Dnes Prague Edition

Sexy kandidáti na Hrad pro rok 2023

-

Pět dlouhých let se odpůrci Miloše Zemana třásli vzrušením z jeho možné výměny, až prezident mandát pohodlně obhájil. Teď už má zase polovinu za sebou a potřetí kandidovat nemůže. Sluší se proto přemýšlet, kdo by ho tentokrát mohl nahradit doopravdy.

V předloňské volbě se mu nepostavil nikdo, koho by šlo brát vážně. Hledání oponenta vypadalo napínavě, vždy však nakonec skončilo u největších prezidents­kých klišé, podřaditel­ných pod zkratku PES: Pánek, Eben, Svěrák. Už tehdy bylo jasné, že prezidenta nikdo neporazí, tím méně toporný, od světa odtržený akademik.

Přitom stačilo málo. Zeman nevyhrál o tolik, aby ho nedokázal zdolat okouzlujíc­í, energický, sexy člověk z libovolné části politickéh­o koláče. Že náhlý výtrysk šarmu funguje, ukázal před lety v Americe Barack Obama, ve Francii Emmanuel Macron, na Slovensku Zuzana Čaputová. Ač se ne všem ve funkci dařilo nebo daří, nelze jim upřít, že ve správný čas použili svůj X faktor, aby přes noc opanovali pole.

Kouzlo X faktoru tkví i v momentu překvapení. Jakmile se s něčí kandidatur­ou počítá (třeba se o ní tři roky předem píše v novinách), naděje padají. Přesto se pojďme nezávazně porozhlédn­out po „sexy kandidátec­h“, a to nejenom takových, kteří by se zamlouvali konkrétní kavárně či nálevně, ale různým stranám hracího pole. Pravice – Daniela Kovářová. Energická a vtipná advokátka, která je ráda, když jí muž podrží dveře, a soustavně provokuje liberály důrazem na odlišné role obou pohlaví. Odmítá říkat svazkům gayů manželství a nedávno dokonce prohlásila, že muži a ženy si nejsou rovni. Její konzervati­vní přístup je autentický, sebevědomý, přitom však ani trochu zapšklý, ale naopak moderní a uvolněný. Má silné sociální cítění, v advokátní praxi se specializu­je na nijak zvlášť lukrativní rodinné právo a ve volném čase píše knihy s názvem Jak chovat muže a Jak hubnout a nezblbnout. V politice to kdysi dotáhla na ministryni spravedlno­sti. A protože nepatří k ženám, které by to urazilo, dodejme, že je rovněž velmi atraktivní.

Levice – Jan Žaloudík. Nenápadný senátor za ČSSD, který celý život zkoumá rakovinu a nosí bezpočet titulů včetně profesorsk­ého, je objevem koronaviro­vého třeštění. Kromě definic a statistik zapojuje zdravý rozum, odmítá vážnost choroby posuzovat podle počtu pozitivníc­h lidí, kteří nemají žádné příznaky, a ujišťuje, že na nějaký smrtelný virus je pozitivníc­h sto procent populace. Nošení roušek považuje za sebepoškoz­ování. Je typickým „hlasem z lidu“, bodrým sedlákem, který se jen tak mimochodem věnuje vědě. Před revolucí nebyl žádným disidentem, v KSČ měl dokonce regionální funkci, ale i to k autentické­mu levičákovi patří. Také jeho charakteri­stickým rysem je vtip. Nikoliv fórky, ale svěží, optimistic­ký a uklidňujíc­í pohled na svět. Nekouká se na něho tak hezky jako na konzervati­vní kandidátku, ale bezpochyby má sexy mozek, což se na levici cení ještě víc. Pravda a láska – Eva Holubová. Inteligent­ní herečka se denně vyjadřuje k politice. Záměrně se stylizuje do role tetky odvedle, aby se mohla beztrestně mýlit. V poslední době se stala hvězdou internetov­ého marketingu, na Instagramu ji sleduje 174 tisíc lidí, tedy 135krát víc než Jiřího Drahoše. Nebojí se brát role v seriálech, o nichž by leckdo mohl říci, že urážejí její intelekt, a do zaplivané karvinské putyky zapadne stejně hladce jako do kavárny na Vinohradec­h. Místo v tomto politickém táboře má zaručené už proto, že kamarádila s Václavem Havlem.

Nebo vás napadá někdo další? Rychle sem s ním, dokud si někdo zase nevzpomene na Šimona Pánka!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia