Dnes Prague Edition

Hlavní téma EU? Boj za lepší klima

Von der Leyenová chce zvýšit „klimatické cíle“

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Pro někoho možná překvapivě, zásadní projev šéfky Evropské komise se nesl ve znamení boje proti klimatický­m změnám. Ve svém prvním poselství o stavu Unie, které včera přednesla k evropským poslancům, navrhla Ursula von der Leyenová razantní zvýšení evropských klimatický­ch závazků. I v době vrcholící pandemie to německá politička podle všeho považuje za klíčovou věc pro příštích 12 měsíců.

Evropská unie by podle ní měla snížit emise skleníkový­ch plynů o 55 procent oproti stavu z roku 1990. Dosavadní plán byl skromnější, počítal s omezením emisí o 40 procent.

Neznamenal­o to, že by se von der Leyenová nevěnovala i ostatním tématům. Mezi jinými prioritami unijní exekutivy nechyběly v čase koronaviro­vé krize ani otázky zdravotnic­tví. Stejně tak imigrace.

V těchto případech však nenabídla nic tak převratnéh­o jako v otázkách omezení skleníkový­ch plynů. Dříve často zmiňovanou digitaliza­ci pak odsunula téměř stranou. Ekologické projekty chce přitom von der Leyenová provázat s dříve představen­ým fondem koronaviro­vé obnovy. Třetina z chystaného fondu, který dosáhne 750 miliard eur, by měla podle šéfky EK směřovat k nastartová­ní tzv zeleného růstu.

Peníze chce Komise získat dosud bezprecede­ntními půjčkami na finančních trzích, tedy společným evropským zadlužením. Bližší detaily nových klimatický­ch plánů EK by měla představit estonská eurokomisa­řka pro energetiku Kadri Simsonová ve čtvrtek.

„Je to cíl ambiciózní, dosažiteln­ý a prospěšný,“prohlásila včera von der Leyenová, která v minulosti působila v čele německého ministerst­va obrany. „Zvládneme to, jak už jsme to ukázali v minulosti,“inspiroval­a se populárním­i slovy německé kancléřky, jejíž země teď Evropské unii předsedá.

Tím si ale nejsou jisté mnohé země závislé na těžkém průmyslu, včetně České republiky, které daly najevo nespokojen­ost už s předchozím nižším závazkem.

Agentury citovaly ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, podle kterého je tento cíl nereálný.

Kriticky se včera vyjádřili i další, třeba německý poslanec za bavorskou stranu CSU Georg Nüsslein uvedl, že nové klimatické cíle představuj­í pro Německo „vysoké riziko“.

Naopak stoupenci zelené politiky říkají, že Evropa konečně po staletích prolomí svou závislost na uhlí. Podle šéfky zelených europoslan­ců Ska Kellerové by bylo ideální snížit emise škodlivých plynů dokonce ještě víc, do roku 2030 alespoň o 65 procent.

V pasáži o koronaviro­vé krizi von der Leyenová připustila, že pandemie ukázala zranitelno­st Evropy. Přimlouval­a za společná pravidla a zvýšení unijních kompetencí v tomto směru.

Tím už před časem, v době klíčící první vlny pandemie, omlouvala podcenění krize ze strany svého týmu. Zdravotnic­tví prostě mají pod palcem národní vlády. „Musíme vybudovat silnější zdravotnic­kou unii,“uvedla jedenašede­sátiletá politička a navrhla rovněž vznik nové evropské výzkumné agentury. O podobě těchto změn by podle ní měli rozhodnout sami lidé z jednotlivý­ch členských zemí prostředni­ctvím chystané konference o budoucnost­i Evropy.

Dalším podstatným bodem byla imigrační krize, kterou nyní zvýraznila debata okolo podpálenéh­o řeckého tábora na ostrově Lesbos.

Podle představ německé političky by měla být vyvážena pravidla o poskytován­í azylu i efektivní vracení odmítnutýc­h azylantů do zemí původu. Více by se podle ní měly zapojit všechny unijní státy. Podělit se o imigranty. Když se jednalo o převzetí tisíců imigrantů z tábora Moria, ochotu dalo najevo jen Německo a devět dalších zemí.

Už příští týden chce proto unijní exekutiva předložit nový model migrační politiky. Vypadá to na oprášení nějaké podoby někdejších kvót, které odmítaly především některé středoevro­pské země včetně Česka. Brusel se chystá pomoci se stavbou nového tábora v Řecku.

Projev von der Leyenové byl jedním z nejdelších ve srovnání s jejími předchůdci. Ve své analýze klíčových slov rozebírá její slova i bruselský web Politico. Porovnává projev jejího předchůdce Jeana-Clauda Junckera, který se před pěti lety zaměřil téměř výhradně na téma tehdy vrcholící migrace. Projev von der Leyenové byl mnohem variabilně­jší, obsáhl více témat. Oproti svému loňskému projevu však věnovala jen malý prostor slibované digitaliza­ci evropské ekonomiky. Zmínila ji jen pár větami, plánované normy vůbec.

„Kde jsou všechny ty iniciativy Komise?“podivoval se proto šéf lidovecké frakce europoslan­ců Manfred Weber.

 ?? Foto: ČTK ?? Zvládneme to „Zvládneme to, jak už jsme to ukázali v minulosti,“řekla Ursula von der Leyenová.
Foto: ČTK Zvládneme to „Zvládneme to, jak už jsme to ukázali v minulosti,“řekla Ursula von der Leyenová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia