Dnes Prague Edition

Ve volebních komisích zaskočí úředníci a hasiči

-

Česko čeká další koronaviro­vá zkouška, která tentokrát otestuje jeho volební systém. K volbám jsou totiž kromě voličů potřeba také tisíce členů volebních komisí.

A komisaři mohou kvůli strachu z nákazy chybět. MF DNES oslovila třicítku měst. Podle vyjádření radnic aktuálně zhruba každé čtvrté začíná řešit problémy se znatelným odlivem členů v komisi. Průběh voleb však ohrožen není.

Problémy zaznamenal­i například v Karlových Varech. „Nejen že lidé svou účast v komisi ruší, ale také třeba nedorazí na ustavující jednání volební komise,“popisuje tiskový mluvčí města Jan Kopál. Aby město naplnilo stavy, potřebuje 306 přísedícíc­h. Aktuálně jsou ve Varech v situaci, kdy se jim dvacet lidí definitivn­ě omluvilo a dalších čtyřicet nedorazilo na ustavující jednání komise. Shánějí proto další zájemce. „Je to o to nevděčnějš­í, že kromě členů komisí, kteří za dvoudenní sezení v rouškách alespoň dostanou nějakou tu korunu, potřebujem­e pro případ nouze i několik desítek náhradníků. Ti, pokud nevypadne dost členů, nedostanou kromě morálního ocenění nic,“vysvětluje Kopál.

Odměna pro členy komise je letos vyšší než v předchozíc­h letech. Řadový člen si přijde na 1 800 korun. Odměna pro předsedu činí 2 200 korun a 2 100 korun dostanou zapisovate­lé a místopředs­edové. Pokud se bude konat druhé kolo senátních voleb, zvýší se řadovým členům odměna o 700 korun a ostatním o 1 000 korun. Komplikace řeší i další velká města, třeba v Olomouci

ubylo deset procent členů komise, podobně je na tom i Liberec.

Pokud se člověk rozhodne, že v komisi nakonec nezasedne, své rozhodnutí radnici odůvodňova­t nemusí. Přesto často své stanovisko ze slušnosti vysvětlí. Zástupci měst se shodují na tom, že mezi obvyklé omluvy patří strach z nákazy a také hygienická opatření.

„V roušce tam sedět nebudu“

Třeba ve Frýdku-Místku do volebních příprav nezasáhly jen obavy, ale i přímo choroba samotná. „Pět členů je nově pozitivníc­h na covid-19. Ostatní členové odříkají z důvodu zakrytí obličeje rouškou po celou dobu přítomnost­i ve volební místnosti, což by mnozí ze zdravotníc­h důvodů nezvládli,“vysvětluje tisková mluvčí města Jana Matějíková. Situaci se město snaží řešit všemi dostupnými prostředky.

„Delegujeme nové členy z řad zaměstnanc­ů magistrátu, jejich rodinných příslušník­ů a známých. Pomalu si vytváříme další rezervu náhradníků,“popisuje Matějíková.

K podobné strategii musel už přistoupit například Liberec a další města se na problémy připravují. V případě neřešiteln­ých situací by měl vypomoci stát.

„Máme to zajištěno pomocí krajského úřadu. V případě nedostatku by nastoupili úředníci či armáda,“popisuje hejtman kraje Vysočina a místopředs­eda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek.

Na ministerst­vu vnitra již existují standardiz­ované návody na tyto situace. „Předpoklád­ám, že zástupci bezpečnost­ních složek by nám byli uvolněni na jedno dopoledne a jedno odpoledne,“dodal Běhounek.

Ministr vnitra Jan Hamáček se navíc v polovině září obrátil v dopise na dobrovolné hasiče se žádostí o případnou spolupráci.

„Část lidí váhá a čeká, jak se bude vyvíjet situace s počtem nakažených a jak bude zajištěna hygiena přímo u voleb. Může se stát, že někdo ve středu před volbami řekne, že nepřijde,“dodal Běhounek.

 ??  ??
 ??  ?? V Pardubicíc­h v pátek probíhal nácvik drive–in voleb z auta. Nechyběly ani cedule s pokyny (ve výřezu). 2x foto: Radek Kalhous, MAFRA
V Pardubicíc­h v pátek probíhal nácvik drive–in voleb z auta. Nechyběly ani cedule s pokyny (ve výřezu). 2x foto: Radek Kalhous, MAFRA
 ??  ?? Karolína Novotná
Karolína Novotná
 ??  ?? Ondřej Krutilek
Ondřej Krutilek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia