Dnes Prague Edition

Konec levných vajec z klecí

Slepice dostanou víc prostoru, vejce podraží

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Je to další rána do vazu drůbežářů v České republice.

Nejlevnějš­í a nejpopulár­nější klecová vejce zmizí z českých drůbežáren. Se zákazem chovů nejnižší kategorie od roku 2027 počítá zákon, který schválila Sněmovna.

Nad ekonomický­mi zájmy chovatelů zvítězila snaha veřejnosti, ekologů a ochránců zvířat o zajištění většího pohodlí slepic. V kleci mají pro sebe prostor o velikosti papíru A4, v halových systémech zhruba o třetinu větší.

Chovatelé tušili, že je zákaz na spadnutí. Neziskové organizace v Evropě vedou masivní kampaně za zákaz klecí a na půdě tuzemského parlamentu s ním nesouhlasi­li jen komunisté a hnutí ANO. Z druhé strany jsou zemědělci tlačeni závazky všech obchodních řetězců, které v roce 2018 svorně slíbily, že dobrovolně do roku 2025 skoncují s klecovými vejci.

Levnější z dovozu

Se zákazem v současné podobě nesouhlasi­la řada poslanců, kteří nakonec ruku zvedli. Postihne totiž jen české drůbežárny, zatímco bude možné dál dovážet vejce od nosnic z klecí z jiných států EU i z třetích zemí.

Dopad nemusí být na první pohled vidět a není jen otázkou nabídky obchodních řetězců. Třeba jen v srpnu se do Česka dovezlo 662 tun melanží a vaječných výrobků, které pocházejí téměř výhradně z klecových chovů a končí třeba ve výrobě sladkostí. Česko je ve vejcích soběstačné z 82 procent. Většina levných dovozů plyne z Polska, zhruba třetina z Lotyšska a menší část z Německa. Importuje se asi 700 milionů vajec ročně.

Na dovozy je však zákon krátký. Opozice i příznivci českého zákazu upozorňují na to, že by měl jít ruku v ruce se zákazem na úrovni všech zemí EU, v opačném případě může utrpět konkurence­schopnost tuzemských zemědělců. Námitky mají hlavně větší chovatelé. „Je to další rána do vazu drůbežářů v České republice,“říká Zdeněk Mlázovský, místopředs­eda Drůbežářsk­é unie a manažer společnost­i Proagro Nymburk, která se zabývá chovem nosnic. Podle něj je možné, že se vzhledem k obvyklým průtahům ve stavebních řízeních ani přestavby do sedmi let nestihnou. „Určitě nastane pokles ve výrobě,“myslí si.

„Pokud se výroba nezakáže na úrovni celé EU nebo nebude schválena doplňující legislativ­a, bude dál možné klecová vejce dovážet,“ potvrdila obavy předsedkyn­ě unie Gabriela Dlouhá.

Ministerst­vo zemědělstv­í kvůli tomu odeslalo požadavek na Evropskou radu, aby zákaz platil ve všech členských zemích.

Náklady na přestavbu klecí odhadují chovatelé na čtyři miliardy korun. Návrh předkladat­ele z řad Pirátů Jana Pošváře počítá s tím, že rok zákazu 2027 korespondu­je s patnáctile­tou životností obohacenýc­h klecí, které drůbežáři masově instaloval­i kolem roku 2012. Zemědělský svaz namítá, že část výrobců modernizov­ala provozy až do roku 2018 a přijdou tak o své investice.

Boj o cenu

Levná vejce jsou pro obchodníky dlouhodobě výborným magnetem na zákazníky.

I proto se jejich cena za třicet let zvýšila jen nepatrně. Zatímco ostatní potraviny rychle zdražují, vejce v červnu stála o 10 haléřů méně než před pěti a o 60 haléřů méně než v roce 2012.

Třebaže lidé v průzkumech se zákazem klecí souhlasí, v praxi stále rozhoduje nízká cena. „Nezaznamen­áváme výraznější změnu v nákupním chování zákazníků. Hlavní rozhodujíc­í prvek v nákupu vajec je zatím stále prodejní cena,“popsal mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. Zda vejce zdraží, nechtěl předjímat, rozhodují podle něj výrobci.

Ti to však vidí opačně. „Obchodní řetězce pravděpodo­bně toto zvýšení promítnou do koncové ceny, ale jestli to bude 0,5 koruny, nebo 2 koruny, to záleží na nich,“neúspěšně v minulých dnech apelovala na poslance Agrární komora ČR, aby zákon zarazili.

Boj o levná vejce podle drůbežářů je v plném proudu. „Obchodní řetězce hrají asi tři měsíce divadlo a schválně nevykupují vejce z podlahovýc­h chovů od takzvaných šťastných slepic, ale snaží se cenu srazit na cenu klecových,“uvedla Dlouhá.

Podobnou zkušenost má i Mlázovský z Proagro Nymburk. „V létě jsme museli podestýlko­vá vejce prodávat na průmyslové zpracování, protože řetězce chtěly jen klecová,“uvedl a dodal: „Velkoodběr­atelé z řad řetězců nás chtějí dotlačit na cenu vajec z klecových chovů.“Do třípatrový­ch voliér, na které budou mimo jiné drůbežáři stávající klecové systémy měnit, se vejde o třetinu méně slepic. To se logicky promítá do výrobních nákladů, které jsou asi o 30 haléřů vyšší.

Náročnější na chov jsou halová neboli podestýlko­vá vejce podle drůbežářů také kvůli vyšším úhynům a vyšší spotřebě krmiva.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia