Dnes Prague Edition

Rafaj musí skončit, ale transparen­tně

- Věnek Bonuš právník Rekonstruk­ce státu

Méně transparen­tně už to nejde. Šeptanda kolem závěru schůzky prezidenta Miloše Zemana s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petrem Rafajem je trapnou tečkou za netranspar­entním procesem jeho odvolávání. Můžeme jen doufat, že součástí jednání nebylo i jméno nového předsedy. Další politickou nominaci do čela ÚOHS si nemůžeme dovolit.

Rafaj údajně dostal od Zemana ultimátum, že má do konce září složit funkci. Protože odmítli schůzku komentovat, jsme odkázáni na neoficiáln­í informace od úředníků. Prezident netranspar­entním přístupem navazuje na pochybný způsob, jakým k odvolávání přistoupil­i premiér Andrej Babiš a vicepremié­r Jan Hamáček.

Důvody k odvolání Rafaje vyšly najevo již více než před rokem, kdy se objevily informace o ovlivňován­í přezkumu zakázky na mýtný systém a vyšetřován­í manipulace zakázek v městské části Brno-střed. Od té doby se korupční kauzy dál vršily.

Podle zákona o působnosti ÚOHS může být jeho šéf odvolán, když „narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce anebo narušuje nezávislos­t a nestrannos­t Úřadu“. Kauzy, v nichž je Rafaj namočen, jsou tak pro případné odvolání klíčové. Babiš i Hamáček si však s požadavky zákona hlavu nelámou a veřejně zmiňují irelevantn­í a přímo nezákonné důvody.

Premiér se odkazuje na výzvu Ústeckého a Libereckéh­o kraje či neziskovek. Krajům však vadí rozhodovac­í činnost ÚOHS, což zákonným odvolacím důvodem není. Výzva neziskovek naopak přesně ukazuje, proč došlo k naplnění odvolacích důvodů s ohledem na korupční kauzy. Premiér však s touto argumentac­í nijak nepracuje.

Hamáček k odvolání Rafaje přistoupil ještě hůř, když zmínil svůj soudní spor s ÚOHS ohledně zrušené zakázky na nákup policejníc­h vozů. Tím narušil nezávislos­t úřadu, který má vládu kontrolova­t, a vyslal nebezpečný signál: Budete-li rozhodovat proti mně, odvolám vás.

Návrh na odvolání podle zákona o ÚOHS vláda zřejmě nikdy nepodala. Místo toho si Babiš s Hamáčkem šli popovídat s prezidente­m, ten si zas popovídal s Rafajem a výsledkem je tajuplné očekávání rezignace, která možná přijde, možná ne.

Správně by se měla odvoláním zabývat vláda, usnesením zaujmout stanovisko a nechat zpracovat návrh na odvolání s odůvodnění­m. Ten by premiér zveřejnil a předložil prezidento­vi, který by posoudil, jestli byly odvolací důvody naplněny. Pojistka v osobě prezidenta má zaručovat, že nebude zasahováno do nezávislos­ti úřadu, který často vládní zakázky posuzuje.

Místo transparen­tního postupu jsme se však dočkali nedůstojné kabinetní politiky, která vybízí ke spekulacím, kdo co za Rafajův odchod zobchodova­l. Nejhorší by bylo, kdyby součástí dohody bylo i jméno nového předsedy. Mělo by naopak proběhnout otevřené výběrové řízení, kde by uchazeči představov­ali před odbornou komisí a veřejností své vize pro úřad a obhajovali své odborné a manažerské schopnosti. Nesmíme dopustit, aby o novém předsedovi mocného úřadu opět rozhodla zákulisní dohoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia