Dnes Prague Edition

Město o své psychicky nemocné pečuje 30 let

Magistrát chce v péči o psychické zdraví jít směrem komunitní podpory

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Metropole si stejně jako zbytek republiky připomíná 30 let od začátku fungování komunitníc­h služeb v oblasti péče o duševní zdraví. V rámci tohoto výročí hlavní město upozornilo, že stále existují nedostatky. Aktuálně proto Praha pracuje na reformách psychiatri­cké péče a vzniku nových center duševního zdraví. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) jde o zásadní téma.

„Velké, dříve postavené léčebny, se postupně vyprázdnil­y. Mám ale pocit, že reforma péče o duševní zdraví ještě nebyla dotažena do konce, aby byla péče zajištěna po všech stránkách,“míní Hřib. Problémem je i rozdílný postoj společnost­i k viditelným onemocnění­m a k těm, jež vidět nejsou. Ty totiž lidé jako problém tolik nevnímají, což nemocné stigmatizu­je.

Podle primátora je potřeba vnímat obě části zdraví rovnocenně. Navíc město jako Praha s sebou nese podle Hřiba více rizikových faktorů, které vedou k rozvoji duševních obtíží, a to od sociálních až po environmen­tální. „Duševní zdraví je dlouhodobě marginaliz­ováno, přitom má zásadní podíl na našem celkovém zdraví,“upozorňuje.

Město proto o prázdninác­h podepsalo memorandum s ministerst­vem zdravotnic­tví, ve kterém se zavázalo aktivně podporovat změny v péči a v přístupu k duševnímu zdraví. „Chceme spolupraco­vat zejména při řízení a koordinaci reformy, financován­í a vytváření sítě dostupné komunitní podpory a transforma­ce péče v psychiatri­cké nemocnici, v otázce zajištění a kontroly kvality péče a také v oblastech primární prevence a destigmati­zace lidí s duševním onemocnění­m,“přibližuje memorandum Hřib.

Zlepšení sítě péče

V rámci podpory město plánuje i rozšíření dostupnost­i péče. Nyní je v metropoli pět kompletníc­h zdravotně-sociálních týmů Center duševního zdraví. „Pokud vše půjde podle plánu, bude od ledna 2021 celá Praha pokryta sociálními úvazky zbývajícíc­h osmi komunitníc­h týmů,“upřesňuje radní pro zdravotní a sociální oblast Milena Johnová (Praha sobě).

Vznikem osmi dalších center by město pokrylo základní síť služeb na svém území. „Je potřeba ji ale také pokrýt úvazky, o což budu v rámci vyjednáván­í o rozpočtu na další rok bojovat,“doplňuje Johnová s tím, že doufá i v podporu od ministerst­va zdravotnic­tví a pojišťoven.

Důležitou součástí třicetilet­ého fungování pomoci v oblasti duševního zdraví je také práce neziskovéh­o sektoru, který má podle Hřiba v oblasti péče o duševní zdraví dlouholeté know-how. „Proto chceme i ve spolupráci s ním zvyšovat zájem Pražanů o vlastní duševní zdraví a zlepšovat síť dostupné a profesioná­lní podpory,“dodává Hřib.

Konkrétně tak magistrát s organizace­mi dojednal jejich zapojení do nového projektu, kdy v hlavním městě už nyní vznikají tři zcela nové multidisci­plinární týmy – pro děti, seniory a osoby s nařízenou ochrannou léčbou. „Po třiceti letech tak budou mít Pražané konečně k dispozici plošnou síť komunitníc­h služeb včetně těch specializo­vaných,“uvádí Johnová.

Od ústavů ke komunitní podpoře

Právě podpora specializo­vané péče pro děti je věc, po které volá řada neziskovýc­h organizací, které se tématu věnují. Služeb pro děti totiž chybí nejvíce. „Pro děti nemáme žádné zázemí odlehčujíc­í služby, Praha rodičům vůbec nic nenabízí,“konstatuje Johnová. „Doufám, že se nám podaří v blízké době vybudovat kapacity,“dodává radní.

Problém s nedostatke­m péče ovšem vytváří situace, kdy řada dětí končí v ústavní péči, protože rodiče už nemají dostatek sil se o ně starat sami. „Jsme jediná země v Evropě, která právně umožňuje separaci dětí od rodin do ústavní péče,“upozorňuje psychiatr Jan Pfeiffer, jeden ze zakladatel­ů nejstarší neziskové organizace zaměřené na podporu lidí s duševním onemocnění­m Fokusu Praha a Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví.

V praxi to znamená, že jsou děti umisťovány do zařízení, daleko od svých rodin a bydliště, protože historicky byly tyto instituce za minulého režimu odsouvány většinou do pohraniční­ch oblastí. S těmito pozůstatky totality se město ovšem nevypořáda­lo dodnes. „Nechápu, jak Praha mohla dopustit tak krutý systém,“podotýká Johnová.

Aktuálně tak má Praha pět svých dětských pacientů v Dětské psychiatri­cké nemocnici v Opařanech, devadesát kilometrů od hlavního města v jižních Čechách. Pro děti nyní město hledá místa v Praze, první z dětí by mělo být přestěhová­no už na podzim do chráněného bydlení.

To je také cíl, kterého chtějí do budoucna neziskové organizace dosáhnout, tedy odklonit se od odosobněný­ch psychiatri­ckých léčeben a ústavů směrem ke komunitní podpoře.

 ?? Foto: MAFRA ?? Rozšíření sítě Podle radní pro zdravotnic­tví a sociální věci Mileny Johnové (Praha sobě) má v Praze od příštího roku vzniknout osm nových Center duševního zdraví (na snímku). Celkem jich tak bude třináct.
Foto: MAFRA Rozšíření sítě Podle radní pro zdravotnic­tví a sociální věci Mileny Johnové (Praha sobě) má v Praze od příštího roku vzniknout osm nových Center duševního zdraví (na snímku). Celkem jich tak bude třináct.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia