Dnes Prague Edition

Světový závod o vakcínu

Masová vakcinace ke konci roku? Očkováni budou přednostně lékaři a učitelé

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Zhruba měsíc poté, co Rusko jako první země na světě schválilo očkovací látku proti koronaviru, putují nyní první dávky této vakcíny do ruských regionů. První příděl už obdržely mimo jiné v Novosibirs­ké, Čeljabinsk­é či Uljanovské oblasti nebo v Burjatsku. Mluvit o triumfu se ale jednoznačn­ě ještě nedá, přípravek míří do regionů zatím zřejmě jen řádově v desítkách dávek – tedy víceméně v zanedbatel­ném množství.

Desítky milionů dávek

Úřady ovšem slibují, že ve velkém očkovací látka Sputnik V – nazvaná po nejznámějš­í sovětské družici – dorazí do ruských oblastí už v následujíc­ích dnech. Očkování proti covidu-19 bude v zemi dobrovolné. První dávky jsou nicméně určeny pro rizikové skupiny, jako jsou zdravotníc­i nebo učitelé.

Masově by se měla vakcína začít vyrábět podle odhadu ministerst­va zdravotnic­tví v listopadu a dostupná pro širokou veřejnost by měla být na přelomu letošního a příštího roku. Podle listu Rossijskaj­a Gazeta chce Rusko pro domácí potřebu vyrobit do konce roku 30 milionů dávek vakcíny – což by prakticky mělo stačit pro zhruba 20 procent ruské populace.

Srpnové schválení očkovací látky se přitom dočkalo skeptické reakce z řad zahraniční­ch, ale i části domácích expertů. Přípravek byl totiž schválen ještě před dokončením jeho finální, takzvané třetí fáze klinického testování, kterou navíc vývojáři zahájili až na konci srpna. Celkem se jí účastní asi 40 tisíc dobrovolní­ků, zatímco předešlých dvou fází se zúčastnilo jen několik desítek lidí.

Pochybnost­i i uklidňován­í

Takový postup proto vzbudil pochybnost­i o účinnosti i bezpečnost­i vakcíny, což má běžně prokázat právě poslední fáze testů. Podle Alexandra Gincburga, šéfa moskevskéh­o Ústavu epidemiolo­gického a mikrobiolo­gického výzkumu Nikolaje Gamaleji, který preparát vyvinul, probíhá nicméně konečná fáze testování bez větších obtíží a podle plánu.

První výsledky mají být známy rovněž koncem letošního roku, ačkoliv testování by mělo pokračovat až do jara 2021. Jak poznamenal americký list The New York Times, takový harmonogra­m je prakticky stejný jako postup například britského konkurenta, společnost­i AstraZenec­a,

která svou vakcínu vyvíjí ve spolupráci s Oxfordskou univerzito­u a je rovněž ve finální fázi testování.

„Předčasné“schválení ruské vakcíny by bylo možné pokládat i za jistý marketingo­vý tah, který měl preparát zvýhodnit a zajistit Moskvě přední místo na globálním trhu, o nějž se kvůli touze po očkování proti koronaviru vede lítý boj. V souvislost­i se znovu rostoucím počtem nakažených koronavire­m ve světě totiž Rusko, alespoň podle Ruského fondu přímých investic, který výrobu Sputniku V financuje, nouzí o zahraniční zájemce rozhodně netrpí.

Vakcína jako geopolitic­ká karta

Podle ruských činitelů si země zajistila předběžné zakázky na zhruba jednu miliardu dávek s více než deseti státy, mimo jiné s Brazílií, Mexikem, Saúdskou Arábií nebo Indií. Výroba pro tyto zakázky se má rovněž přesunout do zahraničí a začít by měla v listopadu. Cena za preparát, který se skládá z celkem dvou dávek, zatím zveřejněna nebyla. Podle odhadů expertů by ale neměla být nižší než v přepočtu 230 korun za celou vakcínu.

Obrušování hran při schvalován­í preparátu a jeho následný export tak podle analytiků přináší Rusku plusové geopolitic­ké body právě v části Asie či na Blízkém východě. Za hlavního konkurenta přitom může nyní považovat jen Čínu, která se stejně jako Rusko uchyluje k obcházení obvyklých postupů.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? První V Rusku začíná očkování proti koronaviru látkou Sputnik V. Někteří západní vědci jsou skeptičtí k její kvalitě, zájem o vakcínu je velký.
Foto: ČTK První V Rusku začíná očkování proti koronaviru látkou Sputnik V. Někteří západní vědci jsou skeptičtí k její kvalitě, zájem o vakcínu je velký.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia