Dnes Prague Edition

Praha vyhání karikatury z mostu

- Klára Burešová reportérka MF DNES

PRAHA Bez pandemie by se teď na Karlově mostě kvůli davům lidí nedalo pohnout. Kdo chce za běžné turistické sezony přejít z Malé Strany na Staré Město, musí už desítky let kličkovat mezi stánky s prapodivno­u výtvarnou tvorbou.

Průchodnos­t mostu snižují hlavně prodejci, kteří návštěvník­ům nabízejí všelijaká umělecká díla – od karikatur celebrit až po smaltované náušnice a zdobené krabičky s kapesními hodinkami.

Na mostě není k hnutí, proto chce Praha snížit počet prodejních míst, která mají umělci k dispozici.

„Dozvěděli jsme se, že se jedná o tom, jestli na most v tom množství, ve kterém tam jsme, patříme,“říká Roman Kotrč ze Sdružení výtvarníků Karlova mostu, které si od města památku pronajímá. Sdružení dál poskytuje stánkařům licence a vybírá od nich poplatky za využití plochy.

O záměru pražský magistrát sdružení informoval na začátku září na schůzce, kde obě strany měly původně řešit odpuštění poplatku za zábor mostu kvůli koronaviro­vé krizi. „Místo abychom se zaobírali touto otázkou, tak se tam probíralo, co tam děláme a jak nás víc omezit,“pokračuje Kotrč.

Praha ale oponuje tím, že se snaží vrátit most nejen turistům, ale i místním. „Myslíme si, že díky doufejme dočasnému snížení počtu turistů nyní nastal ten pravý čas zamyslet se nad dalším směřováním dominanty Prahy, Karlova mostu. Aby se na jedné straně ve městě podporoval udržitelný turismus a současně mohl most sloužit Pražanům,“říká radní pro cestovní ruch Hana Třeštíková. „Pražanům chceme vedle návštěvník­ů města nabídnout, aby si jeho krásu, vyhlídky a pěší cestu mezi Malou Stranou a Starým Městem mohli také užít,“dodává Třeštíková. Jednání budou pokračovat.

Sedm umělců na celém mostě

Na Karlově mostě se během hlavní sezony nachází až 90 výtvarníků, hudebníků a prodejců. Mimo turisticko­u špičku jich tam bývá kolem čtyřiceti. I oni teď doplatili na příchod koronaviru a úbytek návštěvník­ů. Včera jich na mostě bylo sedm, minulý víkend dvanáct.

Za den nevydělají téměř nic, zastaví se u nich pár zákazníků. Řada z nich se proto diví, že město chce problém řešit právě teď. „Bylo by lepší s podobnými opatřeními, ať už jsou jakákoliv, počkat třeba rok, protože řada podnikatel­ů, živnostník­ů a umělců pravděpodo­bně nebude mít šanci to ekonomicky přežít,“ souhlasí Jiří Chvojka ze sdružení SOHO, které spojuje podnikatel­e na Praze 1.

Jestli vůbec umělci a jejich tvorba na most patří, je předmětem dlouhodobé­ho sporu. „Od začátku, kdy jsme na Karlově mostě, tak se vždycky objevovaly názory, jestli tam výtvarníci mají, nebo nemají být,“říká Kotrč.

Lidé se vyhraňují hlavně proti karikaturi­stům a jejich portrétům, které považují za kýč. Jiným obyvatelům a návštěvník­ům naopak přítomnost výtvarníků nevadí. Městská společnost Prague City Tourism

uznává, že část tvorby se na památku nehodí.

„Prostředni­ctvím našich produktů se snažíme kultivovat cestovní ruch v metropoli. Některé z předmětů, které se prodávají na mostě, tam podle mě nepatří,“říká mluvčí společnost­i Klára Malá.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Galerie na mostě Magistrát chce snížit počet umělců prodávajíc­ích obrázky na Karlově mostě, aby se tam dalo projít.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Galerie na mostě Magistrát chce snížit počet umělců prodávajíc­ích obrázky na Karlově mostě, aby se tam dalo projít.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia