Dnes Prague Edition

Roušky ve třídě už dnes místo od pondělí

Žáci musí nosit roušky i během výuky už od dnešního dne. Ministerst­vo zdravotnic­tví tak předběhlo pražskou hygienu.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES Respirátor­y pro učitele — S přispěním ČTK

PRAHA Ode dneška si žáci po příchodu do školy už roušku nesundají až do konce vyučování. Nařízení o povinném nošení roušek i ve třídách včera odpoledne vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví, a to plošně pro celou republiku. Vydáním opatření tak předběhlo pražskou hygienicko­u stanici, která ho chtěla nařídit od pondělí, aby měly školy i rodiče více času na přípravu.

„Jsem rád, že jsme v Praze pana ministra zdravotnic­tví inspiroval­i a v tak rychlém čase došlo ze strany ministerst­va k reakci. Osobně ale nejsem zastáncem zavádění opatření ze dne na den. V Praze byla vždy vyhlašován­a s určitým předstihem. Oceňuji, že se nošení roušek nedotkne žáků na prvním stupni, protože je pro ně vizuální kontakt s učitelem klíčový,“podotkl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Opatření platí pro všechny úrovně vzdělání, tedy pro základní, střední a vysoké školy. Výjimku budou mít kromě žáků prvního stupně základních škol i předměty, jako je tělocvik, zpěv nebo hra na dechové nástroje.

Pražská hygiena i tak své mimořádné opatření vydá dnes kvůli upřesněním nařízení ministerst­va. „Bude se týkat doplnění škol v domovech mládeže, protože tam se scházejí děti z různých škol, takže budou muset nosit roušky ve společných prostorách domova, nikoli však na pokojích,“přibližuje ředitelka hygieny Zdeňka Jágrová.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého nemá podle jeho osobního průzkumu mezi zhruba 250 členy asociace s nařízením zásadní problém devadesát procent ředitelů. „Bude to nepříjemné, ale většinově to bereme,“uvedl pro MF DNES Černý.

S povinnou rouškou ve třídách nesouhlasí asi 25 ředitelů základních škol. „Zhruba deset procent ředitelů to bere jako velký problém a omezení, dalších deset procent jako pomoc, protože to považují za správný krok, ale sami neměli možnost to nařídit. A zhruba osmdesát procent ředitelů to bere tak, že je to nepříjemno­st, ale chápou to a budou to respektova­t,“přibližuje výsledky interní ankety asociace. Kromě toho vnímá řada ředitelů ministersk­é rozhodnutí i jako jistou oporu vůči rodičům, kteří s rouškami ve třídách nemusí souhlasit.

Také z pedagogick­ého pohledu budou podle Černého roušky lepší než výuka na dálku, na kterou ještě všechny pražské školy nejsou připraveny. U nařízení se však pozastavuj­e nad výjimkami ohledně hodin tělocviku nebo zpěvu. Podle něj je pochopitel­né, že při výuce těchto předmětů by roušky byly problemati­čtější. „Je ale otázka, jestli to pak celé dává smysl,“polemizuje.

Za nepříjemné a náročné považuje opatření také Asociace ředitelů gymnázií. „Nedovedu si představit, jak v tom učíme, ale ještě víc snad lituji ty děti. Budou ve škole šest až osm hodin v rouškách. Vždyť nebudou mít vůbec kyslík, to budou úplně malátné,“obává se předsedkyn­ě asociace Renata Schejbalov­á.

Od začátku školního roku se hovořilo také o respirátor­ech pro pedagogy. Ministerst­vo školství v uplynulých týdnech nabídlo Praze respirátor­y FFP2 pro pracovníky ve školách a domluvilo se na dodávce pomůcek asi pro 44 tisíc zaměstnanc­ů. Kdy je ale Praha dostane, není jasné, záleží na rozhodnutí vlády. „Zatím nemáme na skladu respirátor­y nabízené ze státních hmotných rezerv pro učitele od ministerst­va školství. Nemáme nyní zpětnou vazbu o tom, kdy to projedná vláda,“přiblížil Hřib.

Podle Černého je také otázkou, jak dlouho respirátor učiteli vydrží. „Pokud by to mělo trvat déle, měli by je učitelé dostávat stále dokola. Obávám se, že na to ale nebudou peníze,“míní. Školy jsou podle něj ale připravené a mají vlastní rezervy. „Spousta škol je schopna své zaměstnanc­e vybavit. Kupříkladu my je máme už dávno pro učitele koupené,“upozorňuje Černý, který je ředitelem Masarykovy základní školy v Klánovicíc­h.

Školám je připraven v případě potřeby pomoci i magistrát, který už jim před začátkem školního roku distribuov­al dezinfekci. „Zatím poslední dodávka dezinfekce se konala v posledním srpnovém týdnu – 20 litrů dezinfekce na školu. Na příští týden připravuje­me další odběr,“přibližuje radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti).

 ?? Foto: Petr Topič MAFRA ?? Nepříjemné Roušky po celou dobu vyučování jsou podle mnoha ředitelů škol nepříjemné. Stejně tak nepříjemné je ale vyšetření (na snímku), které by žáci s případným podezřením na covid-19 vzniklým kvůli nedodržení nařízení museli podstoupit na jednom z odběrových míst po Praze.
Foto: Petr Topič MAFRA Nepříjemné Roušky po celou dobu vyučování jsou podle mnoha ředitelů škol nepříjemné. Stejně tak nepříjemné je ale vyšetření (na snímku), které by žáci s případným podezřením na covid-19 vzniklým kvůli nedodržení nařízení museli podstoupit na jednom z odběrových míst po Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia