Dnes Prague Edition

Ve třídě s rouškou, v baru do půlnoci

-

„Myslím si, že to bude nepříjemné, ale chápu, že je to důležité. Určitě to budu respektova­t. Druhý stupeň si s rouškami určitě představit dokážu, ale asi bude učitelům hůř rozumět,“říká Mikuláš z Prahy. Ten v září nastoupil do posledního ročníku základní školy. Podobně se prý k rouškám stavějí i jeho spolužáci.

Jak přesně budou školy postupovat, má určit manuál zpracovaný ministerst­vem školství. Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého včera odpoledne ředitelé ještě pokyny od ministerst­va k dispozici ovšem neměli.

Plošné zavedení roušek během výuky ode dneška bylo podle něj překvapení­m.

„Vzhledem k celkové situaci jsme byli trochu připraveni. Ve společných prostorách je děti nosí, takže si stejně roušku do školy berou. Po technické stránce to problém není, je to spíše otázka psychologi­cká,“myslí si Černý.

Učitelé to podle něj nebudou mít jednoduché. „Těžko budete hodinu v roušce přednášet dětem. Můžeme to uchopit jako výzvu a vyučovat trochu jinak. Stejně, hodinu přednášet dětem je způsob výuky, který by dneska měl být překonaný,“podotýká Černý.

Jsou věci, které budou muset kantoři v řádu dní vyřešit. „Je otázka, jak máme učit tělocvik. To nyní nevíme. Je to čerstvé. Budeme se zabývat i hudební výchovou. Pak je tam i věc, co dělat s dětmi, jejichž rodiče odmítají roušku,“dodává Černý. Tělocvik bude mít nakonec výjimku.

A nové podmínky budou výzvou i pro učitele na středních školách. „Učit v roušce není vůbec nic příjemného. Není vám rozumět, špatně se v tom dýchá a kdo má brýle, tak se mu zamlžují. Jestli mám ale volit, které zlo je menší – jestli zavřít školu, nebo učit v rouškách – tak většina kolegů chce učit, byť v rouškách,“říká ředitelka jednoho z královéhra­deckých gymnázií.

Univerzitn­í semafor

Na změny se připravují také univerzity. Nová opatření by podle nich neměla do plánovanéh­o začátku akademické­ho roku nijak zasáhnout. Zůstávají ale ve střehu.

Třeba brněnská Masarykova univerzita přišla s variantou koronaviro­vého semaforu po vzoru ministerst­va zdravotnic­tví. „Semafor reaguje na aktuální epidemiolo­gickou situaci na jednotlivý­ch fakultách a pracoviští­ch tak, aby nebylo nutné přijímat opatření plošně a omezovat tak chod celé univerzity. Univerzitn­í koronaviro­vý semafor upravuje provoz ve všech oblastech činnosti univerzity včetně provozu kolejí a menz,“vysvětluje tisková mluvčí brněnské univerzity Tereza Fojtová.

Mluvčí Fojtová dodává, že platí také mimořádné opatření rektora, podle kterého je možné osobně vyučovat jenom skupiny do padesáti osob. Větší přednášky musejí pedagogové odučit přes internet.

Pražská Univerzita Karlova zatím podobný „semafor“nemá a nový semestr se snaží začít v co možná nejnormáln­ější atmosféře.

K případným změnám bude instituce přistupova­t na základě doporučení hygieniků. „Pokud by si to situace vyžádala, výuka by přešla do online režimu v podobném duchu jako v uplynulém semestru. Rozhodnutí o online výuce je na zvážení vedení fakult a garantů studijních programů s ohledem na aktuální situaci,“říká tiskový mluvčí univerzity Václav Hájek.

 ??  ?? Pokračován­í ze str.1
Policejní hodina Bary v Praze už o půlnoci zavírají, teď se opatření rozšiřuje. Foto: Dan Materna, MAFRA
Pokračován­í ze str.1 Policejní hodina Bary v Praze už o půlnoci zavírají, teď se opatření rozšiřuje. Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia