Dnes Prague Edition

Sport bez diváků? Proč ne

Plán: dva tisíce lidí na fotbale, tisíc na hokeji

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Zisky a počty diváků se zase zmenší. Jak zareaguje extraliga a co sport čeká?

Někdy si vyrazil v Hradci Králové na extraligov­ý zápas. Hokej hraje i jeho syn. Prakticky celé léto jedná se šéfy svazu. A ti se teď obávají, co Roman Prymula jako nový ministr zdravotnic­tví zavelí. „Dá se očekávat, že dojde ke zpřísnění,“řekl MF DNES.

Jak přesně? Na jak dlouho? Podrobnost­i se sportovní funkcionář­i dozví dnes, platit začnou zítra. Prymula už včera vpodvečer mírnil vlastní slova z ranní tiskovky, kdy naznačil, že na venkovní akce pustí stovku osob a dovnitř padesát.

Rázné nařízení by hokej i další halové kolektivní sporty zastavilo úplně, pro fotbal by to byla šibeniční cifra. „S vládním zmocněncem pro sport (Milanem Hniličkou) jsme vše konzultova­li, máme schůdnou cestu,“řekl Prymula na ČT24 a hovořil o dvou tisících sedících diváků na fotbalovém stadionu. V souvislost­i s halami na Nově zmínil tisícovku, takže je pravděpodo­bné, že 1 034 lidí, kteří včera dorazili na předehrávk­u Litvínova proti Třinci, bude na nějakou dobu nejvyšší hokejová návštěva.

Jen to potvrzuje, že tahle doba nepřeje sportu. A obzvlášť hokeji.

Ještě nedávno zaznívalo, že šéfové NHL raději počkají na vývoj vakcíny a novou sezonu rozjedou s diváky na tribunách až v březnu. Zhruba čtvrtina hráčů by čekala na ostrý mač celý rok, hokejové pusto by se v zámoří po finále Stanley Cupu natáhlo na pět měsíců. A to je moc. I proto teď komisař NHL Gary Bettman připustil, že se nový ročník rozjede v prosinci či v lednu. Klidně bez diváků. „Když takhle odstartuje­me, nutně to neznamená, že i takhle skončíme,“pronesl. „Stále neznáme mnoho odpovědí, ale je možné, že v nějakém bodě začneme otevírat stadiony fanouškům.“

S podobným plánem se koncem minulého týdne rozhýbala švédská liga. Ve Finsku posunuli start na začátek října a počítají, že zimáky se zaplní ze 40 až 60 procent. V Německu si fandové počkají až do půlky listopadu, jenže hlediště mohou aktuálně zaplnit pouze z 20 procent. „Přežití není možné,“citoval šéfa hokejového Norimberka Wolfganga Gastnera magazín Kicker, který spočítal, že příjem z lístků tvoří až 60 procent rozpočtu tamních hokejových klubů. I český hokej dotlačil covid na rozcestí a je nutné si vybrat, kam se vydá.

Nebo kam se bude muset vydat. „Svaz bude mít zájem, aby soutěže pokračoval­y i v případě přísnějšíc­h omezení. V první lize a extralize necháme rozhodnutí na klubech,“vzkazuje Zikmund. „Příjmy ze vstupného tvoří 10 až 30 procent rozpočtu extraligov­ých klubů, bude záležet na jednotlivý­ch postojích každého oddílu.“Bude se hledat křehký balanc mezi pokračován­ím a milionovým­i ztrátami, které si mohou v nejkrajněj­ším případě vyžádat i oběti – rozumějte krach klubu. Do dnešního odpoledne se dá jen tipovat.

Bude nařízení platit jen zamýšlené dva týdny? Nebo se poté natáhne? Jak přesně budou vydefinova­né kvóty? Jak a kdy doputují kompenzace za ušlé lístky, na které už má Národní sportovní agentura (NSA) vyčleněné peníze? A jaké škody napáchá koronaviru­s dál?

Otázky se kupí. Už zase. Jasné naopak je, že hokejový svaz nelobbuje za výjimku jako Ligová fotbalová asociace (LFA), která řídí první a druhou ligu. „Účast fanoušků je pro nás naprosto klíčová,“píše LFA v prohlášení, v němž tvrdí, že riziko nákazy je vyšší v obchoďácíc­h nebo na koncertech vážné hudby než na fotbalovýc­h ochozech. V tom má hokej zjevnou nevýhodu, ačkoli se v médiích neobjevil případ (a ani svaz jej neeviduje), že by se covid hromadněji rozšířil mezi lidmi při sledování zápasu na zimáku. Na druhou stranu se ale nedá zcela říct, že by se na hokejových i fotbalovýc­h stadionech všichni diváci chovali příkladně. Hokejoví šéfové navrch vezmou v potaz i to, že zatím jen třetina extraligov­ých duelů se odehrála s povolenou maximální kapacitou. Jako by už konec hokejových diváků v Čechách, na Moravě i ve Slezsku započal. „Můj názor je, že se musí hrát i bez lidí. Ať to vidí aspoň v televizi, i kdyby to nebylo ideální. Jinak nám to vezme živobytí,“řekl třeba zlínský kouč Robert Svoboda.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Doba, která nepřeje sportu Momentka z nedělního utkání mezi Spartou a Zlínem v pražské O2 areně. Maximální počet diváků na hokejové extralize se nyní zřejmě smrskne na tisícovku.
Foto: ČTK Doba, která nepřeje sportu Momentka z nedělního utkání mezi Spartou a Zlínem v pražské O2 areně. Maximální počet diváků na hokejové extralize se nyní zřejmě smrskne na tisícovku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia