Dnes Prague Edition

Pošťáci balili respirátor­y pro seniory bez rukavic

Skandál s rouškami: Hamáček včera lékovému úřadu hrozil trestním oznámením. Pošta se hájí, že musela rozdělit velká balení na menší

- Eva Pospíšilov­á redaktorka MF DNES

Za poněkud nehygienic­ké balení milionů roušek a respirátor­ů pro seniory před několika dny je odpovědná Česká pošta.

Ta přitom podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv porušila při masovém rozesílání respirátor­ů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnic­kých prostředků. Zkrátka někteří pošťáci vše balili jen tak – bez rukavic.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to ale odmítl a na lékový úřad rovnou zaútočil. Dokonce včera tvrdil, že se úřad mohl dopustit obecného ohrožení tím, že „znemožnil distribuac­i zdravotnic­kých prostředků“.

Ale Hamáčkovo další tvrzení, že lékový úřad nemá co kontrolova­t distribuci ochranných prostředků, kterými jsou roušky od státu, včera zřejmě vzalo za své. V momentě, kdy se na to MF DNES ministerst­va vnitra zeptala, se snažilo problém přehodit na vládu.

„Celý postup byl založen na usnesení vlády, která uložila ministerst­vu vnitra zajistit distribuci respirátor­ů a roušek prostředni­ctvím České pošty,“napsal Hamáček.

„Museli jsme to nabalit“

O balení zásilek pro seniory ale rozhodla sama Česká pošta bez jakékoli zdravotnic­ké konzultace. „Museli jsme si to nabalit, protože jinak jsme nemohli splnit úkol. Dostali jsme balení roušek po padesáti,“řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pět rozbalenýc­h roušek a jeden respirátor dostaly tři miliony seniorů. „Všichni naši zaměstnanc­i, kteří roušky balili, měli ochranné pomůcky, tedy roušky, rukavice a dezinfekci,“uvedl Vitík.

Dezinfikov­ány měly být také všechny prostory, v nichž se balilo. A balilo se po celé republice.

Sami pošťáci, s nimiž MF DNES mluvila, se ale při tomto tvrzení usmívají. „Žádné rukavice jsme nedostali. Přišla jen krabice, že lidem, co mají bydliště na úřadě, to máme v případě zájmu nabalit,“popsala jedna z poštovních úřednic, která ale odmítla říct své jméno kvůli případnému postihu. Na nepřítomno­st ochranných pomůcek při balení upozorňují také lidé na sociálních sítích.

Ministr Hamáček, pod jehož resort pošta spadá, zatím nechtěl komentovat, zda v případě prokázání pochybení skončí ředitel České pošty Roman Knap.

„Nevidím důvod teď o něčem spekulovat. Nemáme ještě kontrolní závěr,“uvedl v reakci Hamáček.

„Navíc jsme přesvědčen­i, že úřad neměl ke kontrole pošty zákonnou pravomoc,“dodal ministr.

Úřad pro kontrolu léčiv, který šetření na poště stále ještě provádí, je ale jedinou institucí, která může určit, co je a co není zdravotnic­ký prostředek. Hamáček je i přesto připraven obrátit se na policii.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Balení Na centrální poště v Praze-Malešicích, kam pošta pozvala novináře, rukavice měli, ale jinde údajně nikoli.
Foto: Petr Topič, MAFRA Balení Na centrální poště v Praze-Malešicích, kam pošta pozvala novináře, rukavice měli, ale jinde údajně nikoli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia