Dnes Prague Edition

Ve třídě s rouškou

Boj s nákazou covid-19 se nedaří, přicházejí nová celoplošná opatření

- Kateřina Vaníčková Ondřej Krutilek

Dva týdny od začátku školního roku je jasné, že boj s koronavire­m se v Česku aktuálně příliš nedaří. Zatímco na konci srpna se celkové počty nakažených pohybovaly na pěti tisících, teď jsou na osmnácti tisících. Přicházejí proto nová plošná opatření, která zasáhnou školy a hospody.

Od pátku musí mít všichni studenti a učitelé od druhého stupně základní školy přes střední školy až po školy vysoké během hodin na ústech nasazenou roušku. Výjimku má pouze tělocvik, výuka zpěvu a hraní na dechové hudební nástroje. Doteď byla rouška povinná jen ve společných prostorách, tedy hlavně na chodbách a v jídelnách.

Hostince a kluby zase budou muset povinně zavřít o půlnoci a otevřít mohou v šest hodin ráno.

Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha, pokud někdo nemá roušku tam, kde je to povinné, jde o porušení zákona. „Za to existuje sankce, kterou může udělit hygienická stanice nebo policie danému dítěti nebo zákonnému zástupci. Je tady nějaká povinnost, která musí být dodržována,“řekl ministr pro MF DNES.

Proč školám ministerst­vo nenařídilo třeba zrušit sportovní akce, okomentova­l ministr Vojtěch tím, že nechce všechno zakazovat befelem. „Vyzval jsem ředitele, aby tyto akce odložili. Požádal jsem o to pana ministra školství a doufám, že ředitelé to budou akceptovat. Uvidíme a případně to budeme dál regulovat. Zatím jsme na tomto nenašli s ministerst­vem školství shodu, abychom akce zakázali. Nemohu to však vyloučit,“uvedl Vojtěch.

Podle ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava

Duška může ke konci září být 44 tisíc až 70 tisíc nově diagnostik­ovaných. Právě otevření škol podle statistiků hraje v počtu nově diagnostik­ovaných případů důležitou roli. Podle Duška pětinu z nově diagnostik­ovaných případů jen za středu tvořily děti. I proto se rozhodli odborníci cílit nová opatření právě sem. Povinnost nosit roušky se netýká jen žáků, ale i učitelů.

„To, že teď roušky od druhého stupně budeme mít všude, tedy i při výuce, si nedokážu představit. Nejenže to nepůjde udýchat, ale zejména jazykáři nebudou rozumět.

Navíc já jako angličtiná­řka potřebuji vidět i mimiku obličejů,“říká Petra Mazancová, předsedkyn­ě Učitelské platformy. Podle jejích propočtů bude na den potřebovat každý učitel zhruba pět jednorázov­ých roušek. Od jara prý ale žádné nedostali. Ty bavlněné se prý při hodinách udýchat nedají. „Srovnávají nás se zdravotník­y, že ti nosí roušky taky celý den a zvládají to. Jenže oni s rouškami nemusí mluvit, zatímco my ano. Bude to náročné,“uzavírá Mazancová. A mezi pedagogy se objevují i rebelské hlasy.

Petra Illnerová je ředitelkou a zároveň zřizovatel­kou Montessori školy v Berouně. Počty dětí ve třídách jsou tady menší, než je běžné. „Vzhledem k menší velikosti naší školy se nás opatření s rouškami výrazněji nedotknou. Nesouhlasí­me s nimi, považujeme nošení roušek v delším časovém úseku za nezdravé a nehygienic­ké a velice omezující. Vidíme z nich spoustu oparů, kožních problémů, děti se v nich necítí dobře, nedýchají správně, a podobně,“říká Illnerová s tím, že jejich škola půjde cestou dodržování rozestupů a dezinfekce navzdory nařízení.

Nejenže to nepůjde udýchat, ale zejména jazykáři nebudou rozumět.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? V masce Děti roušky ve školách nesou statečně. Ty starší v nich však ode dneška musí sedět mnoho hodin.
Foto: Michal Šula, MAFRA V masce Děti roušky ve školách nesou statečně. Ty starší v nich však ode dneška musí sedět mnoho hodin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia