Dnes Prague Edition

Navalného otrávili prý už lahví v hotelu

-

MOSKVA Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl otráven nervově paralytick­ou látkou, jejíž stopy byly zjištěny na prázdné lahvi od vody z Navalného hotelového pokoje v sibiřském městě Tomsk, tvrdí jeho tým. Tedy ne na tamním letišti, jak tvrdil dosud.

Navalného spolupraco­vníci oznámili, že jeho hotelový pokoj prohledali hned hodinu poté, co se dozvěděli, že zkolaboval a jeho letoun musel nouzově přistát v Omsku.

Byl podle Německa otráven nervově paralytick­ou látkou novičok, čili zakázanou chemickou zbraní. Rusko tvrdí, že nevidělo žádné důkazy, že by Navalnyj byl otráven.

Navalného tým nyní říká: „Dovolte, ať vysvětlíme, odkud se vzala takzvaná ‚flaška s novičokem‘, na kterou se nás ustavičně vyptávají. Přesněji šlo o obyčejnou plastovou lahev od vody, na které pak v německé laboratoři zjistili stopy bojové otravné látky. Je to lahev z pokoje v tomském hotelu Xander, kde byl Navalnyj ubytován.“V jeho vyjádření se uvádí, že tým se rozhodl shromáždit vše, co by mohlo být užitečné, a předat to lékařům v Německu, a to včetně několika prázdných plastových lahví od vody.

Na jedné z nich o dva týdny později našla německá laboratoř stopy novičoku. „Nyní chápeme, že (Navalnyj) byl otráven ještě předtím, než opustil hotelový pokoj a odjel na letiště,“dodal tým.

Podle jednoho z vynálezců novičoku, Vladimira Ugleva, jed nejspíše nebyl přímo ve vodě – kdyby se dostal do organismu orálně, politik by se zmítal v křečích během pár minut. Navalnyj podle jeho odhadu dostal asi pětinu smrtící dávky, přičemž jed vstřebal pokožkou. Stopy jedu pak zlikvidova­l metabolism­us, ale na lahvi stopy zůstaly. Podle Navalného spolupraco­vníka Milova, který býval náměstkem ministra energetiky, se důkazy o otravě podařilo zajistit před příchodem tajné policie a dostat je ze země. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia