Dnes Prague Edition

Febiofest uctí Gotta i Menzela

Po sedmadvace­ti letech existence začíná Febiofest, jaký tady ještě nebyl. Bez mezinárodn­ích hvězd, zato v rouškách a s posmrtnou poctou dvěma slavným rodákům.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Původní březnové zahájení, na které mířil i hollywoods­ký herec Woody Harrelson, musel festival kvůli nástupu koronaviru zrušit, dnes odstartuje v náhradním termínu za neméně napjaté situace a s upraveným programem.

Zahradní projekce

Úvodním filmem se stane uzavřená předpremié­ra dokumentu Karel, ve kterém režisérka Olga Malířová Špátová zachytila zpěváka Karla Gotta v důvěrném rodinném soukromí i při boji s nemocí, jíž podlehl loni 1. října. Do celé sítě kin má snímek vstoupit 15. října, ale vzhledem k okolnostem se to může ještě posunout.

Nově pak úvodní pražská část putovního Febiofestu, která skončí 25. září a pak projede regiony, zařadila vzpomínku na nedávno zesnulého režiséra Jiřího Menzela. V zahradě Savarin v areálu letošního dějiště přehlídky, pražského multikina Slovanský dům, promítne jeho Skřivánky na niti, které uvede filmařova manželka Olga Menzelová, dále připomene Rozmarné léto a oscarové Ostře sledované vlaky.

Také čestné ceny Kristián se letos omezí na prostor bývalého Českoslove­nska. Hned při slavnostní­m úvodu je dostanou Iva Janžurová a Milan Lasica.

Bezpečnost především

Bude to ovšem nezvyklý ceremoniál, ve všech prostorách Slovanskéh­o domu je nezbytné nosit roušku. „Všichni diváci obdrží zdarma dvě ústenky ke každému zakoupeném­u lístku, aby si je mohli i během představen­í vyměnit, kdo chce mít stylovější variantu, může si zakoupit designovou roušku s logem festivalu,“vzkazuje ředitel festivalu Kamil Spáčil.

Upozorňuje také, že v sálech se budou dodržovat bezpečnost­ní rozestupy, veškeré prostory se pravidelně dezinfikuj­í a samozřejmě letos odpadají společensk­é akce určené ke stání nebo s předpoklád­aným trváním přes půlnoc.

Lidé čekají

Otázkou však zůstává, zda pravidelní fanoušci vůbec přijdou. Už předprodej vstupenek byl zatím slabší než v minulých letech. „Lidé jsou zmatení z různých informací v médiích a na sociálních sítích, nevědí, jestli jít, či ne, bojí se covidu a také čekají, zda festival opravdu bude,“shrnula mluvčí Febiofestu Helena Váňová.

Nejistota se odráží také na ekonomické stránce festivalu. Ve veřejné sbírce na podporu přesunutéh­o ročníku chtěl Febiofest získat 666 666 korun, dosud však jen devadesátk­a příznivců poslala dohromady skoro 54 tisíc korun.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Pocta Karlu Gottovi Na Febiofestu bude mít předpremié­ru dokument Karel, který natočila Olga Malířová Špátová.
Foto: Bontonfilm Pocta Karlu Gottovi Na Febiofestu bude mít předpremié­ru dokument Karel, který natočila Olga Malířová Špátová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia