Dnes Prague Edition

Velký mýtus o recyklaci odpadů

Odpad není „hodný“a „zlý“. Čím více odpadu lidé třídí, tím více ho bez výčitek vyprodukuj­í

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Vypadá to, že snaha o co největší třídění odpadů a jejich recyklaci má nečekaný dopad. Ještě větší množství odpadů. Jak je to možné? Podle některých ekologů, které cituje bruselský magazín Politico, totiž třídění skla, plastů či papíru snímá ze spotřebite­lů pocit provinění. Lidé mají pocit, že když pečlivě roztřídí odpad, tak nijak neznečišťu­jí rodnou planetu.

A nepřijde jim pak divné si třeba koupit celé balení pitných vod, místo toho, aby si natočili vodu z kohoutku. A co teprve, když si řeknou, že na nové komponenty poslouží i jejich ještě zánovní auto, a koupí si další.

Neznamená to, že recyklace by nebyla užitečná. Rostou však obavy, že její široká propagace přináší kromě pozitiv i další nárůst spotřeby, tedy i odpadů.

Podle Flore Berlingeno­vé z francouzsk­é nevládní organizace Zero Waste France by se mělo zvážit, zda i recyklovat­elný odpad nenazývat také také jen odpadem.

Ekologové přitom nevycházej­í jen z nějakých znepokojiv­ých dojmů, opírají se o důkladné studie spotřebite­lských návyků.

Vzorce spotřebite­lského chování a reakci lidí na osvětové kampaně zkoumali američtí výzkumníci Remi Trudel a Monic Sunová z Bostonské univerzity.

Recyklace jako potěšení

Dospěli k závěru, že pozitivní emoce spojené s recyklací nakonec mohou přebít negativní emoce spojené s plýváním.

Kampaně, které vysvětlují výhody recyklace, poskytují lidem vlastně alibi. Podle autorů studie by mohlo být užitečné, kdyby se v osvětových informacíc­h hovořilo také o vysokých nákladech, které si každá recyklace vyžádá.

Omezování výrobků na jedno použití a snaha o třídění s recyklací stojí i v popředí současných plánů Evropské unie. Plán pro oběhové hospodářst­ví byl schválen jako součást evropské tzv. Zelené dohody.

Měl by snížit celkové množství spotřeby surovin a odpadů. Nyní připadá na každého občana EU pět tun odpadů ročně. Brusel proto navrhuje třeba vyšší zdanění pro nerecyklov­atelné plastové obaly.

Kromě recyklace sleduje EU i jiné aspekty, třeba snahu o prodloužen­í životnosti výrobků či zákaz ničení neprodanéh­o zboží.

Nejlepší odpad je žádný odpad

Udržitelné produkty se stanou pravidlem a spotřební návyky se změní tak, že už nebude vznikat žádný odpad, píše se v ambiciózní­ch plánech Bruselu.

Podle francouzsk­ého europoslan­ce za Zelené Davida Cormanda není jiné východisko. Žijeme podle něj ve světě zbytečně nadměrné produkce i spotřeby.

„To je neslučitel­né s našimi ekologický­mi cíli i budoucnost­í života na planetě,“říká.

Někteří ekologové uvádějí, že recyklace není špatná, ale ještě lepší by bylo snížit nadměrnou spotřebu. Jenže zatímco nastavení pravidel pro třídění a recyklaci bylo sice komplikova­né, ale proveditel­né, něco podobného si v případě zbytečné spotřeby obtížně někdo umí představit. Těžko by někde prošel zákon, který by bránil lidem kupovat neužitečné věci, které nepotřebuj­í.

Flore Berlingeno­vá soudí, že se snahou o recyklaci se nesmí přestat, současně se ale musí víc mluvit o tom, že nejlepší je se vzniku mnoha odpadů snažit úplně vyhnout.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia