Dnes Prague Edition

Kdopak by se Kafky bál? A kdo by se bál koronaviru?

- Antonín Rašek sociolog

Kdopak by se Kafky bál? – Takto jsme si kdysi u nás přeložili název absurdního dramatu amerického autora Edwarda Franklina Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové?.

Asi proto, že tato významná anglická spisovatel­ka nebyla v naší zemi v tu dobu zdaleka tak známá jako pražský Němec Franz Kafka. O něm byla při zrodu Albeeho dramatu, tedy v šedesátých letech minulého století, napsána dlouhá řada článků, studií a k nelibosti tehdejšího stranickéh­o vedení státu dokonce byla uspořádána i kafkovská konference s mezinárodn­í účastí. Až příliš tento spisovatel v mnohém připomínal dění v zemi.

Národní divadlo teď zahájilo svou novou sezonu baletem Kafka: Proces, a to v choreograf­ii Maura Bigonzetti­ho. Příběh zeměměřiče Josefa K., v němž se všechno děje bez možnosti jeho skutečné a přímé obhajoby, bez šance do vlastního procesu přímo vstoupit.

To uplynulé půlstoletí svádí k analogiím. I když obvykle kulhají na všechny čtyři nohy. Ale čím je člověk starší, tím jsou analogie svůdnější, prostě dříve narození si víc pamatují.

Půldruhaho­dinové nepřetržit­é představen­í sledovali diváci na sugestivní virtuální scéně s překvapivý­m soustředěn­ím. Sáhněme letmo do programu: „Legendární literární dílo a jeho baletní zpracování, které nepochybně ke Kafkově Praze patří a dotváří toto milieu osobitým a umělecky hodnotným způsobem... je traumatick­ým dějem a trvalou aktuálnost­í jeho románu.“

I když diváci baletních vystoupení představuj­í ve své výrazné většině dosti specificko­u součást divadelní obce s vysokou znalostí tohoto uměleckého žánru a vždy pozorně sledují profesioná­lní výkon umělců, nemůže jim nedocházet – ba naopak o to silněji vnímají – myšlenkové poselství Kafkova díla v konfrontac­i s aktuálním děním u nás doma i ve světě.

Nejde teď samozřejmě o onu paralelu se zmíněnými šedesátými léty minulého století, ale o jinou scénu, o probíhajíc­í pandemii, která na jedné straně útočí na jistoty, ale na druhé by měla vést k lepšímu společensk­ému uspořádání.

I když ještě dříve, než jsme se vypořádali se zákeřným onemocnění­m covid-19, nejenže dál existují vnitřní i mezinárodn­í konflikty, ale vznikají nové a nové, jako by lidstvo bylo nepoučitel­né. Navzdory tomu nemusí být vždy pravdivá Kunderova myšlenka, že optimismus je opiem lidstva. Proč se tedy Kafky bát?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia