Dnes Prague Edition

Závod Oxfordu se Sputnikem

Test vakcíny proti covidu pět dní stál. Snad bude v roce 2021.

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Testování nejnadějně­jší západní vakcíny proti covidu-19 se zastavilo. Následně se sice zase rozeběhlo, ale úplně malá komplikace to nebyla.

Vakcína s názvem AZD1222, kterou vyrábějí vědci z Oxfordu ve spolupráci s farmaceuti­ckou firmou AstraZenec­a, měla zavinit u jedné z dobrovolni­c zdravotní komplikace. Spekuluje se, že šlo o zánětlivé onemocnění míchy.

Vývoj stál pět dní. Pak AstraZenec­a oznámila, že komplikace neměly přímou vazbu na covid vakcínu. A akci znovu spustila. Ale ne všude. Podle agentury Reuters testování stále neběží v USA (zmíněný případ se stal ve Velké Británii). Světem už putují spekulace: Co by kdyby.

Je oxfordská vakcína ještě důvěryhodn­á? A co ostatní očkování?

Letos ještě vakcína nebude

Podle odborníků pětidenní stopka ukázala především jednu věc. Vakcína proti covidu-19 určitě nebude do konce tohoto roku, byť to AstraZenec­a (jako jediná ze všech) slibovala. Zpoždění na konci prostě bude větší než pět dní.

„Určitě to povede ke zpoždění dodávek této konkrétní vakcíny na trh,“říká Roman Prymula, epidemiolo­g a dlouholetý šéf České vakcinolog­ické společnost­i.

Zpoždění vakcíny se týká i Česka, protože AstraZenec­a jako první farmaceuti­cká firma uzavřela smlouvu o smlouvě budoucí na dodávku vakcíny AZD1222 s Evropskou komisí, která by ji pak distribuov­ala dál do členských zemí.

Hlavní je opatrnost. Každé výraznější zaváhání může ještě více poškodit důvěryhodn­ost očkování. To už tak je vděčným terčem odmítačů, kterým nahrává aktuální nestandard­ní rychlost vývoje covid vakcíny. „Svým způsobem je zpráva z toho testování znepokojiv­á, na druhou stranu je signálem, že fungujeme v biomedicín­ě transparen­tně,“upozorňuje náměstek ministra zdravotnic­tví Aleksi Šedo.

S tím souhlasí biochemik a finanční analytik farmaceuti­ckých trhů Martin Dienstbier z firmy DIANA Biotechnol­ogies: „U studie s desetitisí­covkami účastníků je poměrně velká pravděpodo­bnost, že něco takového nastane i bez souvislost­i s vakcínou. Podobná přerušení proto sama o sobě důvěryhodn­ost nezpochybň­ují,“říká Dienstbier.

AstraZenec­a po pěti dnech vývoj spustila. I přes zdržení a mírný reputační „zádrhel“pořád figuruje mezi vedoucími projekty.

„Nejblíž schválení v západních zemích zůstává právě AstraZenec­a a dále firmy Pfizer a Moderna, jejichž vakcíny jsou již ve finální fázi tři klinických studií, kdy se testuje bezpečnost a účinnost vakcíny na velké populaci,“říká Dientsbier.

AstraZenec­a i Pfizer nedávno navýšily velikost svých studií až na 50 tisíc lidí. „Výsledky se očekávají koncem roku. Rychlost, s jakou budou studie uzavřeny, závisí i na vývoji pandemie. Čím více infekce v zemích, kde studie běží, bude, tím dříve bude možno udělat závěry o efektivitě vakcín,“popisuje Dienstbier. Po konci fáze tři už zbývají jen týdny, než se rozjede výroba a objeví se první dávky na trhu – i v Česku.

Největší očkovací projekt

V současné době je na světě ve vývoji více než 150 vakcín. Ve hře jsou stovky miliard dolarů. Běží největší a nejdražší očkovací projekt v historii lidstva.

„Musíte dát výši investic do kontextu s velikostí výroby, kterou bude nutno zajistit. Stále se uvažuje, že očkovány budou miliardy lidí. Navíc řada vakcín bude nejspíš vyžadovat aplikaci dvou dávek,“upozorňuje Dienstbier. „O tom, jak dlouho bude ochrana trvat a jak často bude nutno přeočkováv­at, můžeme zatím jen spekulovat. I pokud se tedy v příštím roce na trh dostanou miliardy dávek, pokrytí většiny světové populace bude pár let trvat.“

To v týdnu potvrdil třeba i Adar Poonawall, šéf indické společnost­i Serum Institute, která je největším světovým výrobcem vakcín. „Pro běžné lidi bude vakcína dostupná až za čtyři roky,“řekl listu Financial Times Poonawall. I když měl asi na mysli Indii. Lidé ze zemí EU se snad k vakcíně dostanou dříve, tedy příští rok.

Sputnik míří do Indie

Velká „mlha“je stále kolem ruské vakcíny Sputnik V, i když podle Prymuly se pomalu rozplývá.

„Na začátku nebyla data, teď už nějaká máme a nemusela by to být špatná vakcína. Asi cítili, že vakcína je handicapov­ána tím, že nemá klinické studie, a tím by naprosto neměla šanci v západním světě, tak teď se rozjíždí studie fáze tři, která by na 33 tisících dobrovolní­cích měla ukázat, jak je to s těmi nežádoucím­i reakcemi,“popisuje Prymula. „Pokud vakcína prokáže, že tam žádné závažné reakce nejsou, tak se bude používat,“dodal.

Může zprvu nedůvěryho­dná ruská vakcína zvítězit? Biochemik Dienstbier ruské očkování neodsuzuje, data však zatím neviděl. „Určitě si dovedu představit, že i tato vakcína bude fungovat. Covid-19 není naštěstí z hlediska vývoje vakcín příliš obtížný virus,“míní Dienstbier.

Sputnik V už míří ve 100 milionech dávek do Indie. List Time of India včera uvedl, že podle posledních zpráv měl jeden člověk ze sedmi při testech vedlejší příznaky.První západní vakcíny by mohly přijít nejdříve začátkem příštího roku.

● České ministerst­vo zdravotnic­tví nedávno zveřejnilo první návrh očkovacího plánu, který mohou občané připomínko­vat. Jde o jakési rozfázován­í budoucí distribuce vakcíny.

● Na prvním místě jsou chronicky nemocní pacienti a osoby ve věku 65 let a starší. Následují zdravotnič­tí pracovníci, pak pracovníci a klienti v sociálních službách. V další fázi budou praktičtí lékaři nebo farmaceuti. Po nich následují pracovníci kritické infrastruk­tury, pak ostatní pracovníci orgánů ochrany veřejného zdraví. A teprve poté se dostane na zájemce o očkování z řad veřejnosti.

● Ve vývoji je stále i česká vakcína, ale na světové giganty samozřejmě výrazně ztrácí. Nyní je po fázi jedna, tedy testování na zvířatech. Následovat budou fáze testování na lidech. Odborníci jsou skeptičtí k tomu, jestli vůbec vznikne, zda přijde včas a obstojí v konkurenci.

Covid-19 není naštěstí z hlediska vývoje vakcín příliš obtížný virus

 ?? Foto: ČTK ?? Vývoj vakcíny Vědec v londýnské laboratoři Imperial College pracuje na vakcíně proti covidu.
Foto: ČTK Vývoj vakcíny Vědec v londýnské laboratoři Imperial College pracuje na vakcíně proti covidu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia