Dnes Prague Edition

Obchodům v Pařížské se stýská po cizincích. Vyhlížejí Vánoce

-

PRAHA Luxusním obchodům nastává po létě, které alespoň mírně vyrovnalo ztráty z první vlny pandemie, opět krušnější období. Prodejny luxusního zboží ve vyhlášené Pařížské ulici v centru Prahy se potýkají s odlivem cizinců, zhoršenou ekonomicko­u situací zákazníků i přísnějším­i hygienický­mi pravidly.

Kvůli výpadku turismu i přechodu zaměstnanc­ů na práci z domova se odhaduje propad tržeb kamenných obchodů a restaurací v centru metropole až na čtyřicet procent.

Podle Kateřiny Daňkové ze společnost­i Carollinum, která provozuje butiky s luxusními hodinkami, bylo léto alespoň malým vysvobozen­ím. „Léto u nás bylo silné, alespoň tak vydělalo na propad, který se dá na podzim očekávat,“říká.

Za slabší odbyt si však zčásti mohou i prodejci, kteří se v předešlých úspěšných letech zaměřili spíše na cizince a na tuzemské zákazníky zapomněli.

„Mnoho jich sbíralo turisty, teď jim jsou Češi dobří. Najednou věrným klientům chodí pozvánky a maily od značek, které se o ně roky nezajímaly. Mnozí už se mnou sdíleli, že je to úsměvné,“říká Vladan Hájek z klenotnict­ví Boucheron poblíž Pařížské ulice.

Ačkoliv se příliš úspěšný podzim neočekává, prodejci doufají, že jim část tržeb přijde alespoň v předvánočn­ím období. Kromě návratu zákazníků je však u některých značek nutná i změna konceptu.

„Společensk­é události, na které se dříve nakupovaly luxusní šperky, jdou do pozadí a na řadu přicházejí krásné kousky, které člověk unosí denně. Vnímám to tak, že se bude klást větší důraz na to, aby si lidé pořizovali to, co jim bude dělat radost dlouhodobě,“uzavírá Hájek. (kou)

 ??  ??
 ?? FOTO: MAFRA ?? Část ztrát pomohlo obchodníků­m vykrýt silnější léto.
FOTO: MAFRA Část ztrát pomohlo obchodníků­m vykrýt silnější léto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia