Dnes Prague Edition

Lávka se zřítila kvůli soli, řekl u soudu její autor

-

PRAHA Zřícení trojské lávky začal včera projednáva­t Obvodní soud pro Prahu 7. Při nehodě v prosinci 2017 utrpěli čtyři chodci těžkou újmu na zdraví. Obžalobě z nedbalostn­ího obecného ohrožení nyní čelí autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký. Muži vinu odmítají.

Hlavní město po nich žádá 8,2 milionu korun, které vynaložilo na odstranění zřícené konstrukce. Pojišťovny chtějí 2,4 milionu a dva ze zraněných požadují dohromady 206 tisíc korun jako náhradu nemajetkov­é újmy. „Nejsem si vědom žádné nedbalosti ve své činnosti,“vypověděl Semecký, který u TSK začal pracovat v roce 1963.

Obžaloba tvrdí, že projektová­ní lávky i její konstrukci doprovázel­y chyby, které vedly k narušení ocelových lan korozí. Ke zřícení podle státního zástupce přispělo špatné vyhodnocen­í stavu lávky a nevhodně provedené opravy. Oběma obžalovaný­m hrozí dva až osm let vězení nebo peněžitý trest.

„Po dobu mé funkce byla na lávce provedena řada prohlídek. Při zátěžových zkouškách nebyly zjištěny výrazné odchylky od projektova­ného stavu,“uvedl Semecký. Doplnil, že v roce 2016 opakovaně vyzýval investiční úsek TSK, aby zajistil přípravu na výměnu lávky za novou do dvou let od urgence. Nařídit uzavření lávky podle něj nebylo v jeho pravomoci.

Autor lávky Jiří Stráský vypověděl, že v roce, kdy se zřítila, vyzýval k opravě její konstrukce. Podle něj lávku poškodila posypová sůl, neodborný nátěr a opravy, o nichž ho nikdo neinformov­al. Vymezil se také vůči tvrzení obžaloby, že jakožto projektant měl provádět autorský dozor na stavbě. „Lávka, kterou jsem v roce 1984 vyprojekto­val, není ta, co se zřítila v roce 2017,“dodal. (ČTK)

 ?? Foto: Roman ?? Obžalovaný Autor trojské lávky Jiří Stráský stojí před soudem, údajně podcenil stavbu lávky. Vondrouš, MAFRA
Foto: Roman Obžalovaný Autor trojské lávky Jiří Stráský stojí před soudem, údajně podcenil stavbu lávky. Vondrouš, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia