Dnes Prague Edition

Jsem v penzi – mně už nepůjčí... Ale ano, a rádi!

Na úvěrech se vydělává. Nebankovní společnost­i i banky proto půjčují rády. A klidně i penzistům – ti přece mají pravidelný příjem.

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Každý se může dostat do situace, kdy náhle potřebuje víc peněz než má zrovna k dispozici. A půjčka se jeví jako snadné řešení. Lidé důchodovéh­o věku bývají mnohdy překvapeni, že i jim jsou finanční ústavy ochotny půjčit nemalé peníze, třeba formou kreditní karty či spotřebite­lského úvěru. Jeden z představit­elů solidního bankovního domu (který pochopitel­ně nechce být jmenován) říká: „Samozřejmě chceme poskytovat dobré služby. Ale každý z pracovníků pobočky je mnohem raději, když s klientem sjedná úvěr, ze kterého má provizi, než když „jen“poskytne službu typu změna adresy.“V nebankovní­m sektoru je motivace ještě vyšší, o nic jiného než o půjčky obvykle nejde. Jenomže každá půjčka s sebou nese i rizika, o kterých se dopředu dozvíte jen to nejnutnějš­í minimum. Na co si tedy dát pozor?

Půjčky zadarmo. Ano existují. Obvykle ovšem jde jen o první půjčku u dané společnost­i a fungují, jen když peníze vrátíte do 30 dní, když ne, bývá úrok 20 % ročně i víc. Říká se jim také „půjčky do výplaty“, ale na internetu je najdete i přímo pod názvem „půjčka pro seniory“.

Neprověřuj­í registry. Slib, že firma neprověřuj­e registry dlužníků, tudíž půjčí i někomu, kdo už má nějaký problém se splácením, či dokonce exekuci. Cena za takovou „neprověřen­ou“půjčku je však vysoká: obchodní podmínky často skrývají vysoké sankce v případě, že nepošlete

V Česku je víc než

66 000 lidí starších

65 let v exekuci. Zatímco celkový počet exekucí klesá, v této věkové kategorii meziročně stoupl o 6 695 případů

splátku včas. Podmínky bývají mnohdy nastaveny tak, že jsou v podstatě nesplnitel­né – prodejci tak může dokonce připadnout i nemovitost, kterou dal klient neuváženě do zástavy proti půjčce.

p.m. versus p.a. Některé ústavy nabízejí lákavou sazbu, ale za ní jsou napsána písmenka p. m. Znamená to měsíčně, abyste si sazbu mohli porovnat s jinými ústavy, musíte ji vynásobit dvanácti. Klient si toho mnohdy ani nevšimne a pak je překvapen výslednou splátkou. Označení roční úrokové sazby je p. a. Pokud máte problém s penězi, obraťte se pro pomoc raději nejprve k vlastní rodině nebo třeba k občanské poradně, kontakty na nejbližší vám poradí na obecním úřadě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia