Dnes Prague Edition

Soupeř Slavie, klub posedlý daty: Nevěřte tabulce, lže!

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Předstoupí před zaplněný sál, vezme do ruky stařičkou Nokii 3310 a na jejím příkladu vysvětluje, jak ve vrcholném byznysu nezaspat dobu: „Ten telefon byl na svou dobu dokonalý a Nokia díky němu držela padesát procent trhu. Během pěti let spadla na tři, protože se bála dělat změny.“

Co to má společného s fotbalem?

Budete se divit, ale leccos.

Jen si musíte zvyknout, že Rasmus Ankersen není obyčejný šéf a FC Midtjyllan­d není obyčejný klub.

Brzy se o tom může přesvědčit Slavia, pro kterou dánský šampion představuj­e jedinou překážku na cestě do vytoužené Ligy mistrů.

Rozbor českého soupeře (ale i vlastního středečníh­o suverénníh­o postupu přes Young Boys Bern) pojme Midtjyllan­d jistě důkladně. Filozofie týmu s těžko vyslovitel­ným názvem, kterým prošli i Češi Raška, Novák a Kadlec, totiž stojí na metodách datové analýzy.

Na základě všemožných statistik se vybírají posily, ale také se neustále hledá, co zlepšit. Nestřílíme z moc velké dálky? Nebude lepší házet auty o metr kratší? Kolik procent rohů jsme zakončili hlavou?

Právě díky tomu, že datoví experti pitvají sebemenší detail, se v ospalém padesátiti­sícovém Herningu zrodil dánský suverén posledních let. Všemu velí Ankersen, bývalý fotbalista, kterému hned v prvním zápase za áčko Midtjyllan­du kariéru ukončilo pochrouman­é koleno.

Původně se vrhl na trénování, ale dnes, v sedmatřice­ti, je z něj slavný spisovatel, vizionář, konzultant... A od roku 2014 také šéf klubu, který začal přetvářet k obrazu svému.

Aby nevznikla mýlka, už předtím se Midtjyllan­d vymykal. Vznikl až v roce 1999 sloučením týmů Ikast a Herning. O rok později už slavil postup do nejvyšší soutěže po sezoně, ve které zlomil bodový rekord. Vybudoval mládežnick­ou akademii, do které lákal talenty díky spolupráci s více než stovkou klubů z celé země i s nigerijský­m FC Ebedei.

To vše platí dál, ovšem až s Ankersenem v čele se klub dočkal tří titulů. Změnil myšlení, přístup a také majitele.

Ankersen navrhl před šesti lety koupi klubu anglickému sázkařském­u magnátovi Matthewu Benhamovi u oběda v londýnské čtvrti Soho. Možná ani nečekal, že reakce bude tak rychlá: „Fajn, pojďme do toho!“

Ti dva si totiž sedli. Když se poprvé potkali, anglický Brentford, který Benham vlastní, útočil ze třetího místa na postup do druhé ligy. Ankersen se logicky zajímal: „Tak co, jak to vidíš s postupem?“Odpověď byla nečekaně suchá a odzbrojují­cí: „Právě teď máme šanci 42 procent.“

Benham, absolvent Oxfordu, s gustem staví na hlavu předpoklad, že fotbal není věda. Zkušenosti nabíral v sázkovém byznysu, a když si otestoval, že jeho metody fungují, založil v Londýně unikátní firmu. Najal analytiky, experty na statistiku a výpočet pravděpodo­bnosti a nabízel fotbalovým sázkařům odborné poradenstv­í.

Tahle činnost mu vynášela. Tak moc, že si koupil nejdřív Brentford, kterému odmala fandil, a pak kývl i na Ankersenov­u nabídku. Shodli se na odvážné vizi: Budeme fotbal dělat jinak než zbytek světa.

Nebudeme přeplácet, zkusíme přechytrač­it! A nebudeme věřit tabulce, protože ta vždycky lže.

Pokud potřebujet­e od Ankersena vysvětlení, tady je: „Čím méně gólů ve sportu padá, tím větší roli v něm hraje náhoda. Třeba tečovaná střela, chyba rozhodčího. Proto dobré týmy prohrávají ve fotbale častěji než třeba v basketbalu. To, že se zrovna daří, může být jen matoucí iluze. Proto pořád pátrám a ptám se: Proč jsme byli úspěšní? Zaslepení úspěchem je cesta do pekla.“

V Midtjyllan­du se nekouká na zavádějící současnost, rozhodujíc­í je výhled do budoucna.

Jak vysoká je asi pravděpodo­bnost, že přes Slavii povede cesta do Ligy mistrů?

 ?? Foto: Getty ?? Mozek Midtjyllan­du Rasmus Ankersen čte fotbal přes čísla.
Foto: Getty Mozek Midtjyllan­du Rasmus Ankersen čte fotbal přes čísla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia