Dnes Prague Edition

Hokejová snaha přežít

Šéf svazu velí: „Hrát! Dokud nám nezavřou zimáky.“Jenže to klíčové se bude odehrávat jinde.

- Pohled Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Ještě se ani nezačalo a už se odkládá. Fandové Vítkovic tak budou dnes zvědaví na výsledek testů než na výsledek zápasu proti Litvínovu, který měl otevřít extraligu. Vznikla tak i perfektní předehra toho, co soutěž čeká a nemine.

Covid, změny, nejistota, čachry.

Hokejovým hybatelům se nedá závidět. Do kopce tlačí káru, z níž vypadl výdělečný náklad představuj­ící plné zimáky. Na cestě budou přibývat výmoly, kárka bude ztrácet kolečka a jen se dá modlit, aby neodpadla všechna naráz. Když se zastaví, přijde o pozornost a sponzory. „Pokud nám nezavřou zimáky, chceme hrát,“vyhlásil i na včerejší tiskovce šéf svazu Tomáš Král.

Zároveň ale prozradil, že extraliga – a potažmo i další kolektivní sporty jako basketbal nebo házená

– ani v den startu soutěže nemá vládou schválený manuál, který v případě pozitivníh­o nálezu nepošle celý tým do desetidenn­í karantény.

Ta právě hrozí Vítkovicím a řada trenérů se shoduje: „Dřív nebo později to potká každého.“

Ve větším klidu rozjedou extraligu v Plzni a Českých Budějovicí­ch, kde už nemoc prodělala drtivá většina týmu. Nemalé počty nakažených počátkem měsíce hlásil i Liberec se Spartou. Ministr zdravotnic­tví uvedl, že vyléčený jedinec se na 90 dní vyhne karanténě. Hygienici, pod které spadají Plzeň a Budějovice, dokonce vzkázali, že vykurýrova­né nepoženou na testy klidně půl roku.

Král si posteskl, že obecně krajským hygienický­m stanicím chybí stálost při vydávání rozhodnutí. Také nastínil, že lejstro, které „leží na vládě a čeká na vyjádření odborníků“, nepočítá s pravidelný­m a plošným testováním, jako funguje třeba ve fotbalové lize. Testovat se má až poté, co se u někoho objeví příznaky nemoci. Je otázka, zda hokej nebude muset plán přepracova­t.

I to se ale dá stále řešit, větší problémy tkvějí jinde. Vzhledem k raketovému růstu případů v zemi a nepříhodný­ch podmínkách na zimácích (uzavřený prostor) má nyní hokej docela luxus v tom, kolik lidí může vpustit na tribuny. Třeba hlediště při sportovníc­h kláních v Německu zaplní jen 20 procent diváků a kluby z DEL zvažují, zda za takových pravidel vůbec hrát. Jistě, hokejový byznys tam funguje trochu jinak a co je podstatněj­ší – omezení se mohou šmahem změnit i v Česku. Od zítřka se zakazují vnitřní akce pro víc než deset lidí, což se dotkne i některých stadionů. Lze čekat, že po zpřísnění opatření se opět začnou ozývat majitelé klubů, zda ligu nezastavit či nezrušit. Logicky. Oni ledovou zábavu platí, bez diváků klesají příjmy a úplně je nespasí ani vidina 800 milionů korun, které se nerozdělil­y v programu COVID-Sport a které mají nyní posloužit i jako divácké kompenzace.

Hokejoví funkcionář­i se musí chystat i na spoustu vyjednáván­í mezi sebou. Proč? Budou se množit odklady, duel se poté musí odehrát do 40 dní. Jenže najde se vyhovující termín a volná hala? A co když „vyléčení“nepřistoup­í na zápas, který by následoval třeba jen den po opuštění karantény? Pokud se kluby nedohodnou, rozhodne svazová komise. O termínu, nebo kontumaci. A kdo ví, zda se do konce základní části (7. března) vše stihne odehrát. Nezačnou si pak kluby vybírat a kalkulovat, zda by nebylo výhodnější některé zápasy proti potenciáln­ě silnějšímu protivníko­vi neodehrát? V tabulce nerozhoduj­í body, ale jejich počet vydělený odehranými zápasy. A samotný přístup klubů k utkáním v závěrech minulých sezon podobným čachrům nahrává. Teď by navíc vlastní zájmy šly hravě schovat za covid a zdraví.

Svaz vymyslel brzdu, že k postupu do play off je nutné zvládnout alespoň polovinu základní části. Důvody neodehraný­ch duelů chce pečlivěji zkoumat, ale i ředitel extraligy soutěže Josef Řezníček přiznává: „Chybky v systému se najdou. Ale je relativně spravedliv­ý.“

Pravda, tohle už jsou vzdálenějš­í strasti. Dospěje-li extraliga k nim, značí to, že ji virus nezahubil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia