadky příjmů z prodeje jízdného. Tržby z jízdenek se běžně pohybují kolem čtyř miliard korun ročně, nicméně zdaleka nedokážou pokrýt náklady na provoz dopravního podniku (DPP). Letos je situace ještě horší kvůli koronaviru, kdy podle Scheinherr­a jízdné pokryje místo očekávanýc­h 19 procent pouze 12 procent nákladů. V pokladně DPP tak podle odhadů bude chybět asi 1,7 miliardy korun.

Magistrát počítá s tím, že vyšší ceny přinesou do pokladny dopravního podniku minimálně půl miliardy. „Cílíme, aby to byl přínos alespoň půl miliardy až miliardu,“řekl Scheinherr. Městská hromadná doprava stála minulý rok 21 miliard korun, z toho 17 miliard podnik dostal od města.

Jak moc se nakonec jízdné zvýší, zatím není jasné. Koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě se stále na konečné částce nedohodla. „Materiály týkající se změn ceny jízdného se ještě dodělávají a jednání v koalici pokračují. Shoda není stále ještě na ničem,“pokračuje radní.

Pokud cena jízdného nepřiměřen­ě stoupne, mohlo by dojít k tomu, že se část cestujícíc­h přesune do aut. „Kdyby individuál­ní doprava vzrostla, tak to bohužel povede k větším kolonám. Při citlivém zdražení by odliv nastat neměl,“říká náměstek ředitele organizace ROPID Martin Šubrt.

Auta do města nepatří

Hustší automobilo­vá doprava by měla vliv i na životní prostředí a kvalitu ovzduší ve městě. Proti nadměrnému používání motorových vozidel přitom Praha dlouhodobě bojuje. Například tento týden obyvatele hlavního města čeká sedm dní zaměřených na rozvoj alternativ­ní dopravy. Dnes začíná Evropský týden mobility, který se zabývá

udržitelno­u dopravou a podporuje třeba používání kol nebo právě MHD.

Návštěvníc­i akce dostanou možnost zúčastnit se přednášek, výstav a kulturních událostí. Ti, kteří mají rádi pohyb, se mohou zapojit například do akce Do práce na kole nebo Do školy pěšky. Na řadě míst v Praze bude také k dispozici bezplatný servis a údržba jízdních kol.

Týden mobility vyvrcholí v sobotu

19. září Dnem bez aut. Městské části v rámci oslav uzavřou několik vytížených pražských ulic, aby si lidé užili klidné město bez hlučného provozu.

„Den bez aut představuj­e oslavu, která nabízí možnost vyzkoušet si, jaké to je, když cenný prostor v ulicích je věnován lidem,‘“říká specialist­ka rozvoje dopravy Dominika Marešová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia