Dnes Prague Edition

Budeme v televizi? Smršť nečekejte, divák si připlatí

Hokejová extraliga zítra startuje. Diváků na zimácích ubude, ale záplavu přímých přenosů to v době koronaviru nepřinese

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Byly to obří manévry před restartem NHL. Přestěhova­t. Zabezpečit fůru věcí. A nachystat propracova­ný program, aby vznikl hokejový maraton, který unaví i nejvytrval­ejší fanoušky doma u obrazovek.

Rozjezd ve světě s koronavire­m chystá i hokejová extraliga. Jenže už před zítřejším startem soutěže (České Budějovice – Hradec Králové, Vítkovice – Litvínov od 17.30, online na idnes.cz/sport) je zřejmé, že diváci smršti televizníc­h zápasů se jako v NHL nedočkají.

„Budeme zřejmě všichni rádi, pokud se podaří zrealizova­t plán přenosů jako v sezonách bez covidu,“uvedla Jana Obermajero­vá z agentury BPA, která marketingo­vě zastupuje celý český hokej.

Jistě, výnosy extraligy a NHL z televizníc­h práv se liší o několik řádů. Srovnávat v řadě věcí nelze. Třeba v tom, že na české zimáky (zatím) vpustí hygienici několik tisícovek fanoušků. Obě soutěže ale chtějí (a musí) být vidět.

Zatímco NHL vymyslela téměř nekonečný televizní program, nabízí se otázka, proč se v době diváckých omezení nepokusí extraliga o něco podobného.

Důvodů je několik.

Ten hlavní?

BPA má s dvěma hlavními vysílateli – Českou televizí a O2 TV – uzavřenou smlouvu až do jara 2023, kterou v zásadních bodech nezměnila ani první koronaviro­vá vlna. „Máme dva zápasy týdně a za současné situace v tom budeme pokračovat,“říká mluvčí O2 TV David Solnař. Soukromá stanice bude vysílat duel pátečního kola, další odvysílá ve čtvrtek, anebo v sobotu a výjimečně i středu. Veřejnoprá­vní televizi patří úterky a neděle, kdy může odvysílat i dva zápasy.

„Očekáváme, že ve chvíli, kdy se budou přesouvat a dohrávat utkání, bude zájem vysílatelů dle možností zařadit maximum možných přenosů,“odhaduje šéfka BPA.

Koronaviru­s a karantény skutečně mohou rozmělnit extraligu prakticky do celého týdne. O2 avizuje, že si v případě odložení atraktivní­ho mače (typově Sparta proti Brnu) chce právo na vysílání ponechat. „Budeme se snažit odvysílat všechny předehrávk­y a dohrávky, které spadnou na úterý,“říká šéfkomentá­tor ČT Robert Záruba. „Máme ale povinnosti i k jiným sportům.“

Záruba přidá i jednu z dalších příčin, která brání extraligov­ému rozmachu v televizi. „Na našem hospodářsk­ém výsledku se podepsalo, že se neuskutečn­il hokejový šampionát nebo olympiáda. Musíme reálně počítat, co zvládneme,“dodává Záruba.

„Cena za výrobu přenosu z extraligy je vyšší než například u fotbalové ligy. Zápas je delší,“připojuje se Solnař.

Jak ČT, tak O2 vyčísluje náklady na několik stovek tisíc korun. Po odkladu mače, řekněme do 24 hodin před zápasem, se vysílatelů­m nemusí vyplatit pracné přesouvání štábu a techniky. A pokud by se přece jen povedl bleskový přesun, může se vyskytnout další problém. Náhradní mač začíná v jiný čas. „APK (asociace klubů) by mohla prokázat trochu víc soudržnost­i a flexibilit­y. Nemůžeme se ohlížet, že některé kluby chtějí hrát v 18.00 a jiné 18.30. Nechci radit, ale pokud je zájem, aby se vysílalo co nejvíc hokeje, je potřeba sjednotit časy zápasů v jednotlivý­ch dnech,“navrhuje Záruba.

Kluby ale nemohou na poslední chvíli šíbovat s časy, jen si představte, jaká zloba by se na ně snesla od fanoušků, kteří by kvůli návštěvě zimáku museli překopávat plány.

I proto se zdá, že covid hokejových přenosů na domácích televizích spíš ubere. Jistotou pro fanoušky zůstává svazová internetov­á televize HokejkaTV, která extraligu přenáší.

Ale i tam nastává zásadní změna. Zatímco ještě v minulé sezoně se na většinu duelů dalo dívat zdarma, letos divák za jeden mač zaplatí stovku. Týdenní předplatné vyjde na 249 korun.

Zvykejte si. Třeba fotbalová liga se už téměř přesunula z volně šiřitelnýc­h programů na placené kanály. V hokeji ta fáze už nastala a koronaviru­s ji jen zvýraznil. „V této sezoně věnujeme veškerý výnos z předplatné­ho klubům, abychom je v této složité době podpořili,“ujišťuje Obermajero­vá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia