Dnes Prague Edition

Lídrem už nechci být

Richie Porte, skvělý jezdec mnoha nenaplněný­ch ambicí, útočí na pódium Tour

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour

Tvrdí, že do Paříže pospíchá rychleji než všichni ostatní. „Po fyzicky i psychicky náročných třech týdnech tam na mě bude čekat ten největší dárek,“říká Richie Porte. Dostane ho do náručí bez ohledu na to, kolikátý na Tour skončí. Svoji novorozeno­u dceru. Přišla na svět téhož dne, kdy její otec udělal v závěru 7. etapy zatím jedinou větší chybu v průběhu letošní Tour, když tehdy při větrném dělení pelotonu stejně jako Tadej Pogačar ztratil 1:21 minuty.

„Ale zklamání na kole hned přebil ten malý uzlíček obrovské radosti,“povídá australský cyklista.

Porte je rodinný typ. V 35 letech nyní už dvojnásobn­ý otec poukazuje: „Věci se mění, když máte děti. Hledíte pak na život z jiné perspektiv­y.“Ta údajně ovlivnila i rozhodnutí, které v létě učinil: „Toto je má poslední Tour, kterou jedu jako lídr týmu na umístění.“

Příště pomůže Bernalovi?

Chce závodit ještě dva roky, ale už jen na postu pomocníka. „Budu zase dělat to, co kdysi pro Bradleyho Wigginse a Chrise Frooma. Obnáší to míň stresu. Což byl pro mě určující faktor, když jsem podepsal kontrakt na příští dvě sezony.“

S kým ho podepsal, stále nesmí prozradit. Spekuloval­o se, že se po letech vrátí k Froomovi ve stáji Israel Start-Up. Pravděpodo­bněji se však jeví jiný návrat. Do týmu Ineos, bývalého Sky. Měl by se stát superdomes­tikem Bernala, Carapaze i přestupují­cího Adama Yatese.

Předtím však Richie Porte v dresu Treku touží po ještě jedné povedené grandtouro­vé jízdě.

Zatím mu vychází nad očekávání. Při horských dojezdech na Puy Mary i Grand Colombier byl v minulém týdnu z jezdců na celkové pořadí vždy třetí za duem Roglič–Pogačar. „A ti jsou tady jasně nejsilnějš­í. Takže dojet hned za nimi je dobrý výsledek,“soudí. Ani včera v první z alpských etap nic neztratil.

„Jsem namotivova­ný do posledního týdne,“ujišťuje.

Zažil už ve své sportovní kariéře mnoho rolí. Nejprve byl talentovan­ým triatlonis­tou z Tasmánie. Potom novicem v profipelot­onu, který při debutu na Giru 2010 šokoval v dresu týmu Saxo Bank třemi dny v růžovém dresu a konečným 7. místem. Pak přišla ve stáji Sky proměna v pravou ruku šampionů Wigginse a Frooma. A ještě později se stal v BMC a Treku lídrem s nenaplněný­mi ambicemi na Grand Tour.

Bez třítýdenní­ho sebevědomí

Porte dokázal vyhrávat největší týdenní závody, triumfoval Kolem Švýcarska, Kolem Katalánska, na Paříž–Nice i jinde. Ale jakmile měl bojovat o umístění na třítýdenní­m klání, takřka vždy se cosi pokazilo.

Leopold König s ním závodil v barvách týmu Sky, když Australan dostal odměnou za věrné služby šanci bojovat o titul na Giru 2015.

„Strašně mě překvapilo, že existují dva různí Portové,“říkal König.

„Ten jeden Porte byl suverénní na týdenních etapácích, kde toho roku nebyl nikdo lepší. Zato ten druhý o sobě na Giru těžce pochyboval, postrádal sebevědomí a vůbec si neuměl představit, jak tři týdny v pozici lídra vydrží. Byl psychicky vyčpělý, z večeří odcházel dřív, na snídaních jsem ho ani moc neviděl.“

Tehdy se Porte během závodu psychicky složil a vzdal. Odešel do stáje BMC, kde mu nabídli roli lídra, Tour 2018 dokončil šestý.

Pak bylo všechno jen špatně. Portova osudná 9. etapa, říkalo se.

Při Tour 2017 během ní spadl ve sjezdu v pohoří Jura, zlomil si klíční kost i pánev. O rok později po těžkém pádu na kostkách skončil v 9. etapě znovu.

Měl prostě jen smůlu, nebo byla na vině slabší psychika, kvůli které si v třítýdenní­ch závodech nevěřil? „Určitý mentální blok se v jeho hlavě vytvořil,“říká Allen Peiper, jenž jej vedl ve stáji BMC: „Nenaplnil proto potenciál, který měl. Přitom jako superdomes­tik byl předtím jeden z nejlepších. Co vše udělal pro Frooma, dlouho nezapomene­me.“

Loni Portovu přípravu na Tour rozmetaly zranění a nemoce, 9. etapu sice přečkal bez úhony, zato v desáté na větru ztratil a vypadl z Top 10. Letos už ho bookmakeři ani nezařadili mezi deset největších favoritů. Ale možná i to mu pomohlo.

„Pro hlavu není špatné být tak trochu outsiderem,“pousmál se. Teď jím zase přestává být. Ze šestého místa ho jen 39 sekund dělí od stupňů vítězů v Paříži.

 ?? Foto: Getty Images ?? Poslední velká jízda Už dvakrát na této Tour byl Richie Porte v soubojích favoritů na horských dojezdech hned za dvěma Slovinci.
Foto: Getty Images Poslední velká jízda Už dvakrát na této Tour byl Richie Porte v soubojích favoritů na horských dojezdech hned za dvěma Slovinci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia