Dnes Prague Edition

Krtek uvnitř finanční kontroly

Finanční správa zkoumá, jak dlouho jí unikaly citlivé informace. Prověřuje případy svého klíčového zaměstnanc­e obviněného z korupce.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Od zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha neměla policie podobný případ, kdy by se jí podařilo chytit vysoce postavenéh­o úředníka přímo při činu s podezřelým­i miliony korun u sebe. Povedlo se jí to až letos v únoru. Zadrženým a následně obviněným mužem je zaměstnane­c sekce řízení rizik Generálníh­o finančního ředitelstv­í Jiří Jung.

Jung byl jedním z klíčových mužů Finanční správy. Na jeho stole se sbíhaly citlivé informace nejen plátců daní, ale také celníků nebo policie a tajných služeb.

10 milionů za informace

Podle vyšetřovat­elů si řekl o deset milionů korun výměnou za to, že jedné z firem, kolem níž kroužila policie, vyzradí informace o tom, jak daleko její vyšetřován­í pokročilo. Podle informací redakce šlo o jednu ze společnost­í, jež měla potíže s celníky kvůli podezřelým obchodům s čínskými firmami.

Jung však nakonec převzal údajně jenom polovinu slíbené částky. S pěti miliony ho v zimě zatkli detektivov­é národní protimafiá­nské centrály.

„Podle závěrů vyšetřován­í měl zaměstnane­c Generálníh­o finančního

ředitelstv­í požadovat úplatek ve výši 10 milionů korun, kdy část peněz měl skutečně převzít, a bezprostře­dně poté byl zadržen kriminalis­ty Národní centrály proti organizova­nému zločinu,“uvedl mluvčí protimafiá­nské policejní centrály Jaroslav Ibehej.

Co všechno uniklo

Milionový korupční případ má podle zjištění MF DNES dohru. Finanční správa se totiž po Jungově zatčení začala zabývat i dalšími případy z minulosti, které měl na stole.

„Mohu potvrdit, že bezprostře­dně po podání trestního oznámení Generální finanční ředitelstv­í zahájilo vnitřní kontrolu, která dosud trvá,“uvedla mluvčí ředitelstv­í Zuzana Mašátová.

Podle zdrojů redakce totiž náznaky úniků citlivých informací z Generálníh­o finančního ředitelstv­í přicházely už dříve. „Také to je dáno suverénním způsobem, kterým došlo k žádosti o úplatek, takže je důvodné podezření, že nešlo o první takovou věc,“uvedl zdroj MF DNES, který má o případu detailní informace.

Pikantní na celém případu je, že Jung si o peníze řekl podle vyšetřovat­elů bývalému šéfovi Generálníh­o finančního ředitelstv­í Jiřímu Žežulkovi, který v současné době pracuje

Po podání trestního oznámení Generální finanční ředitelstv­í zahájilo vnitřní kontrolu, která dosud trvá.

v privátní sféře. Podle webu iRozhlas.cz to byl právě Žežulka, který na policií monitorova­né schůzce Jungovi předal polovinu požadované částky, tedy pět milionů korun. MF DNES Jiřího Žežulku opakovaně kontaktova­la s dotazy ohledně případu, avšak neúspěšně.

K případu se pro média zatím nevyjádřil ani Jung. Jeho bývalá advokátka uvedla, že se dohodli, že nebudou zatím „poskytovat žádné informace“.

MF DNES už dříve informoval­a i o dalším případu, který značně poškodil reputaci Generálníh­o finančního ředitelstv­í. To si totiž údajně platilo informátor­y, které vykazovalo jako své zaměstnanc­e.

Na spolupráci daňařů s „konfidenty“přivedl policii jeden konkrétní případ. Informátor Finanční správy se totiž údajně pokusil vydírat jednoho z podnikatel­ů, který vlastnil firmu podezřelou z daňových podvodů.

Zjednoduše­ně řečeno, během doby, kdy pomáhal daňovým kontrolorů­m rozkrýt řetězec firem, které se na podvodu podílely, měl navštívit majitele jedné ze společnost­í s nabídkou: máte poslední šanci vybrat peníze a zmizet, jde po vás daňová kobra.

Zmíněného informátor­a Pavla Wünsche obvinila policie. A podobně jako v případu s úplatkem kolem Jiřího Junga se snažila dál pátrat po tom, zda šlo o ojedinělou kauzu, nebo zda se Wünsch snažil podobným způsobem si přilepšova­t dlouhodobě.

„Vybrané podnikatel­e měl kontaktova­t s tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým dokáže pomoci. Národní centrála proti organizova­nému zločinu hledá další oběti tohoto dnes již obviněného muže,“zaznělo tehdy v pořadu České televize Na stopě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia