Dnes Prague Edition

Hledá se sto záchranářů

Záchranka buduje nové základny. Chce si udržet „létající“týmy a věnovat se i paliativní péči

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Místo metání salt mezi výbuchy a jedovatými hady má záchranář jen ovázat nohu stařence.

Dva originální spoty pro náborovou kampaň, které pro pražskou záchranku natočil dokumentar­ista Vít Klusák, konfrontuj­í představy o práci záchranáře s realitou. „Při naší práci musíme držet emoce na uzdě. Držíme excelentní dojezdové časy, na druhou stranu víme, že Praha roste, takže nemůžeme usnout na vavřínech a musíme budovat další základny i nabírat nové kolegy a kolegyně,“vysvětluje ředitel Zdravotní záchranné služby hlavního města Prahy (ZSHMP) Petr Kolouch.

Záchranka by chtěla do pěti let získat až sto nových záchranářů. Nové lidi hledá i na dispečink.

Názorné spoty by měly pomoci snížit počty přijatých uchazečů, kteří po čase od záchranky odcházejí kvůli tomu, že měli o práci jiné představy. „Před šestnácti lety jsem nastupoval k záchrance jako řidič. Ve škole se připravuje­te na situace, ve kterých budou lidé v ohrožení života, například s těžkými úrazy po dopravních nehodách. Přirozeně očekáváte adrenalin a potom zjistíte, že záchranářs­ká rutina a denní chleba, který na vás čeká, jsou trochu odlišné,“říká náměstek ředitele Zdeněk Křivánek s tím, že u zmíněných vypjatých situací záchranáři také zasahují, ale nejčastěji na ně čeká pomoc lidem, kteří nejsou v přímém ohrožení života. „To ale neznamená, že vaši pomoc nepotřebuj­í,“dodává Křivánek.

I když trpí celé zdravotnic­tví personální­m nedostatke­m, u pražských záchranářů není situace vyloženě alarmující. „Jsme personálně stabilní, dokážeme plně obsadit provoz na maximální počet výjezdovýc­h skupin. Ve věci náboru jde zejména o rozšiřován­í počtu výjezdovýc­h skupin a budování nových základen,“vysvětluje mluvčí záchranky Jana Poštová.

I když přiznává, že je práce pro záchranáře kvůli ochranným pomůckám kvůli covidu náročnější, náborová akce s pandemií nesouvisí. Ani pracovní neschopnos­t kvůli koronaviru záchranku neochromil­a – od letošního března se covidem nakazilo celkem osm zaměstnanc­ů záchranné služby. Všichni mimo pracovní dobu. „Naši pracovníci jsou během služby vybaveni tak dobře, že možnost nákazy při výkonu práce je stoprocent­ně vyloučena,“vysvětluje mluvčí. Práce v celotělový­ch ochranných oblecích je ale pro záchranáře náročnější, k pracovním činnostem také přibyla dezinfekce sanitního vozu.

Počet výjezdů pražské záchranky narostl kvůli pandemii o pouhé desítky denně. „Není to tak, že bychom přesáhli celkový počet 350 výjezdů denně,“říká Poštová. Podle ní se lehce mění struktura pacientů, ke kterým záchranáři jedou. „Přibyla pochopitel­ně skupina těch covid pozitivníc­h a v rámci ní mají častěji problémy senioři,“dodává.

Potřební záchranáři i dispečink

Připraven je projekt výjezdové základny v Suchdole a další dvě vzniknou také v Běchovicíc­h a Klánovicíc­h. „Na každou novou základnu, kde bude jedna záchranářs­ká skupina RZP, je potřeba alespoň deset lidí. Vize je, že bychom za rok chtěli nabrat 25 nových kolegyň či kolegů, a to hlavně pro dispečink. Potřební jsou i záchranáři a do pěti let by jich mělo přijít minimálně padesát, optimálně sto,“uvádí mluvčí.

Podle ředitele Koloucha by záchranka také mohla mít nastálo větší personální nároky, protože by už navždy mohla provozovat takzvané létající týmy, které objíždějí zařízení sociálních služeb a pomáhají tam se zdravotní péčí hlavně o seniory. V těchto zařízeních je v metropoli okolo čtyř tisíc seniorů a zároveň s tím, jak stárne populace, bude péče o ně stále důležitějš­í. Kolouch by si také přál, aby záchranka mohla pomáhat s domácí paliativní péčí o pacienty. V souvislost­i s tím magistrát prověřuje možnosti, jak dosáhnout toho, aby záchranka směla i z formálního hlediska paliativní péči poskytovat.

Lákání nových záchranářů by mělo být jednodušší i díky tomu, že hlavní město přispívá na navýšení jejich platů. Pracovníci záchranky mají šest týdnů dovolené, navíc mohou získat služební byt od města.

Naopak v nevýhodě je záchranná služba oproti nemocnicím kvůli tomu, že absolventi ještě předtím, než k záchrance nastoupí, musejí povinně projít roční praxí v nemocnici. Za tu dobu si ale řada z nich na pracovní prostředí nemocnic zvykne a ztrácí motivaci poohlížet se po novém uplatnění. Nabídka absolventů je kvůli tomu pro záchranáře omezená.

Možná pomůže i dvojice reklamních spotů od režiséra Víta Klusáka. „Měl jsem pocit, že pražští záchranáři jsou v tom nejlepším slova smyslu všeho schopná parta. A bylo až neuvěřitel­né, jakou energii se nám podařilo za ten jeden den natáčení zkoncentro­vat,“říká filmař, který dopředu reaguje na možnou kritiku. Pokud podle Klusáka někdo uvede, že se v případě náborových spotů pro záchranku zbytečně utrácely peníze, nebude to pravda. „Všichni jsme pracovali bez nároku na honorář,“uvedl.

 ?? Foto: Adam Hříbal ?? Akční film pro záchranku Tanečník Marek Zelinka prochází ve spotu režiséra Víta Klusáka velmi akční záchranářs­kou misí.
Foto: Adam Hříbal Akční film pro záchranku Tanečník Marek Zelinka prochází ve spotu režiséra Víta Klusáka velmi akční záchranářs­kou misí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia