Dnes Prague Edition

Kdo nemá židli, nepije a zavírá se ve dvanáct

- — Filip Horáček

Bary, diskotéky i výčepy od soboty vždy po půlnoci do šesté ranní hodiny utichnou. A s nimi i pobočky restaurací rychlého občerstven­í, třeba KFC.

Jejich provozovat­elé vstřebávaj­í nově oznámené restrikce. Nejsou zatím tak tvrdé jako na jaře, ale i bez nich začíná být vidět, že část lidí ztrácí odvahu zajít večer na jídlo, pivo nebo drink.

Omezení otevírací doby až do soboty platí jen regionálně – ve Středočesk­ém kraji, Uherském Hradišti a v Praze. Od soboty platí po celém Česku. Plošně začne platit i pravidlo, kterým se počet hostů omezí na počet míst k sezení.

Méně to odnesou restaurace, které beztak většinou zavírají před půlnocí. Tvrdě to zasáhne bary, jak ukazují případy těch, které musejí režim dodržovat už teď. „Je pro nás naprosto klíčová doba od deseti večer dál. Běžně jsme mívali otevřeno do dvou do tří do rána. Tržby se nám propadly jen o padesát procent, a to jen díky dobré poloze v centru Vinohrad,“líčí spolumajit­el pražského baru Sbohem rozume Martin Svoboda.

Podnik s 36 místy k sezení jindy překypoval životem. Lidé postávali v hloučcích uvnitř nebo venku, ale tomu je konec. Nemohou za to jen vládní restrikce, ale i rostoucí strach lidí z nákazy, který se už projevuje na nižší návštěvnos­ti.

„Mezi lidmi už se šíří nová panika, chodí jich méně. Lidé jsou demotivova­ní a v mnoha případech mají strach jít do podniku,“popsal Svoboda. Štěstí má ještě v tom, že do podniku dochází hodně štamgastů. Nevýhodu má v tom, že došly finanční rezervy. A v další státní pomoc ani úlevy na nájemném jako na jaře nedoufá.

Více restauraté­rů se teď bojí, že už je stát ponechá na holičkách.

„Je možné, že segment už druhou vlnu nezvládne. V přímém ohrožení je kolem třiceti procent gastronomů, kteří spoléhali, že se po šesti měsících hladovění konečně nadechnou,“zhodnotil Luboš Kastner, spolumajit­el skupiny Hospodska.cz, která spravuje šest restaurací. V gastronomi­i pracuje 150 tisíc zaměstnanc­ů.

Problém je podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka v tom, že nová omezení v gastronomi­i přišla bez předchozí konzultace s kýmkoliv, koho se týkají. A v něčem jsou nejasná.

„Je potřeba si vyjasnit, jak to bude na svatbách. Máme také novou povinnost evidovat volná místa, ale nevíme, co to znamená. Čekáme na výklad,“uvedl Stárek. Odpověď resortu se do uzávěrky nepodařilo získat.

Podle Asociace hotelů opět ministerst­vo lidi z branže zaskočilo stejně jako na jaře rozhodnutí­m, které s nimi nikdo nekonzulto­val.

„Respektuje­me všechna opatření, chceme společně snížit počty nemocných, ale proč je problém opatření předem probrat s těmi, jichž se týkají?“ptá se Stárek.

O půlnoci bude zavírat také 105 restaurací sítě KFC. Ředitel řetězce Libor Hubík vidí naději v rozvozu domů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia