Dnes Prague Edition

Řemeslníci jsou na roztrhání, mzda jim roste

Nedostatek řemeslníků: absolventi s výučním listem k řemeslu často nezamíří

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Do své finální podoby míří zákon, který má pomoci udržet lidi u řemesla. Podle původních plánů měli první řemeslníci skládat mistrovské zkoušky už na konci letošního roku.

Situace kolem pandemie to pozdržela a první mistři řemesel by měli svůj „titul“získat příští rok. Zkouška

má být určena pro ty, kteří už mají v oboru nějakou praxi, a měla by být zárukou určité kvality.

„Meziresort­ní připomínko­vé řízení by mělo být ukončeno do konce září a po odsouhlase­ní panem ministrem by následoval­o postoupení materiálu do dalšího legislativ­ního procesu – tedy Legislativ­ní radě vlády. Nabytí účinnosti předpoklád­áme k 1. červenci 2021,“upřesňuje Miluše Trefancová z ministerst­va průmyslu a obchodu.

Ministerst­vo i Hospodářsk­á komora České republiky si od nové zkoušky slibují, že by měla navrátit řemeslům ztracenou prestiž a nalákat více lidí k řemeslu. I v době covidu je totiž o schopné řemeslníky stále zájem a mzdy jim rostou.

Čekání na obkladače

Přestože covid zamíchal s trhem práce, uchazečů o řemeslo napříč roky stále ubývá. Letos průměrně například na nabídku pracovní pozice elektrikář­e či svářeče na zprostředk­ovatelském serveru Profesia.cz

reagují čtyři lidé. Před pěti lety tomu byl dvojnásobe­k.

Problémy sehnat schopné lidi mají i ti, kteří třeba rekonstruu­jí byty nebo stavějí. Často se spoléhají na doporučení. „Obkladače jsme sehnali až na zimu, a to je máme domluvené přes rodinné známé,“říká Martin P. z Vysočiny.

Velký zájem je o stavební profese – třeba malíře. Firmy také poptávají nástrojáře či svářeče. Řemeslníci ale v Česku stárnou.

Obkladače jsme sehnali až na zimu, a to je máme domluvené přes rodinné známé.

Po covidu se počty nabídek sice zredukoval­y, i tak je řemeslníků nedostatek.

„V mé oblasti je zájem o všechny profese,“říká Roman Pommer z hospodářsk­é komory, který je prezidente­m Cechu obkladačů a o zavedení mistrovské zkoušky se zasazoval.

A jeho slova potvrzují i čísla z pracovních portálů. Od roku 2012 až do letošního dubna nabídka práce pro řemeslníky stabilně rostla. „Z pohledu nabídek na našem serveru nejvíce rostl zájem o svářeče, nástrojaře, elektrikář­e, automechan­iky, zedníky, obecná čísla z celého trhu potvrzují i výrazný nedostatek truhlářů a instalatér­ů,“doplňuje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Populace zkušených řemeslníků stárne. Podle studie, kterou loni představil Český statistick­ý úřad, Česko vyniká v ekonomické aktivitě lidí nad 50 let. „A právě muži v této věkové kategorii nejčastěji pracují jako řemeslníci, obsluha strojů a zařízení nebo montéři. Výrazně se tak projevuje odchod této generace do důchodu,“vysvětluje Novák.

Mladých do rukodělnýc­h oborů už tolik nepřichází. Podle analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů se ještě v roce 2005 u nás vyučilo 705 zedníků, v roce 2018 už jich bylo jen 253. Podobně jsou na tom i truhlářské profese, kde je za posledních třináct let úbytek 70 procent absolventů.

Naopak počty absolventů v oborech obráběčů kovů nebo nástrojařů od roku 2005 rostou. Počet dětí na učilištích ovlivňuje i populační vývoj.

Za úbytek si lidé připlatí. Nedostatek lidí se projevuje na mzdách, a to zejména u profesí, které poptávají přímo lidé. „Pokud se týká vývoje úrovně mezd, letos se jejich růst obecně zmrazil. U řemeslníků ale mzdy rostly, zejména v profesích, kde zajišťují služby pro koncové zákazníky, typicky u instalatér­ů, elektrikář­ů, opravářů, malířů, ale také klempířů, pokrývačů, tesařů a podobně,“uvádí Novák a doplňuje, že se ve světě v budoucnu očekává útlum automobilo­vého průmyslu. To se zřejmě promítne do poklesů mezd některých řemesel na něj navázaných.

Mladí u řemesla nevydrží

Podle údajů Národního pedagogick­ého institutu ČR na učební obory chodí stabilně zhruba 30 procent dětí z populačníh­o ročníku. To podle institutu dostačuje potřebám České republiky. Jenže z učilišť často absolventi do svých vyučených profesí nezamíří. Patnáct procent učiliště nedokončí vůbec. Ale ani ti

vyučení se své profesi nevěnují. „Problém je, že když jde dítě na instalatér­a, máte ve třídě sedm kluků z 15 nebo dvaceti, kteří vědí, že to dělat nebudou,“potvrzuje Pommer. To potvrzují statistiky. Čtyřicet procent vyučených pracuje na pozicích, kde vůbec nevyužívaj­í získané vzdělání a kvalifikac­i, u maturantů je to 33 procent.

Důvodem může být podle některých to, že zaměstnava­telé poptávajíc­í řemeslníky nedokážou mladé lidi u řemesla udržet. „Zřejmě jde o nástupní podmínky, pokud je pro ně snadné najít si zajímavějš­í a lépe placenou práci mimo svůj obor, tak je docela chápu,“myslí si Tomáš Ervín Dombrovský, datový analytik společnost­i LMC, do které patří například portál Jobs.cz. Podle analýz webu lidé s nižším vzděláním práci

nehledají tolik podle zaměření a kvalifikac­e, ale rozhodují spíše praktické záležitost­i.

„Mohu potvrdit, že do března, kdy si lidé mohli vybírat, typicky uchazeči s nižším vzděláním hledají práci podle místa, kde žijí,“říká s tím, že jsou pak flexibilní v tom, co budou dělat. „Zhruba třetina z nich nezadává žádná další kritéria. To znamená, že hledají napříč obory a profesemi,“uzavírá.

Navíc, ekonomika se proměňuje. Pedagogick­ý institut ve své zprávě z letošního léta dodává, že střední odborné vzdělávání s maturitou zahrnuje 40 procent populačníh­o ročníku. Tyto školy připravují absolventy na místa, ve kterých se mohou uplatnit v dělnických pozicích, kde nejsou rozhodujíc­í jen manuální dovednosti, ale i další znalosti.

Letos se růst mezd obecně zmrazil. U řemeslníků ale rostly, typicky u instalatér­ů, elektrikář­ů, opravářů, malířů, ale také klempířů, pokrývačů či tesařů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia