Dnes Prague Edition

Atmosféra ve školách houstne

Budou mít žáci roušky i ve třídách? Odpor roste

- Ondřej Krutilek Kateřina Vaníčková

Ještě na začátku školního roku informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) o dvacítce zasažených škol. Po dvou týdnech vyučování, tedy minulý pátek, jich bylo už 247. K radikálním­u opatření se rozhodl v úterý Jihočeský kraj. Pokud jeho rozhodnutí schválí ministerst­vo školství a ministerst­vo zdravotnic­tví, budou muset všichni žáci druhého stupně základních škol a všichni studenti na středních a vysokých školách nosit od pondělí povinně roušky nejen v budově, ale i při vyučování. A Jihočeský kraj nemusí zůstat osamocen.

Podle informací MF DNES o zavedení plošného nošení roušek ve školách uvažují také pražští hygienici.

„Nemůžu informaci potvrdit, protože není projednaná. Projednáva­t se bude ve čtvrtek (dnes) ve dvě hodiny,“uvedla hlavní hygienička hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová na dotaz MF DNES.

Nová opatření se možná nevyhnou ani Středočesk­ému kraji, právě na něj totiž na konci minulého týdne připadal největší počet uzavřených škol kvůli epidemii. Celkově jich v regionu bylo uzavřeno deset, což byla čtvrtina ze všech uzavřených škol v Česku. Jasněji bude příští týden.

„Takovéto rozhodnutí náleží Bezpečnost­ní radě Středočesk­ého kraje, která zasedne v pondělí 21. září 2020. Při rozhodován­í se bude řídit doporučení­m hygieniků,“uvedla krajská mluvčí Helena Frintová. V jižních Čechách vyvolalo rozhodnutí rozpačité reakce. A to jak mezi rodiči, tak mezi učiteli. „Zatím si celý den v rouškách neumíme představit. Ani u dětí, ani u dospělých. Některé děti již teď roušku nosí, ale není jim rozumět. K tomu zamlžené brýle, nevyvětrat­elné prostory. Čekám, že si děti budou stěžovat na nevolnost a bolesti hlavy. Nejsem si jistá, že si budou opravdu všichni roušku pravidelně měnit, prát, žehlit. Možná přijde dřív žloutenka než cokoliv jiného,“hodnotí osmatřicet­iletá učitelka Barbora Kadlecová z Českých Budějovic.

„Při představě, že ji děti mají na obličeji nonstop od 7:30 do 15:50, je mi jich (i nás) líto. Jako učitelka jazyka a dějepisu mluvím celý den. Přemýšlím, jak co nejefektiv­něji změnit způsob výuky. Myslím, že šest hodin za sebou v roušce ,odmluvit‘ nejde,“dodává učitelka druhého stupně základní školy s patnáctile­tou praxí.

Na druhou stranu odborníci opatření hájí. „Nošení roušek není nezdravé, naopak účinně chrání před původci respirační­ch nákaz. Nejde jen o expozici učitelů před případným virem od žáků. Musí se teď už bohužel intenzivně­ji tlumit frekvence přenosu viru v populaci, školy nevyjímaje,“říká epidemiolo­g Rastislav Maďar. Podle něj mají respirátor­y význam především v situaci, kdy člověk sám patří do kategorie se zvýšeným zdravotním rizikem, zdůrazňuje ale, že i tak jsou roušky u lidí v jeho okolí velice důležité a snižují riziko přenosu nemoci.

„Roušky mají prostě zabránit předávání viru z jedné osoby na druhou, v tom řetězci se totiž dříve nebo později může vyskytnout osoba s těžším průběhem nemoci,“uzavírá epidemiolo­g.

Ne všichni rodiče přijímají postoje odborníků s nadšením. „Upřímně jsem z toho nešťastná a naštvaná. Od září musejí mít roušky při hodině informatik­y a dcera přišla z první hodiny domů úplně vyřízená. Neumím si představit, že teď v roušce bude tolik hodin. Děti budou unavené, nesoustřed­ěné a bude jim z toho špatně. Lituji i učitele,“říká Alena z jižních Čech, která má na druhém stupni dceru.

Jednotný názor na roušky nemají ani ředitelé škol. „V rámci asociace jsme si dělali průzkum, v němž asi polovina učitelů uvedla, že by roušky ve třídách ze své vůle nezavedla,“uvedl šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Na druhou stranu něco přes deset procent učitelů by podle něj centrální nařízení o rouškách s vděčností přijala jako pomoc – nemuseli by přesvědčov­at rodiče, proč je jejich dítě musí mít.

Ředitelé se nicméně už teď na případné změny připravují. „Otázkou je tělocvik nebo hudební výchova, to bychom museli ještě dořešit. Samozřejmě je to nepříjemné,“říká Černý a dodává, že je důležité, aby děti měly možnost si od roušky odpočinout.

„Aby děti nezešílely“

„Plánuje se, že bychom dělali přestávky, kdy si děti sundají roušku – třeba půjdou ven nebo půjdou od sebe a otevřou se okna. Snažíme se to vymyslet tak, aby byly vždycky třeba na deset minut bez roušky, aby je neměly pořád na obličeji, protože to by zešílely,“podotýká.

Černý má za to, že kdyby roušky nařídila hygiena, školy by se vyhnuly stížnostem rodičů. „Pokud centrální rozhodnutí přijde, už za nenošení roušek budou moci padnout pokuty nebo podnět na Orgán sociálně-právní ochrany dětí. Doufám, že dostaneme nějaké instrukce, co máme dělat s rodiči, kteří roušky odmítají. V této chvíli to nevím.“

Zároveň dodává, že bude nejspíš možné se s rodiči, kteří roušku odmítají, nějak dohodnout. „Ať je dítě doma a pracuje na dálku a my mu budeme posílat úkoly jako jiným nemocným. To je samozřejmě možné. Ale pokud rodič bude trvat na tom, že dítě bude chodit do školy bez roušky, tak já budu chtít, aby mi hygiena poradila, co mám v takové chvíli dělat,“dodává.

Bez rozhodnutí úřadů ředitelé příliš nástrojů, jak zabránit šíření nemoci na školách, nemají. „Samovolně nošení roušek ve třídách nařídit nemohou. Musí se řídit pokyny ministerst­va školství – společné prostory ano, třídy ne. Nasadit roušky všude mohou na pokyn hygieny, v případě, že má někdo nemoc covid-19, než se to prošetří,“vysvětluje mluvčí ministerst­va školství Aneta Lednová s tím, že zrušit roušky ředitelé na základě vlastního rozhodnutí také nemohou.

Posledním opatřením v boji s koronavire­m je pak úplné zavření školy, ke kterému podle metodiky ministerst­va zdravotnic­tví dochází, pokud v ní onemocní covidem-19 nebo má povinnou karanténu více než třicet procent učitelů a žáků.

S přispěním Václava Janouše

Neumím si představit, že dcera teď bude v roušce tolik hodin. Děti budou unavené a nesoustřed­ěné.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Celý den v roušce? Opatření ve školách se budou zřejmě dál zpřísňovat.
Foto: Michal Šula, MAFRA Celý den v roušce? Opatření ve školách se budou zřejmě dál zpřísňovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia