Dnes Prague Edition

Magnát, který nazval čínského vůdce klaunem, dostal 18 let

- — Ladislav Kryzánek

Jen pár dní poté, co v Pekingu proběhlo pompézní divadlo, na němž se vůdce Si Ťin-pching nechal oslavovat za úspěšné zvládnutí koronaviru, se v Číně odehrálo další dokonale zrežírovan­é představen­í. Tentokrát u pekingskéh­o lidového soudu. „Doživotní prezident“stál nyní v pozadí. Hlavním aktérem byl miliardář a realitní magnát Žen Č’-čchiang, který právě Si Ťin-pchinga kritizoval za přístup k pandemii. Nepřímo ho nazval „klaunem, který je nahý“. Od soudu odešel s trestem osmnácti let vězení.

Devětašede­sátiletý exšéf společnost­i Huayuan Property byl odsouzen za všechno možné, od korupce po přijímání úplatků a zneužití pravomoci. Přestože se před soudem k vině přiznal, nejspíš v očekávání mírnějšího trestu, většina pozorovate­lů se v reakcích shodovala na tom, že se v prvé řadě jednalo o pomstu za „drzost“, s níž si dovolil vystoupit proti nedotknute­lnému vůdci, a o zjevné varování všem případným kritikům. „Pokus o rozštěpení strany“, jak tomu v Číně říkají, komunisté zkrátka neodpouště­jí.

Žen nejspíš nebyl žádný beránek. Ostatně ke svým miliardám se dopracoval jako dlouholetý loajální člen vládnoucí partaje. Je „rudý v druhé generaci“, jak se říká potomkům vysokých funkcionář­ů. Podle zdrojů časopisu Time vyjádřili jeho přátelé pochybnost­i o korupčních obviněních s poukazem na to, že jeho společnost předtím, než Žen z funkce odstoupil, prošla schváleným auditem.

Není zcela jasné, co miliardáře nakonec dovedlo k postavení „odpadlíka“. Oficiální čínská média psala o porušení disciplíny, což je narážka na nerespekto­vání jednoho ze svatých přikázání Si Ťin-pchingovy doktríny z roku 2015, jež hlásá jako hlavní ctnost stranickou poslušnost.

Poté, co Žen před čtyřmi lety odsoudil požadavek vůdce na bezmeznou loajalitu médií ke straně a byl za to následně z partaje vyloučen, si vybudoval reputaci poměrně ostrého komentátor­a na sociální síti Weibo. Měl až 37 milionů sledujícíc­h. Téměř s jistotou je rovněž autorem anonymního eseje, jenž se objevil na webových stránkách společnost­i China Digital Times sídlící v USA. Varoval před nebývalou koncentrac­í moci, stavěl se proti cenzuře a „velkého vůdce“bez přímého uvedení jeho jména popisoval jako „klauna, který je nahý, ale stále odhodlaný hrát si na císaře“. Brzy nato Žen Č’-čchiang zmizel neznámo kam. Objevil se až teď u soudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia