Dnes Prague Edition

Od pátku za zábavou jen tam, kde se sedí

Ministr Vojtěch oznámil další opatření. Regulovat se nově budou vnitřní akce

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Situace není dobrá. „Počet pozitivníc­h bude narůstat,“oznámil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Šéf resortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD) jej doplnil: „Kdyby mezidenní nárůst dále nerostl, tedy kdyby to zůstalo na 1 600 denně, tak na konci měsíce hovoříme o 30 tisících nemocných.“

Varování od obou politiků zazněla ve Sněmovně během „grilování“vlády kvůli koronaviru. Oproti úterku opozice včera prosadila debatu. A ta se nesla převážně v kritickém duchu. „Počet nakažených je třikrát vyšší, než když byl nouzový stav,“řekl třeba šéf poslanecké­ho klubu Pirátů Jakub Michálek. Předseda ODS Petr Fiala postoj vlády a Vojtěcha glosoval: „Bude hůř, ale to nevadí, protože teď je to vlastně docela dobře, a na to horší se připravme.“Stejně jako v pondělí vyzval Vojtěcha k rezignaci.

„Bohužel se ukazuje, že vláda promrhala měsíce a měsíce. Bohužel je zřejmé, že na druhou vlnu koronaviru není Česká republika připravena. Očekávám od premiéra, že přestane vinit média a opozici a že začne poslouchat, místo aby bagatelizo­val situaci,“hřímal Fiala od řečnického pultíku.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poukazoval­a na to, že premiér Andrej Babiš (ANO) na jaře říkal, že veškerou odpovědnos­t bere na sebe. „Dnes by tedy měl skládat účty,“uvedla a následně zdůraznila, že Česko je rukojmím „chronickéh­o lháře“. „Když budeme věci lakovat na růžovo, k dobrým výsledkům nedospějem­e,“řekla.

Ministr Vojtěch uznal vážnost situace i to, že čekal pozdější zesílení viru. „Není pravda, že jsme nic nedělali. Nedívali jsme se do zdi. Například jsme posílili hygienické stanice o 134 míst,“řekl s tím, že kapacita laboratoří je nastavena na 20 tisíc testů denně. „A počítáme až s 25 tisíci denně. Stále kapacitu navyšujeme,“doplnil s tím, že vlády, například ODS, snížily počty pracovníků v hygienické službě o 50 procent.

Vojtěch včera také avizoval, že od pátku přijdou další opatření, která se dotknou pořádání vnitřních akcí. „Nebude nadále možné prodávat vstupenky na stání na tyto akce. Bude vždy muset být konkrétní místo k sezení,“řekl.

Ministr Hamáček pak kritizoval všechny, kteří proti nošení roušek brojili. „Kde jsou ti bojovníci, odborníci, kteří říkali, že jsou roušky k ničemu, že je to náhubek a že bychom je měli sundat?“ptal se.

Kromě jednání o koronaviru poslanci včera také podpořili novelu proti týrání zvířat, která počítá se zákazem takzvaných množíren nebo se zákazem drezury a vystupován­í divokých druhů zvířat v cirkusech. „Půjde o zvířata, která se teprve narodí. Současná zvířata budou moci vystupovat dále,“řekl ve Sněmovně poslanec za TOP 09 František Vácha.

Díky novele se také dočkají odškodnění majitelé zakázaných kožešinový­ch farem – 3 000 korun za norka a 3 900 korun za lišku. Minimální pokuta za týrání zvířat v takzvaných množírnách pak má být 5 a 10 tisíc korun podle míry provinění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia