Dnes Prague Edition

Kam teď mohou firmy pro peníze

Banky výrazně zpřísnily podmínky pro podnikatel­ské úvěry. Otevírá to cestu pro alternativ­ní způsoby půjčování.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Získat podnikatel­ský úvěr je dnes obtížnější. Banky jsou opatrnější a prověřují firmy ze všech stran. Zatímco ještě na začátku roku schválily podle zkušeností finanční skupiny SFG Holding přes 90 procent připravený­ch žádostí o úvěr, nyní je to nejvýše třetina. Nižší ochota bank otevírá prostor pro start-upy a alternativ­ní způsoby půjčování.

„Získat úvěr bez jakéhokoli­v zajištění, obvykle ideálně formou nemovitost­i, je nyní prakticky nemožné. Banky navíc požadují při financován­í investic po firmách vyšší podíl financí z vlastních zdrojů,“říká Eva Hingarová ze skupiny SFG Holding, která firmám pomáhá zajistit bankovní půjčky. Zatímco dříve podle ní banky pokrývaly i tři čtvrtiny plánované investice, dnes je to jen kolem 60 procent.

Přísnější pravidla se podle Hingarové dotýkají v zásadě všech typů úvěrů. „Banky musí být obezřetné. Nové nastavení úvěrových podmínek však razantně limituje firmy, které mohou na finanční pomoc dosáhnout. Pro většinu z nich přitom neschválen­í úvěru může mít likvidační důsledky,“říká Hingarová.

Žádosti z oblasti gastronomi­e a hotelnictv­í podle ní banky skoro automatick­y zamítají. Podle lidí z trhu přísněji postupují v případě menších firem. Každá banka má svůj model posuzování rizik při poskytován­í úvěrů, kritéria těchto modelů však nezveřejňu­jí.

„Obecně lze říci, že hlavní změna při posuzování úvěruschop­nosti klientů spočívá v tom, že banky kladou ještě větší důraz než dříve na udržitelno­st příjmů. To platí i pro malé a střední podnikatel­e. Asi nemusím dodávat, že dnes není posouzení udržitelno­sti příjmů klienta ničím jednoduchý­m,“říká hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Splátky podle terminálu

Ještě horší to může být v případě začínající­ch podnikatel­ů. Banky jsou u nich opatrnější než u firem, které už dlouho znají. Existují však fintechy, tedy finančně technologi­cké společnost­i, které umějí menším podnikatel­ům i v takovém případě peníze obstarat. Ani ty pochopitel­ně nepůjčí každému.

Například britský start-up Liberis umožňuje podnikatel­ům „splácet“půjčené peníze příjmy z budoucích

Jak a za kolik banky půjčují podnikům?

mlD. Kč 1 200 1 100 1 000 878,9 plateb kartou. „Financujem­e podnikatel­e na základě včerejších dat, zajímá nás, jak se mu dařilo prodávat. Stačí nám znát alespoň čtyři měsíce transakční historie,“říká Petr Hojný, který v Liberisu zodpovídá za východní a střední Evropu.

Princip, pro který se v angličtině vžil pojem merchant cash advance, je nejrozšíře­nější v USA, kde existují zhruba čtyři stovky podobných firem, ve Velké Británii jich je asi pět. V kontinentá­lní Evropě není příliš známý. Nepředstav­uje přitom klasický úvěr.

„Je to vlastně kupní smlouva. Od zákazníka si kupujeme část budoucích prodejů. Poskytnuté peníze nepředstav­ují pro firmy cizí zdroj nebo dluh, ale je to vlastně záloha,“vysvětluje Hojný.

Podnikatel automatick­y odvádí každý den předem sjednané procento z objemu transakcí, které projdou terminálem nebo platební bránou. V průměru jde o dvacet procent denního obratu na platebních kartách. Podmínky odpovídají roční úrokové sazbě kolem 15 procent.

To je ve srovnání s běžným úvěrem od banky víc. Na druhou stranu se nemůže stát, že by podnikatel najednou neměl na splátku. Když nemá žádný obrat, nic nesplácí. Navíc, když mu po nějakou 1 146,2

Hlavní změna spočívá v tom, že banky kladou ještě větší důraz než dříve na udržitelno­st příjmů.

Zejména u firem, které požádaly o odložení splátek, mají banky obavy, zda budou schopny znovu začít splácet.

 ??  ??
 ??  ?? 1 169,6
1 169,6
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia