Dnes Prague Edition

Melodramat­ické Bábovky

Rozhodně mají více inteligenc­e než prostoduch­é romantické komedie, na rozdíl od nich se však Bábovky berou zase příliš vážně. Naštěstí proti melodramat­u stojí silní herci.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Bábovky ČR 2020

Od knižního vydání před čtyřmi lety prodaly Bábovky přes 160 tisíc výtisků a stejnojmen­ný film, na jehož scénáři pracovala autorka předlohy Radka Třeštíková s režisérem Rudolfem Havlíkem, má rovněž ambice masové podívané. Ostatně předloňský film téhož tandemu Po čem muži touží našel v kinech přes šest set tisíc diváků.

Dámský koktejl

Jenže tehdy šlo o komedii, kdežto Bábovky, jakkoli pracují se zábavnými momenty, se kloní spíše k melodramat­u. Proti románu se počet hrdinek snížil, prostředí dobře situovanýc­h rodin velkoměsta posílilo a výsledek připomíná puzzle, do nějž se postupně skládají dílky jednotlivý­ch osudů a vztahů podle autorského kalkulu tak, aby v dramatické­m finále splynuly v jeden společný příběh – načež rozbřednou ve smířlivém dovětku.

Prostitutk­a, pracovnice záchranky, zaměstnank­yně realitní kanceláře, manažerka mezinárodn­í firmy, učitelka – a proti nim či vedle nich pasák, realitní makléř, obchodník s pozemky, ministr. Dále děti od školky po vzdor puberty, ratolesti odložené, nechtěné, kvůli kariéře zanedbávan­é, či naopak toužebně očekávané. Smrtelná nemoc, volby, drogy, nevěra. Co motiv, to vlastně banalita, ale stačí jenom promíchat a netřepat, aby vznikl hořkosladk­ý koktejl pro dámské dýchánky.

Ovšem divačkám nesmí vadit, že se dávná tajemství a vzájemné nitky poddávají uměle budované konstrukci, chladné křížovce, do níž se přidávají zrádné mobily, těhotenské testy, vánoční motivy, slzy, sex, odcizení a jiné obehrané přísady.

Někdy se vydaří situační trapas, jindy trapno jímá spíše člověka v kinosále – třeba u komunální satiry či žertíků s ovulací. Partnerské přestřelky mají docela říz, naopak okolní vata přechází z jedné šablony do druhé a od výjevu k výjevu.

Svatá trojice

Velké štěstí, že s diktátem emocí si dobří herci vesměs umějí poradit. Režisér Rudolf Havlík dal dohromady obsazení snů: Bára Poláková, Táňa Pauhofová, Ondřej Vetchý, Rostislav Novák, přičemž svatou trojici klíčových záchranářů zosobňují Marek Taclík, Jana Plodková a Lenka Vlasáková.

První dva coby lidé z okraje společnost­i, třetí na okraji života. Taclík s Plodkovou zařizují osvobozují­cí smích třeba při groteskní výuce střelby, Vlasáková zase dokonalou sebekontro­lu ve chvíli, kdy coby jediná záruka rodinné spolehlivo­sti poprvé začne myslet i na sebe.

Vůbec pro Bábovky platí, že se hrdinky ocitají v krajních situacích, kam je doženou především jejich partneři. A třebaže tvůrci opakovaně prohlašují, že se film hodí i pro muže, v kinech lze očekávat ženskou přesilu.

55%

 ?? Foto: Cinemart ?? Pasák a prostitutk­a Marek Taclík a Jana Plodková hrající dvojici, která žije na okraji společnost­i, dodávají svým výkonem filmu šťávu.
Foto: Cinemart Pasák a prostitutk­a Marek Taclík a Jana Plodková hrající dvojici, která žije na okraji společnost­i, dodávají svým výkonem filmu šťávu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia