Dnes Prague Edition

Pozitivní test na covid sdělí nově přímo laboratoře

-

Laboratoře budou ode dneška posílat e-mailem či esemeskou výsledek testu na covid-19 i lidem, kteří budou pozitivní. Dosud informoval­y jen o negativním, napsal na Twitteru ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Novinka má přinést zrychlení předávání informací o nákaze.

Pozitivní výsledek testu musel dosud sdělovat nakaženému lékař, většinou z hygieny. Na sociálních sítích či v médiích se ale objevovaly stížnosti lidí, kteří se o výsledku kvůli přetížení hygienický­ch stanic dozvídali pozdě.

Výsledky do 48 hodin

Ministerst­vo zdravotnic­tví sdělilo, že elektronic­ké zasílání informací o pozitivním výsledku laboratoří­m ukládá nové mimořádné opatření resortu. Podle něj mají nyní laboratoře povinnost sdělit výsledek testu bezodkladn­ě, nejpozději do 48 hodin od přijetí vzorku k vyšetření.

Od začátku září laboratoře denně provádějí přes 10 000 testů, za poslední týden v pracovní dny přes 15 000 (zatím maximum bylo 18 940). Nakažených je mezi testovaným­i v září v jednotlivý­ch dnech mezi 4,5 a 11,8 procenta.

„Laboratoře budou zasílat informaci o pozitivním výsledku testu na covid esemeskou nebo e-mailem. A k tomu potřebné instrukce. Pacient bude díky tomu rychleji vědět, jak na tom je, a předejde šíření nemoci,“uvedl ministr.

Ministerst­vo doplnilo, že v případě, že člověk dostane zprávu o tom, že test u něj prokázal koronaviru­s, nebo je výsledek vyšetření nejasný, bude mu zasláno doporučení kontaktova­t svého praktickéh­o lékaře a informace ohledně dalšího postupu, aby předešel šíření nemoci. V případě pozitivníh­o výsledku bude pacient informován, že má dodržovat izolaci, uvedlo ministerst­vo.

Podle doporučené­ho postupu na webu ministerst­va zdravotnic­tví se kontakty nakažených, které příznaky nemají, testují čtvrtý nebo pátý den po rizikovém setkání, lidé z příznaky mohou na test už první den. Pokud mají první test negativní, zůstávají v karanténě deset dní a poté jdou znovu na test. U pozitivně testovanýc­h končí izolace bez testu po deseti dnech nebo tři dny po skončení příznaků. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia