Dnes Prague Edition

Karanténa dělí Madrid: Je to rasismus?

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Ve Španělsku v těchto dnech přibývá nových případů nákazy koronavire­m nejrychlej­i v západní Evropě. A v celé zemi jsou na tom nejhůř chudinské městské čtvrtě. Ve více než třímiliono­vém Madridu je na movitém severu metropole šestkrát méně případů covidu-19 než na jižním okraji města, kde mají lidé nižší příjmy a převažují mezi nimi přistěhova­lci.

Španělská metropole se přitom podílí zhruba třetinou na celkovém počtu úmrtí na koronaviru­s, který už v zemi přesáhl 30 tisíc. Proto šéfka tamního regionu Isabela Díazová Ayusová vyhlásila nová opatření, která zahrnují restrikce v zasažených čtvrtích. Je v nich omezen přístup do parků a veřejných prostor, sejít se může maximálně šest lidí, restaurace musí zavírat v deset večer. To zvedlo bouři odporu.

Demonstran­ti, kteří se shromáždil­i zprvu na náměstí Puerta del Sol v madridském historické­m centru, později i na kraji metropole, nesli hesla o „diskrimina­ci“a „rasismu“.

„Namísto aby chránili nejzranite­lnější obyvatele našeho města, sáhli po stigmatiza­ci, vyloučení a teritoriál­ní diskrimina­ci,“stojí v prohlášení demonstran­tů, ze kterého citoval deník El País. Žádají lepší zdravotní péči a zrušení karantény, která se bezprostře­dně dotýká zhruba 850 tisíc lidí.

„Vrážejí tím klín mezi rodilé Španěly a přistěhova­lce,“kritizuje opatření Miguel Montoya, jeden z demonstran­tů.

Místní úřady ale argumentuj­í, že uzávěra nejrizikov­ějších oblastí je jedinou cestou, jak zpomalit šíření nákazy. Etnická skladba nehraje při zavádění opatření žádnou roli. Vychází se ze strohé matematiky. Opatření se týkají všech oblastí, kde se objeví více než 1 000 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

„Jasně uvádíme, že jde o oblasti s nejvyšším výskytem infekce,“prohlásil Enrique López, regionální ministr spravedlno­sti. „Svolat protesty právě teď, kdy se chceme šíření nákazy vyhnout, je vysoce neodpovědn­é,“uvedl.

Také starosta Madridu José Louis Martinez-Almeida vyloučil, že by opatření mělo diskrimina­ční charakter. „Nejsou žádní prvořadí a druhořadí občané, v tuto chvíli musíme držet všichni spolu,“napsal na Twitteru.

Demonstran­ty ale nepřesvědč­il. Ti dál požadují rezignaci Isabely Díazové Ayusové, mimo jiné i kvůli jejímu výroku, že velké rozšíření viru v chudších oblastech je do velké míry způsobeno životním stylem imigrantů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia