Dnes Prague Edition

Prymula: Co se chystám zpřísnit

Rozhovor s novým ministrem zdravotnic­tví o nejbližšíc­h opatřeních proti viru

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Ministr zdravotnic­tví Roman Prymula se úřadu ujal teprve včera – a už o čtyřiadvac­et hodin později vyhlásí nová, razantnějš­í opatření proti šíření nákazy covid-19.

Například to, že všechny restaurace budou muset zavřít nejpozději v deset hodin večer. Hospody a bary jsou totiž jedním z nejrizikov­ějších míst, říká ministr Prymula v rozhovoru pro MF DNES.

Budete přísnější ministr než váš předchůdce Adam Vojtěch?

Já nevím, ale budu se snažit opatření zavádět tak, abychom opravdu epidemii zploštili, takže možná mohu být přísnější.

Zítra (ve středu) ještě něco vyhlásíte?

Vyhlásíme opatření, která se budou týkat provozoven a hromadných akcí.

Mluvíte o hromadných akcích. Co přesně to pro veřejnost znamená?

Opatření bude více. Nejsou to v tuto chvíli ještě opatření, která by byla dramatická.

Jak to bude tedy se školami? Co by se muselo stát, aby byly plošně uzavřeny?

Záleží na vývoji epidemiolo­gické situace. V tomto týdnu se nechystáme uzavřít druhý stupeň ani střední školy. Budeme o tom hovořit třeba i s Prahou.

Pokud omezíte otevírací dobu v hospodách, nebude to pro ně už poslední hřebíček do rakve?

Doufám, že nikoliv. Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikov­ějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer, se opravdu stane. Vyhlásíme to dnes, s platností od čtvrtka.

V jaké situaci by byl vyhlášen nouzový stav?

Nouzový stav v tuto chvíli vyhlašován nebude. Situace by nastala, kdyby bylo potřeba vyhlásit nějaké plošné opatření, které nemůžeme vyhlásit z úrovně ministerst­va zdravotnic­tví. Taková opatření se zatím nečekají.

Hodně fanoušků fotbalu se bojí o své zápasy. Jak moc hodláte omezit veškeré akce?

Dá se očekávat, že dojde ke zpřísnění podmínek, to znamená, že počet

diváků se sníží na jednotky tisíc.

Co to znamená konkrétně?

Nemohu vám všechno nadiktovat.

Dobře. Ministerst­vo vnitra rozeslalo roušky seniorům. Jsou bezpečné?

Považuji to za přechodné opatření, kdy zřejmě chtěli zásobit seniory, aby, pokud nemají roušky textilní, aby se k nim dostali. Já naprosto podporuji textilní roušky, které jsou opakovatel­ně vypratelné. Ty jednorázov­é jsou jenom na krátkou dobu.

Takže jsou lepší roušky, které si ušili lidé doma?

Tak hlavní problém je ten, že po jediném dnu už tu jednorázov­ku nemám. Kdežto bavlněné roušky mohu užívat dlouhodobě.

Byl v úřadu sotva hodinu, a už nový ministr zdravotnic­tví Roman Prymula oznamoval, že máme očekávat zavedení přísnějšíc­h opatření.

Potvrdil svá slova o omezení hromadných akcí z neděle, kdy se ještě ani veřejně nevědělo, že se stane ministrem. Na ty venkovní by podle něj mohlo přijít maximálně 100 lidí, na vnitřní jen padesát. Omezí i sportovní akce maximálním počtem dvou tisíc sedících diváků.

Ministrova další slova nepotěšila hlavně majitele hospod. Na ranní tiskové konferenci předestřel, že zkrátí otvírací dobu do 22 hodin. Vpodvečer v rozhovoru pro MF DNES pak upřesnil, že toto opatření vyhlásí zítra s platností od čtvrtka. Pro bary to může být likvidační. „Zavíráme,“oznámil Otakar Stráský z plzeňského My Friends Baru, když Prymulu slyšel. Jeho podnik je ve městě od roku 2004, specializu­je se na koktejly. Nejvíce zákazníků má právě až po desáté hodině, protože k nim nejčastěji zavítají až po večeři na drink.

V baru pořádají také maturitní a firemní večírky. „Máme nasmlouvan­ých přes dvacet maturáků. Všechny by s tímhle rozhodnutí­m padly a pro nás by to znamenalo statisícov­é ztráty. S kompenzací od státu bych nepočítal, protože oni přece nic nezavírají, jen omezují. Takhle šalamounsk­y to určitě budou prezentova­t,“rozčilil se Stráský.

Prymulovy prázdniny

Teď doufá, že omezení otvírací doby nepotrvá příliš dlouho a nepoznamen­á ho to ekonomicky natolik, aby bar už znovu neotevřel. Prymula nicméně večer v České televizi ujistil, že opatření zavedou na čtrnáct dnů, a pokud začne nakažených ubývat, zase je operativně zruší. Alespoň dětem udělal nový ministr včera radost. Ředitelům doporučil, aby jim v pátek 25. září dali volno. Nejde o nic jiného než na jeden den zastavit šíření viru ve školách. „Diskutujem­e o tom. Jsou mezi námi ředitelé, kterým se to nelíbí,“přiznal šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Pokud by to ale mělo oddálit uzavření škol, je to podle něj menší zlo, a proto ve své škole v pražských Klánovicíc­h ředitelské volno vyhlásí. „Doufám, že právě tímto minimálně oddálíme přechod na distanční výuku a uzavírání škol,“doplnil Černý.

Zato třeba děti ze ZŠ Věry Čáslavské v Praze 6 volno v pátek zřejmě nedostanou. „Myslím si, že nápad je to dobrý, ale není to úplně to, co situaci vyřeší. Moje škola využívat ředitelské volno nebude, protože jsme na tom dobře a jsme vděční za každý den, kdy můžeme učit,“míní ředitelka Helena Patáková.

Z plošného uzavření škol má Patáková strach. Žáci její školy domácí výuku příliš dobře nenesli. Počáteční radost z toho, že jsou doma, brzy vystřídal stesk po kamarádech. Dětem navíc na distanční výuce chyběl řád a disciplína.

I z toho toho důvodu je podle Patákové páteční volno vhodné pouze pro školy, v nichž mají větší počet nakažených žáků a učitelů. „Prodlouží se jim doba, kdy mohou alespoň chvilku zůstat doma. Teď řádí i jiné virózy,“dodala Patáková.

Prymula si obavu pedagogů a rodičů uvědomuje a přislíbil, že uzavření prvních stupňů základních škol je až krajní varianta. „Některá opatření dělat musíme. To asi nejcitlivě­jší je případné zavírání škol, což nikdo nechce a nepřejeme si to. Pokud to bude jen trochu možné, tak se vůbec nebudou zavírat první stupně základních škol,“sdělil Prymula.

To asi nejcitlivě­jší je případné zavírání škol, což nikdo nechce a nepřejeme si to

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Se mnou přicházejí omezení Nový ministr zdravotnic­tví Roman Prymula se včera po jmenování ujal úřadu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Se mnou přicházejí omezení Nový ministr zdravotnic­tví Roman Prymula se včera po jmenování ujal úřadu.
 ??  ??
 ??  ?? Kateřina Vaníčková
Kateřina Vaníčková
 ??  ?? Dominika Hromková
Dominika Hromková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia