Dnes Prague Edition

Z Česka do Litvy. Proč ne? České týmy ve 2. předkole Evropské ligy Riteriai vs. Liberec

Jak vyzrát na soupeře z Litvy? Liberci může poradit Martin Berkovec, gólman Vilniusu.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES Jak se domlouváte?

Chcete si popovídat o litevském fotbale, ale dovoláte se do Norska. Tam, ve městě Bodö, si dnes večer Martin Berkovec stoupne do branky a bude se snažit s Žalgirisem Vilnius vybojovat postup do 3. předkola Evropské ligy, kde číhá gigant AC Milán. „To by byla bomba,“vydechne bývalý slávistick­ý gólman.

Před rokem vyměnil Karvinou za hlavní město Litvy, takže mimo jiné umí odhadnout, co čeká večer v boji o fotbalovou Evropu Liberec.

Slovan hraje proti FK Riteriai a přiznávám, že jméno klubu jsem po losu slyšel poprvé v životě.

Nedivím se. Já proti nim hrál už čtyřikrát a na rovinu říkám, že v prvních třech zápasech proti nám vůbec neměli šanci. Jednou jsme je porazili 7:0, to byli hrozní. Pak přivedli finského trenéra, který je zvedl. Ale mají plno mladých hráčů a jen dva tři zkušené, ti to sami neutáhnou. Nevěřím, že by Liberec s postupem měl mít problémy.

Zvlášť když se litevským týmům v Evropě dlouhodobě nedaří.

Většinou zvládnou maximálně tři předkola, a to ještě když mají štěstí na los. My hrajeme večer proti Bodö/Glimt, prvnímu týmu norské ligy, všem dávají šestku. Ale těším se, hrát o Evropu je zpestření.

Napadlo by vás někdy, že si budete vydělávat fotbalem v Litvě?

Tak to těžko, ale nakonec jsem za to rád. Skončila mi smlouva v Karviné, kde jsme moc nevyhrával­i, takže si teď docela užívám, že jsem v týmu, kterému se daří. Naučil jsem se zase vítězit, což je fajn.

Ale Litva zní z fotbalovéh­o pohledu jako exotika.

Pravda, nejsem na očích. Je fakt, že tu žádní další Češi nehrají, jen v Suduvě, se kterou se taháme o titul, je jeden Slovák. Moc se to sem nehrne, fotbal je v Litvě specifický.

V čem?

Třeba počet týmů v lize: minulou sezonu jich bylo osm, teď dokonce jen šest. Hrajete pořád dokola proti těm stejným, navíc skoro všude na umělé trávě, což je pro gólmana šílenost. Ale člověk si zvykne.

I na to, že fotbal v Litvě moc netáhne?

Lidí nechodí zdaleka tolik jako v Česku, to je pravda. Zajímá je basket, fotbal je trochu odstrčený. Samozřejmě je to vidět i na zázemí, nemá takovou úroveň jako třeba ve Slavii. Rozdíl je cítit.

I v kvalitě ligy?

Tím, že stojím v bráně, to moc nevnímám. Ale když už bych měl porovnávat, řekl bych, že litevská liga je něco mezi spodkem první české a špičkou druhé.

Je finančně zajímavá?

Bundesliga to není, ale podmínky mám fajn. Srovnateln­é s Českem, ale s tím bonusem, že pravidelně chytám. Jen ta umělá tráva mě ničí.

Hraje se dnes od 18.00 hodin. Přímý přenos na ČT sport.

● Riteriai je v šestičlenn­é litevské lize poslední, z dosavadníc­h 16 utkání vyhrál jediné

● Liberec se vrací do evropských pohárů poprvé od sezony 2016/17

Jinak vám nic nechybí?

Vůbec nic. Vyhráli jsme Superpohár, teď jsme ve hře v domácím poháru a chceme titul, i když trochu ztrácíme. Do toho Evropská liga, pořád je o co hrát. Nestěžuju si, i na život je Litva fajnová. Hodně tady frčí elektromob­ily a koloběžky, dbá se na čistotu, ekologii. V okolí Vilniusu je spousta jezer, nádherná příroda, v tom se žije dobře.

Litevsky vůbec, to je pro mě jeden velký blábol. Musel bych se učit od narození, abych se domluvil. Kabina je stejně babylon, máme tam někoho z Balkánu, někdo mluví německy, většina anglicky. Moje angličtina je taky šílená, takže se často dorozumívá­m rukama nohama, ale stačí to. Vždycky říkám: Plavat taky umím tak, abych se neutopil.

Česky si nepopovídá­te? Máte přece v týmu záložníka Kuklyse, který se mihl v Bohemians.

Ten umí česky asi jako já litevsky. Zvládne dobrý den a pak už jen sprosťárny, to by mu šlo. (smích) Přišel nedávno, minul se s Davidem N’Gogem, který dřív kopal v Liverpoolu. Ten zmizel po Superpohár­u, asi ho Litva přestala bavit.

Vás baví?

Chytám, daří se, rád bych zůstal. Ale máme majitelku, která je hodně akční a s týmem dost míchá. Vyhodila dva sportovní ředitele, před sezonou klidně vymění deset dvanáct hráčů. Na konci listopadu mi vyprší smlouva a doteď se mnou nikdo nemluvil o prodloužen­í. Snad si brzo sedneme a uvidíme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia