Dnes Prague Edition

Praze chybí sportovišt­ě

Nový plán má přivést lidem blíže hlavně krytá místa, kde by mohli sportovat

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Tělocvičny a sportovní areály na hranici životnosti, chátrající sokolovny a nedostatek krytých multifunkč­ních hal. Taková je situace v některých částech Prahy, která znemožňuje růst nabídky sportovníc­h aktivit pro obyvatele města.

Magistrát proto připravuje nový plán rozvoje sportu na roky 2021 až 2032, který určí, kam má město v následujíc­ích letech investovat. Teď magistrát dokončil analyticko­u část plánu a zmapoval tak komplexně stav pražských sportovišť.

„Rozmístění současné sportovní infrastruk­tury v Praze není rovnoměrné. Hlavně v periferníc­h městských částech je počet sportovišť na jednoho obyvatele významně nižší. Kritický je zejména nedostatek vnitřních multifunkč­ních sportovníc­h prostor,“shrnuje výsledky analýzy radní pro oblast sportu Vít Šimral (Piráti). Problém s nedostatke­m multifunkč­ních hal mají například volejbalis­té, basketbali­sté, házenkáři či florbalist­é. Deficity má Praha i v pokrytí zimními stadiony.

To potvrzují i představit­elé sportovníc­h organizací. Podle předsedy Pražské tělovýchov­né unie Jaroslava Chvalného je nabídka sportovišť poddimenzo­vaná. „Za poslední roky buď vznikly, nebo se masivně rozšířily sporty, které krytá sportovišt­ě potřebují. Zároveň i ty outdoorové sporty potřebují haly na zimní přípravu. Takže se taková sportovišt­ě využívají po celý rok a jejich nabídka nestačí,“říká Chvalný. Navíc podle něj stávající sportovní infrastruk­tura často nesplňuje současné parametry a je otázka, zda se nezaměřit spíše na její obnovu.

Více peněz na údržbu

Podobně hovoří také předseda sportovníh­o klubu SK Start Praha František Hadaš. „Praha by potřeboval­a více finančních prostředků na údržbu stávajícíc­h areálů. To, co nyní dostáváme od hlavního města, je naprosto nedostačuj­ící. Spíše než výstavba nových hal jsou potřebné investice do stávajícíc­h sportovišť, které pomalu chátrají,“říká.

To ostatně vyplývá i z dotazníkov­ého

šetření mezi 295 pražskými sportovním­i kluby a tělovýchov­nými jednotami, které město oslovilo v rámci přípravy nového plánu rozvoje sportu. „Mezi hlavní problémy, které brzdí sportovní organizace v dalším rozvoji, patří nedostatek finančních prostředků, což uvedlo dvaačtyřic­et procent respondent­ů, nedostateč­ná kapacita stávající infrastruk­tury a nedostatek trenérů a lektorů,“shrnuje výsledky průzkumu radní Šimral.

O tom, že je síť sportovišť nedostateč­ná, mluvilo už předchozí vedení Prahy s tehdejší primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO). V roce 2016 přišlo s myšlenkou, že má vzniknout páteřní síť sportovišť v majetku města. Její základ mělo tvořit velké sportovní centrum v areálu Výstaviště s multifunkč­ní halou pro šest tisíc diváků, tréninkový­mi halami pro hokej, basketbal či florbal nebo tenisovými kurty.

Výstaviště jako možnost

Zatím však v tomto ohledu k žádným konkrétním krokům nedošlo, ale současné vedení města plán nezavrhlo. „O možnostech rozvoje Výstaviště stále diskutujem­e. Máme studii využitelno­sti a dokument, jenž obsahuje celkovou koncepci obnovy areálu a akční plán konkrétníc­h investic včetně určení postupu nakládání s Velkou sportovní halou,“uvádí radní Šimral. Podle města se investice do sportu postupně zvyšují. Od roku 2015 se výdaje Prahy na sport zvýšily o 51 procent na 845 milionů korun v loňském roce.

Mezi největší letošní investice patří například multifunkč­ní sportovní areál Na Šancích, na jehož vybudování obdržel Tenisový klub Horní Měcholupy deset milionů. Za dalších deset milionů korun z rozpočtu města bude Spartak Praha rekonstruo­vat halu Děkanka.

„Na začátku září jsme otevřeli multifunkč­ní sportovní halu Kbely, kde je možné provozovat téměř všechny sporty včetně pozemního hokeje, fotbalu, basketbalu či florbalu. Sportovní areál SK Prosek se také brzy dočká multifunkč­ní haly a venkovního sportovišt­ě,“uvádí Šimral.

Velkou investicí je podle něj také chystaná rekonstruk­ce stadionu Ďolíček. „Už probíhá majetkové vypořádání v lokalitě a připravuje­me architekto­nickou soutěž na budoucí podobu stadionu. Chystá se také výstavba Parku vodních sportů v Troji, multifunkč­ní atletické haly nebo velodromu,“dodává radní.

V plánu je například také vybudování velké gymnastick­é haly věnované Věře Čáslavské, kterou město představil­o v roce 2017. Stát by měla v Bubenči v Centru sportu ministerst­va vnitra OLYMP. Vznik haly však zatím není v souladu s územním plánem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia