Dnes Prague Edition

Ze státních peněz vzniknou čtyři desítky přístavišť

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ještě do konce roku se začnou stavět nová přístavišt­ě v Mělníku, Čelákovicí­ch nebo Nymburku. Rostoucímu počtu zájemců o rekreační plavbu plánuje státní Ředitelstv­í vodních cest (ŘVC) postavit na čtyři desítky přístavišť. Zatímco v minulých letech státní investorsk­á organizace zvyšovala zejména atraktivit­u jihomoravs­kého Baťova kanálu, nyní se pozornost obrací ke středočesk­ým úsekům Labe a Vltavy.

Právě do středních Čech by tak mělo směřovat nejvíce peněz zhruba ze stovky milionů korun, které má ředitelstv­í ročně vyčleněné na výstavbu přístavů a kotvišť pro sportovní a rekreační lodě. Nově zde má vzniknout celkem čtrnáct přístavišť, patnáct dalších lokalit si ŘVC nechává v záloze pro další roky, uvedl ředitel státní investorsk­é organizace Lubomír Fojtů.

Například zmiňované přístavišt­ě v Mělníku bude sloužit pro zakotvení asi dvacítky plavidel a mělo by se začít stavět v prosinci. Podobně jako ostatní připravova­ná infrastruk­tura bude vybaveno přípojkou elektrické energie a zdrojem pitné vody, což bude podle mluvčího ŘVC Jana Bukovského novým standardem pro nově plánovaná přístavišt­ě.

Výtahy za miliardy

Státem provozovan­é přístavy, kde je možné dlouhodobě kotvit, jsou zatím dva. Konkrétně jde o rekreační přístavy v Hluboké nad Vltavou a v Petrově na Baťově kanálu. K tomu ŘVC na tuzemských řekách provozuje dvanáct přístavišť, kde je možné zakotvit krátkodobě.

Kromě drobných staveb přístavišť, které v průměru vycházejí asi na dvě desítky milionů korun, se na Vltavě dlouhodobě chystá výstavba dvojice lodních výtahů schopná přes hráze orlické a slapské přehrady převézt až čtyřicetim­etrová plavidla. Zatím totiž k přepravě přes hráz na Slapech slouží traktor s přívěsem a na Orlíku mnohem menší lodní výtah, který Povodí Vltavy nedávno začalo modernizov­at. Oběma způsoby je ale možné přepravit jen menší lodě. Kapacita stávajícíh­o orlického zdvihadla je limitována hmotností 3,5 tuny a délkou lodě osm a půl metru.

Blíže k výstavbě je z obou nových obřích výtahů ten níže po proudu. „Už je vydáno územní rozhodnutí a v roce 2022 počítáme se zahájením

Mezi další potenciáln­í lokality patří například Veltrusy, Županovice, Zvíkov, Podolsko nebo Třebenice. výstavby,“uvedl Fojtů. Ještě do konce roku ŘVC očekává, že dokáže vybrat projektant­a, který vytvoří dokumentac­i obří stavby, jež prostředni­ctvím výtahu a 45metrové vodní vany dokáže překonat téměř 55metrový rozdíl mezi výškou hladiny nad slapskou přehradou a řekou pod ní. V ideálním případě by tak první výletní parníky mohly hráz přehrady překonat v roce 2025.

Plán má řadu odpůrců

Jde ale o velice optimistic­ký odhad, který nepočítá s komplikace­mi během stavebního povolení. Kontroverz­ní plán splavnění Vltavy pro velká rekreační plavidla má totiž řadu odpůrců. Dalším problémem je i jeho financován­í. Na výstavbu infrastruk­tury pro rekreační plavbu totiž nelze na rozdíl od nákladní plavby využít evropské peníze. Předpoklád­ané 2,5 miliardy korun, které by slapské zdvihadlo mělo stát, tak bude muset stát zaplatit z vlastních peněz.

Podle Fojtů je navíc reálné, že soutěž na zhotovitel­e, kterou by chtělo ŘVC spustit do konce roku 2022, cenu zvedne. Cenový odhad je totiž už několik let starý a stavební práce zdražují.

I s vědomím toho, že by se celková cena za lodní výtah mohla vyšplhat na tři miliardy korun, nebude s financován­ím problém. Přestože je ŘVC z trojice státních investorsk­ých organizací zdaleka nejmenší, dostal i sektor lodní dopravy v posledních letech významně přidáno.

Pro letošní rok dostalo ředitelstv­í vodních cest na výstavbu vodních děl, přístavů a další infrastruk­tury celkem 1,4 miliardy korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia