Dnes Prague Edition

USA: protesty míří do bělošských čtvrtí

Sundej vlajku, nebo ti vypálíme dům. Radikálové vytahují lidi z domovů a nutí je, aby „spontánně“pochodoval­i s nimi proti brutalitě.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PORTLAND Demonstrac­e proti policejní brutalitě, jak to nazývají protestují­cí i média, začínají být docela brutální i vůči Američanům, kteří sedí doma.

V Portlandu po čtyřech měsících protestů a výtržností v centru zamířili demonstran­ti do převážně bělošských rezidenční­ch čtvrtí, kde si drsně vynucují, aby obyvatelé projevili loajalitu hnutí Black Lives Matter.

Klasický minipříběh vylíčil v New York Times Terrence Moses, jenž v jedné takové čtvrti bydlí. Za tmy sledoval skandující dav několika set lidí, jak se při procházení ulicí zastavil u souseda, který se v jejich očích dopustil těžkého hříchu: měl před domem vlajku, jak to Američané běžně dělají. Ale teď zřejmě radikálové ve vlajce vidí symbol prohnilého řádu. „Bylo to v duchu: jak sis to mohl dovolit?!,“uvedl Moses. „Pak mu řekli, ať ji sundá. A že se vrátí a vypálí mu dům.“

Moses s dalšími místními lidmi vytvořili řetěz, aby zabránili demonstran­tům přiblížit se k domu.

Pikantní na tom všem je, že Moses je černošský aktivista řídící neziskovou organizaci, zatímco rozhořčení demonstran­ti byli téměř všichni mladí běloši.

Není to ojedinělý jev: pochody v Portlandu i jinde stále častěji míří do čtvrtí obývaných obvykle bělochy, kde demonstran­ti s hlásnými troubami nutí místní, aby vyšli a projevili svoji podporu.

Zatímco New York Times to opisuje slovy, že „některé protesty nabírají osobní a konfrontač­ní přístup“, Moses bez obalu mluví o „terorizová­ní lidí nucených dělat něco, co nechtějí“.

Je to jev, který se teď šíří Amerikou. Agresivněj­ší demonstran­ti cílí na obyčejné lidi. Nedávno dav ohrožoval ženu ve Washington­u, která odmítla zvednout na vyžádání pěst jako symbol podpory – nebo podvolení se. Nebyla sama, ale dělo se to i v jiných městech. Obvykle jsou terči lidé v restaurací­ch.

Šíří se však i nátlakové pochody k domům, kde bydlí politici. Naposledy to bylo v noci na včerejšek, kdy se demonstran­ti se zvonci a houkačkami shromáždil­i uprostřed noci u domu čelného republikán­a Lindsey Grahama. Cestu jim musela zablokovat policie. Předtím takto v minulých týdnech obklíčili a občas i posprejova­li domy starostů řady měst.

„Už se nevyspíte!“

Lidé v rezidenční­ch čtvrtích se podle hlasů v New York Times bojí, že boj za lepší zítřky pronikne až k nim. „Vypadá to asi takhle: Probuďte se, probuďte se, musíte jít na ulici a protestova­t,“cituje list jednoho obyvatele Portlandu.

Krajní levice se to snaží vysvětlit frustrací, že se nepřidávaj­í všichni, zatímco ti rozumnější mezi protestují­cími poukazují na to, že obtěžování běžných občanů v jejich domovech je přesně tím, co odrazuje.

Ale radikálové a naivní idealisté uvázlí v pasti vlastních představ se těžko nechají přesvědčit. Dobře to ukazuje líčení aktivistky Lindsey Murphyové v New York Times o tom, jak se bílí obyvatelé jedné vilové čtvrti přidávali, pochodoval­i a skandovali. „Byli to téměř bezvýhradn­ě běloši pochodujíc­í nejběloššt­ější čtvrtí Portlandu a skandující Na černošskýc­h životech záleží a Černé životy jsou úžasné.“

Zřejmě této orwellovsk­é scéně připomínaj­ící vynucené projevy loajality různých totalitníc­h režimů upřímně věřila a nenapadlo ji, že místní pochodoval­i třeba ze strachu a přinucení.

Jak píše New York Times, tato taktika se šíří za situace, kdy protestům dominují běloši včetně anarchistů a podporovat­elů antify, což je uskupení militantní krajní levice. A tak je před akcí k dispozici i podnětná literatura typu Proč rozbíjet okna, Chci zabíjet poldy až do smrti či Trosky teď, mír potom aneb anarchistů­v úvod do palných zbraní.

Mnozí demonstran­ti působí zlověstným dojmem, nosí neprůstřel­né vesty a na hlavách mají motocyklis­tické helmy.

A aby bílí obyvatelé vycházeli ze svých domů ještě dobrovolně­ji a přidávali se k bojům za lepší svět ještě uvědomělej­i a spontánněj­i, demonstran­ti jim pod okny podle New York Times skandují: „Nikdy se pořádně nevyspíte, budeme to dělat každou noc.“

 ?? Foto: ČTK ?? Anarchie, násilí Řádění v ulicích organizuje často antifa.
Foto: ČTK Anarchie, násilí Řádění v ulicích organizuje často antifa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia